Økologisk mat selger stadig bedre


Oppdatertdato: 2014-03-29 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Colourbox


Veksten i omsetning av økologiske varer fortsatte i 2013, og er nå på 1,35 mrd. kroner i dagligvarehandelen. Den sterke omsetningsveksten de siste årene er med på å drive produksjonen opp i enkelte sektorer.

Kalkun fra Homlagården

Mens det økologiske arealet falt til 5,3 prosent av det totale landbruksarealet, økte antallet økologiske dyr. I antall var det størst vekst for verpehøns (+ 27 000), mens det ble 1 900 flere økologiske sauer/lam. Det er sistnevnte gruppe som har den største andelen økologisk, med en andel på nærmere fem prosent av totalen. Innenfor svineproduksjon er den økologiske andelen svært liten, på bare 0,3 prosent.

Vesentlig omsetningsøkning

Omsetningen av økologiske matvarer i dagligvarehandelen økte med 16 prosent i 2013. Dermed har omsetningen av økologisk mat totalt økt med nesten 1 mrd. kroner de siste sju årene.
Økologiske meieriprodukter og grønnsaker er de største salgsvarene. Frukt, bær og nøtter økte salget med nesten 50 prosent fra 2012, men har bare en prosent av totalsalget innenfor sin gruppe. Men det er egg som har størst andel økologisk omsetning, med nesten seks prosent av det totale eggsalget.
Det var også en god økning i det økologiske salget gjennom andre kanaler (14,3 prosent), hvorav salg til storhusholdning økte med 22,4 prosent.

Melk selger stadig bedre

Økologisk kumelk hadde en minimal økning fra 2012, og utgjør ca. 3,5 prosent av den totale kumelkproduksjonen. Men en større andel av melka, over 40 prosent, ble solgt som økologisk. Omsetningen av økologisk melk økte med hele 14 prosent i 2013, og bidro dermed til at salget nå utgjør to prosent av det totale melkesalget. Det ble produsert mest økologisk melk på Østlandet og i Midt-Norge.
Mens den prosentvise andelen av økologiske dyr fortsatt er forholdsvis lav, lå økningen i antall dyr på rundt ti prosent for mange av dyreslagene. Storfekjøtt hadde alene en økning på 12 prosent, mens økologisk griseslakt hadde en vekst på åtte prosent. Fortsatt er det knapt en prosent av slaktet fra firbeinte dyr som er økologisk.

Mindre produksjon av økologisk korn og kraftfôr

Økningen i antall dyr ga seg også utslag i økt omsetning av økologisk kraftfôr. Nedgangen i det økologiske arealet fulgte nedgangen i det totale kornarealet. Ved årets slutt var det produsert 17 prosent mindre økologisk korn enn på samme tid året før. Også karensarealene (arealer under forberedelse for økologisk produksjon) ble redusert gjennom 2013.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2866
Slanking.Torsk.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.