Økning i urter kan få ned saltinntaket


Oppdatertdato: 2014-02-21 Tema: Produktnyheter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Norgesgruppen


På ett år har salgsvolumet av friske urter i NorgesGruppens butikker økt med 17 prosent. I 2013 solgte NorgesGruppen 43 prosent flere krydderurter enn i 2010.
Forbruket av urter til norske forbrukere er i vekst, og butikkene opplever at flere er flinkere til å bruke urter i maten nå enn tidligere. De store dagligvarekjedene i NorgesGruppen, Spar, Meny og Kiwi, melder om kraftig vekst i etterspørselen etter urter.
Krydderurter er urter med aroma som brukes i matlagingen som smakstilsetning. Urter kan brukes til det meste, både i matlaging, middagsrester, dressinger, sauser, desserter og til og med i smoothie.

Mer urter i maten kan redusere saltbehovet

- Urter kan redusere salt som tilsetning i maten, sier ernæringsfysiolog Aina Marie Lien i NorgesGruppen. Urter inneholder viktige antioksidanter som gir flere helsegevinster i tillegg til fantastisk gode smaker, sier hun videre.

I følge Helsedirektoratet får altfor mange i seg for mye salt, langt over anbefalt mengde. - Økt forbruk av krydderurter kan bidra til at det er enklere å redusere bruken av salt ved matlaging, sier Aina Marie Lien. Vi ønsker også at saltinntaket for de varegruppene og produktene som bidrar med mest salt bør reduseres, sier Aina videre.

Får øynene opp for flere sorter

Basilikum og koriander er de mest populære hos norske forbrukere. Norske produsenter dyrker nå cirka 17 forskjellige sorter. Kruspersille, dill, gressløk og basilikum er størst.
- Koriander ligger nå ikke langt unna disse, sier krydderurteprodusenten Hans Erik Fuglerud på Lier. Han bekrefter at stadig flere får øynene opp for flere typer urter, for eksempel Timian, enn de mest tradisjonelle som basilikum.

Fuglerud tror økningen siste år handler mye om bevisstgjøring.
- Butikkene har blitt mer oppmerksomme på urter og er flinkere til å ha nok utvalg, mener Fuglerud, som produserer urter til alle dagligvarebutikkene i NorgesGruppen.
NorgesGruppen har 1 730 dagligvarebutikker i hele landet og en markedsandel på 38,5 prosent.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2842
Slanking.Rask mat.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.