Økologisk på menyen i Forsvaret


Oppdatertdato: 2010-11-24 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Sigmund Krøvel-Velle


Forsvarets mål om 15 prosent økologisk mat i Midt-Norge innen 2010 er nådd. Prosjektet omfatter fem forlegninger i Midt-Norge som serverer mat til ca 1200 soldater og ansatte hver dag. Totalt serverer Forsvaret rundt 10 000 personer hver dag.

Handler mye om motivasjon og informasjon

For å nå målet har prosjektet fokusert på motivasjon av kjøkkenansatte, profilering av økologisk mat og informasjon/kompetanseheving hos soldater og ansatte. Blant annet har de fått laget små filmsnutter om økologisk mat som er vist på storskjermer i de aktuelle messene.

Det har naturlig blitt et fokus på lokale råvarer i prosjektet, og som en del av prosjektet ble et pølsemakeri ved Værnes flystasjon gjenåpent for en periode. Her var det god og lønnsom drift på grunnlag av økologiske kjøttråvarer, inntil Værnes flystasjon ble nedlagt. De kjøkkenansatte har vist et stort engasjement for prosjektet.

Både miljøprofil og fokus på helse og kosthold

I tillegg til økt fokus på helse og kosthold blant soldatene, har motivasjonen også vært å bidra til å oppfylle regjeringens målsetting om å øke forbruket av økologisk mat til 15 %. Forsvaret har også sett prosjektet som en del av arbeidet med å styrke sin miljøprofil.

Prosjektet har vist at tiltak for å øke forbruket i offentlig sektor kan gi ringvirkninger i forhold til lokal og regional matproduksjon. Det er svært positivt at Forsvaret har gjennomført dette prosjektet og vært med på å forankre den økologiske satsingen i sektorer ut over landbrukssektoren, sier seniorrådgiver Carl-Erik Semb i Statens landbruksforvaltning.

SLF har støttet prosjektet med prosjektmidler til økologisk landbruk som er bevilget over jordbruksavtalen. Bioforsk Økologisk på Tingvoll har bistått med kompetanse og praktisk tilrettelegging i prosjektet.

Økologisk mål

Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2020 skal være økologisk. Videre sier Regjeringserklæringen at Norge henger etter andre land når det gjelder tilgjengelighet til økologiske varer overfor forbrukerne, og at regjeringen vil styrke dette området. Regjeringen ønsker at det offentlige går foran som ansvarlig forbruker og etterspørre miljøvennlige varer og varer som er tilvirket med høye etiske og sosiale standarder.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2028


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.