Økt anbefalt inntak av vitamin D


Oppdatertdato: 2014-07-17 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Helsedirektoratet økte nylig anbefalingene for inntak av vitamin D, i tråd med ny nordisk kunnskapsoppsummering. Hva vil egentlig denne økningen si i praksis, og hva skal til for å nå anbefalingene?
Vitamin D har mange viktige funksjoner i kroppen, blant annet er det nødvendig for at skjelettet skal vedlikeholdes og immunforsvaret fungere optimalt. Les mer her om hva vitamin D gjør i kroppen og hvilke kilder som finnes til vitaminet.

De nye anbefalingene

Nye nordiske anbefalinger for ernæring ble lansert i 2013, og basert på disse laget Helsedirektoratet i Norge egne anbefalinger som var klare i mars 2014. Anbefalingene gjelder både kosthold, næringsstoffer og fysisk aktivitet. En av flere endringer som er blitt gjort i denne revideringen er en økning i anbefalt daglig inntak av vitamin D.
For barn over 1 år og voksne under 75 år anbefales et daglig inntak på 10 µg. Denne anbefalingen gjelder også for gravide og ammende. For personer over 75 år anbefales det dobbelte; det vil si 20 µg om dagen.

Se eksempler på hvordan disse mengdene kan nås med inntak av ulike typer matvarer.

Gode grunner til økning

Endringene i anbefalt inntak av vitamin D er i følge de nordiske ekspertene gjort fordi man i dag vet mer om sammenhengen mellom vitamin D-inntak og status og risiko for ulike negative helsekonsekvenser som for eksempel beinbrudd og utfall av hjertekarsykdom. I kliniske studier har man sett at de aller fleste mennesker i de nordiske landene trenger 10 µg vitamin D hver dag for å ha god vitamin D-status. Det er da forutsatt at man i sommerhalvåret får vært noe ute i sola.

Hvis du er lite ute i sola

I de norske anbefalingene understrekes det at de som er lite eller aldri ute i dagslys, bør ta tilskudd av vitamin D for å oppnå det anbefalte inntaket for sin aldersgruppe. De nordiske ekspertene går imidlertid lenger i sine anbefalinger når det gjelder dem som får lite eller ikke noe sollys på huden, og anbefaler denne gruppen en dose på 20 µg vitamin D per dag.

Øvre grenser for inntak

Det går an å få i seg for mye vitamin D, da dette et fettløselig vitamin og kan lagres i kroppen. Dette er stort sett kun mulig ved bruk av tilskudd og/eller medisiner som inneholder vitamin D. Hvis du tar flere tilskudd som inneholder vitamin D bør du regne sammen hvor mye du får i deg totalt sett. De øvre grensene for anbefalt inntak er satt til 100 µg vitamin D for voksne og ungdom over 11 år, 50 µg for barn 1-11 år og 25 µg for spedbarn 0-1 måneder. Det er uansett viktig å understreke at det ikke er noen ekstra helsegevinst å hente ved å få i seg mer vitamin D enn anbefalt, med mindre du har en påvist mangel og følges opp av lege.

Får du nok vitamin D?

Det kan være vanskelig å vite om du får i deg nok vitamin D, og hvilke kilder i kosten som gir størst bidrag til inntaket. Ta vår vitamin D-kalkulator og finn ut om du får i deg tilstrekkelige mengder!

Faktaboks

Alder..............Anbefalt daglig inntak
1-75 år............10 µg
>75 år.............20 µg

Kildeinformasjon

Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Helsedirektoratet 2014.
Nordic Nutrition Recommendations 2012 -Integrating nutrition and physical activity. Nordic Council of Ministers, Copenhagen 2014.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2945
Norsk mat.Kina.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.