Økologisk landbruk trenger gamle kornsorter


Oppdatertdato: 2011-11-16 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Hege Sundet, Egil Hansen


At de gamle kornartene og sortene representerer en skattekiste av muligheter, var det stor enighet om da bønder, møllere, forskere, offentlig forvaltning, landbruksrådgivere og spesielt interesserte fra Sverige, Danmark og Norge møttes i Sigdal på fagsamling om gamle kornsorter.
Entusiastiske deltakere fra det skandinaviske kornmiljøet mesket seg i to dager med lekre bakevarer bakt på gamle sorter og et variert fagprogram i regi av Økologisk Spesialkorn og Norsk Genressurssenter.

På hvilken måte kan korn fra steinalderen og utdaterte sorter være relevant for moderne økologiske kornbønder? Økologisk Spesialkorn, som er et andelslag av 11 bønder, satser nå for fullt på disse spesielle kornslagene. I Sverige driver Wästgöterna en tilsvarende virksomhet, og i Danmark har Aurion bakeri og mølle og lang erfaring med det de kaller urkorn. Her har de utviklet gamle baketeknikker for å få mest mulig smak og fullverdig ernæring i produktene sine. Ernæring og fordøyelighet er viktige argumenter for å satse på dette melet. Enkorn, emmer, spelt og eldre landsorter etterspørres av stadig flere som opplever matintoleranse for moderne hvete. Naturterapeut Harald A Mortensen mener at moderne hvetegluten er en av værstingene i moderne kosthold og hovedårsak til mange vanlige sykdommer og plager. Flere trendy bakerier og spisesteder satser nettopp på det som også kalles urbrød. Kundene vil ha helse, kulturhistorie og økologi. At de gamle kornartene spises og dyrkes er den største garantien for å ta vare på denne fantastiske genetiske arven, slo Åsmund Asdal fra Norsk Genressurssenter fast.

Rike på mineraler

Det er liten tvil om at moderne sorter er overlegene med hensyn til høye avlinger og innhold av hardt gluten. Foredling mot store kjerner med mye stivelse og bakegluten kan ha gått på bekostning av innhold av andre proteiner og viktige mineraler. Hans Larsons fra foreningen Allkorn i Sverige har sammenlignet innholdet av zink, kopper, krom og jern i gamle og i moderne kornsorter og funnet betydelig høyere innhold i de gamle sortene. For å dekke dagsbehovet for zink må et barn spise 10 skiver brød bakt på moderne kornsort, men bare 7 skiver av brød bakt på gamle kornsorter. Upubliserte data viser også at det samme gjelder innholdet av antioksidanter.

Biodiversitet sikrer framtida

Siden den moderne planteforedlingen startet for 100 år siden, har i følge Food and Agriculture Organization, FAO, 75 prosent av den genetiske variasjonen i kulturplantene gått tapt. I dag kontrollerer rundt 10 firmaer i verden 70 % av verdenshandelen med frø. Firmaene som har kontroll på såvarene, lever også av å selge kjemikalier til landbruket. Fagsjef landbruk i Oikos, Jon Magne Holten, understreket viktigheten av at det må skje en radikal forandring på dette området. Rapporter fra tunge forskingsmiljøer rundt om i verden trekker frem genetisk mangfold som nøkkel til matvaresikkerhet og bedre robusthet for de globale agroøkosystemene.

Stabilitet er viktigst

Lave avlinger er et av ankepunktene ved å benytte de gamle landrasene. Et av hovedargumentene for likevel å satse på og videreforedle disse sortene, er evnen til å gi stabile avlinger over tid. Den økologiske bonden trenger kornsorter og arter som konkurrerer godt, som er stabile og som har bred resistens mot sykdommer. Anders Borgen er plantepatolog og arbeider med foredlingsprosjekter for Agrologica. Han forteller at det er i landsortene vi finner den største genetiske variasjonen, og det er herfra vi kan finne interessante egenskaper i utviklingen av nye sorter. Særlig er dette viktig med tanke på økologisk dyrking.

Litt syk bedre enn full kollaps

I moderne sorter reguleres resistens mot de viktige epidemiske sykdommene av enkelt-gener og gir flotte resultater i 3-4 år. Vi ser igjen og igjen at patogene tilpasser seg og bryter resistensen. Svakheten ved lite genetisk variasjon er at det i vanskelige år kan gå virkelig galt. Særlig for en økologisk bonde som ikke kan sprøyte seg ut av problemet. Da kan det være bedre at åkeren alltid er litt syk, men over tid produserer jevne avlinger. Lite genetisk variasjon kan også bli fatalt i år hvor nedbør eller tørke blir utfordrende. Det ser vi særlig utslag av i fattige områder i verden. Det viser seg at landsortene lettere tilpasser seg årlige variasjoner. Med tanke på global oppvarming og klimaendringer, er dette noe å ta på alvor.

Positive erfaringer på jordet

For Halfdan Svalheim, en av bøndene fra Økologisk Spesialkorn, var det avgjørende å finne sorter som egnet seg til den økologiske driftsformen. God konkurranseevne med ugras og planter som evner å ta opp næringa jorda kan bidra med, er egenskaper han legger vekt på hos sortene han satser på. Han har gode erfaringer med å dyrke svarthavre som Orion og Argus. Han trekker også frem Domen bygg som en god sort på hans jord. Denne sorten har i tillegg interessante egenskaper med hensyn til malting. -Enhver økobonde må få mulighet til å skaffe sorter som egner seg under de lokale forholdene på sin jord, understreker han.

Les også:

>> Han får ikke ha rent mel i posen (www.dn.no)
>> Jakten på gullkorn (www.forskning.no)

Ti verdifulle frø fra skoginnene

Svedjerugen som dyrkes av bøndene som er tilknyttet Økologisk Spesialkorn, stammer fra 10 rugkorn som ble funnet i en gammel rie (badstu for tørking av korn) på Grue Finnskog på begynnelsen av 1970-tallet. 7 av disse kornene spirte og ga opphav til det frømateriale som er igjen av norsk svedjerug. Svedjerugen kan bli nesten 2,5 meter høy og har en fin aromatisk smak. Den er spesielt godt egnet til surdeigsbakst. Svedjerug er en av sortene det er ønske om å få inn på lista over bevaringsverdige sorter for å sikre at omsetting av såvarer kan foregå i lovlige former.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2296


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.