Och krydrar med Johannesurt


Oppdatertdato: 2006-07-21 Tema: Urter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Hvem har vel ikke hørt Ulf Lundels vise om Õppna Landskap, hvor han krydrer sitt eget brennevin med Johannesurt. Johannesurt eller perikum som det heter på norsk, er en urt som blomstrer i disse dager og da er det tid for å krydre sin egen dram.

Johannesurt/prikkperikum

Perikum her i Norge består av 5 arter men det er bare 2 av dem som egner seg til krydderdram. Det er prikkperikum som er den vanligste og som idag regnes som den store medisinplanten. Disse 2 artene er brukt i årtier i folkemedisinen og da som ett middel mot lettere depresjoner. Perikum er i disse tider i full blomst her i sørlige deler av landet og med sine gule blomster er den lett synlig i veikanter og på åkere.
Perikum har en lang historie i folkemedisinen og er fortsatt utbredt særlig i andre land. Den ble tidligere brukt mot ikke bare depresjoner, men og mot angst, spenning, uro og søvnvansker, samt mageproblemer og som gromiddel for sår.

Perikum som legemiddel

Perikum som legemiddel fås idag kjøpt på apotek og brukes som middel mot lettere depresjoner. Har vistnok liten effekt mot alvorligere depresjoner. Siden perikum kan være skadelig hvis det tas sammen med enkelte andre medisiner eller av noen grupper mennesker(gravide, barn, hiv positive mfl), er det bare å få kjøpt på apotek.
Bruken av perikum er langt mer utbredt i feks Tyskland hvor det er det foretrukne middel mot lettere depresjoner. I perikum er det mange stoffer som virker sammen for å oppnå effekten som det har.

Moderate depresjoner og nedstemthet blir omtalt som en av vår tids største folkesykdommer. Produkter med johannesurt ble introdusert på det norske helsekostmarkedet på slutten av 1990-tallet, og har for mange nordmenn blitt et førstevalg ved behandling av lettere til moderate depresjoner og nedstemthet.

Etter at johannesurt ble introdusert på det norske helsekost- og apotekmarkedet kom urten raskt inn på lista over de mest solgte helsekostpreparatene, men salget har gått ned etter at det ble påvist komplikasjoner ved bruk av urten i kombinasjon med visse legemidler. Det er spesielt blodtrykks-, hjerte- og HIV-medisiner som ikke bør kombineres. Nyere forskning viser at johannesurt også kan ha en uheldig innvirkning på kreftmedisiner.
Mot denne bakgrunn ble johannesurtproduktene midlertidig trukket tilbake fra det norske markedet, men perikum er nå å få kjøpt kun på apotek og da med tydelig advarsel. Selges bla med navn Calmigen, Libramin, Movina og Hypericum ”Stada”

Perikumbrennevinet ble betraktet som et universalmiddel ved innvortes bruk i gamle dager. Spesielt var det regnet for et ypperlig magemiddel og ble brukt ved fordøyelsesbesvær og kolikk. Som gromiddel på sår var det vanlig å smøre på perikumolje, et uttrekk av stoffene i de blomstrende toppene av planten i mandelolje eller en annen baseolje. Perikum ble og i mindre grad brukt som urtete i gamle dager.

Perikum som krydder i brennevin

Når de gule blomstene fra prikkperikum blir lagt i brennevin, vil spriten få en rødaktig farge(pga stoffet hypericin) og etterhvert en bitter smak. Bruker en blomster fra firkantperikum blir fargen gulaktig. Som krydderdram er perikum brukt i lange tider og mange tiltrekkes av den bitre smaken og røde fargen.
Skal man bruke perikum i brennevin så bruker man ett lite antall blomster til en flaske. Det skal heller ikke trekke for lenge. Som variasjon kan man kombinere med andre urter for smakens skyld.

Dram av johannesurt/perikum

ca 1/2 dl friske gule blomster av perikum, helst prikkperikum.
7 dl brennevin

Andre urter som kan tilsettes er;
1 neve avklipte ryllikblomster eller
2 gram kanelbark og 10 kryddernelliker eller
3-4 ferske skudd av malurt

Blomster og brennevin får trekke i ca 2 uker før det siles. Lagres så lenge du holder ut, gjerne opp til ett år. Får rødfarge.
Vær forsiktig om det brukes malurt. De setter fort en bitter smak. Bør da ikke stå mer enn 10 dager før den siles fra.

Kilder til informasjon NRK.no, lommelegen, psykiatrinytt.no, dagbladet, Felleskatalogen og forskningsrådet

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:874



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.