Økologisk melk - hva er egentlig forskjellen?


Oppdatertdato: 2012-04-17 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Ei ku som produserer økologisk melk, spiser mer rødkløver enn sine medsøstre i konvensjonelle gårdsdrift. Det gir utslag i en bedre fettsammensetning og høyere innhold av såkalte omega 3 –syrer.
Innen melkeproduksjon er det klare regler og forskrifter for hva som skal til for å kunne kalle melk økologisk. Bonden må etterfølge visse krav.

- Økologisk melkeproduksjon er basert på noen ideelle målsettinger regulert etter et regelverk, som gjør at produksjonen skiller seg fra konvensjonell produksjon. Et av hovedkravene er at det skal være minst 60 prosent grovfôr i fôrrasjonen hele tiden, og dermed en mindre andel kraftfôr. Dyrene skal være mye ute på beite.
Han påpeker at det er begrensninger på hvor mye fôr det er lov å kjøpe inn, siden hovedvekten skal være på gården, noe som setter begrensninger på hvor stor buskap du kan ha i forhold til areal, sier Steinshamn.

- Når du dyrker fôr til økologisk melkeproduksjon er det i stor grad basert på bruk av engbelgvekster, og kløver er svært viktig siden denne planten får det den trenger av nitrogenforsyning fra lufta og dermed klarer seg selv. Det er ikke lov å bruke kunstgjødsel, så både hvitkløver og rødkløver er sentrale i fôret, sier forskeren.

Lavere ytelse

Rødkløver og hvitkløver har andre egenskaper enn gress, som er hovedbestanddelen av grovfôret til kyr i konvensjonell produksjon. På beitet vil det sannsynligvis også vokse andre vekster, både planter, urter og ugress, som igjen kan påvirke innholdsstoff og smaken, siden det ikke er lov med sprøytemidler.

- Det er ikke lov å bruke nitrogengjødsel i økologisk fôrproduksjon, så kyrne får relativt mere enn kyr i konvensjonell produksjon som spiser mer kraftfôr og gress, oppsummerer han.
Steinshamn forteller også at kraftfôret som kjøpes også skal være produsert økologisk, noe som innebærer at det er få slag tilgjengelige. Dette kraftfôret har en annen sammensetning enn kraftfôr brukt i konvensjonell produksjon, sier han.
Man har studert og sammenlignet ytelse, og resultatene viser at det er lavere ytelse per ku innen økologisk produksjon, noe som skyldes en høyere andel grovfôr.

- Kraftfôr fører til at kyrne spiser mer, får høyere energi og dette gir selvfølgelig utslag i produksjonen. Regulering rundt selve produksjonen av grovfôret gjør også at bonden kan ha færre dyr, fortsetter forskeren.

Ulike fettsyrer

Når det gjelder selve sammensetningen av melka, så er det fett, protein, laktose og vann som er hovedingrediensene, og disse er omtrent det samme innholdsmessig i både konvensjonell og økologisk melk.

- Det som skiller disse to melketypene fra hverandre er hva slags fett som finnes i melka. Fett består av fettsyrer, og det som går igjen er at det er høyere innhold av såkalte omega 3 -syrer i økologisk melk. Innholdet av flerummede fettsyrer i melk er generelt lavt, og samlet innhold er relativt likt i økologisk og konvensjonelt melk. Men innholdet av de som blir regnet som særlig gunstige er høyer i økologisk melk. Dette viser både norske og utenlandske studier, sier Steinshamn.
Det er fôrrasjonen som er årsaken til dette, og mer grovfôr gir denne effekten og spesielt rødkløver gir en slik effekt. Det er tre grupper fett - mettede, enumettet og flerumettet fett. Høy andel av mettede fettsyrer regnes som mer ugunstig, og det er en høyere andel av dette i økologisk enn i konvensjonell melk, mens sistnevnte har en høyere andel enumettet fett, viser en norsk studie. Noen enumettede fettsyrer har en nøytral verdi sett i forhold til helse, mens andre har gunstige og atter andre ugunstige.

Planteøstrogen

I den økologiske melka har man funnet en mye høyere andel planteøstrogen, som også skyldes rødkløver. Planteøstrogen har en kjemisk oppbygning som ligner menneskelig østrogen, men man er usikker på den helsemessige effekten. Det man vet er at det er mye planteøstrogen i soya, som brukes mye i kosten i asiatiske land, og her er det liten forekomst av beinskjørhet og enkelte kreftformer, sier Steinshamn.

Det kan diskuteres hvilken melk som er best å drikke ut i fra et helsemessige aspekt, men dette ønsker ikke forskeren å mene noe om.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2428
Julekaker.Supper.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.