Øl større enn fotball


Oppdatertdato: 2007-10-27 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Dag Øyvind Olsen


Oslo (NW): Noen steder i Norge har lokale ølforeninger flere medlemmer enn fotballklubbene. En av ølvennforeningene er faktisk verdens største.

– Det finnes over 100 norske ølvennforeninger, og rundt 30 av dem er medlem hos oss, sier styreleder Vidar Johnsen i Norske ølvenners landsforbund.
Den desidert største foreningen holder til på Østlandet, nærmere bestemt i Drammen. 37 300 medlemmer har Drammens Ølets Venner (DØV), som ble startet til 150-årsjubileet for Aass Bryggeri i 1984.

– Vi skal verne om ølet fra Aass bryggeri. Pilsneren fra Aass er ett av få øl i Norge som er brygget etter tsjekkisk resept og med tsjekkisk humle. Det gir et mer bittert øl enn de fleste andre man finner i butikken, sier leder Ove Ohrberg i DØV.

Han betegner mye av ølet i norske butikker som masseprodusert gjennomsnittspils som er lett å drikke, men vanskelig å elske.

Kor og rovfisklag

Øl og fotball sies å henge sammen, men interessen for drammensølet er tydeligvis større enn for fotballen. Rundt 5500 av Drammens 57 000 innbyggere er medlemmer i Norges fotballforbund. Syv ganger flere er medlemmer i ølforeningen DØV.

– Men 5000 av medlemmene våre bor i Oslo, og selv om mange av dem er utflyttede drammensere, handler dette om mer enn lokalpatriotisme, sier Ohrberg.

Det sosiale er viktig for ølvennforeningene. DØV har ikke bare pubkvelder, men også eget kor og orkester, fiskeklubber og skytterlag.
– Rovfiskerlaget Duppen har fått underavdelingene Floka i Oslo og Søkket i Langesund. Og vennene av det mørke bayerølet, Den Drafnensiske Bayer Loge, har nå innviet årets bayer-halvår med sine samlinger i Gildehallen.

Ove Ohrberg tror at det allsidige aktivitetstilbudet for både menn og kvinner er en medvirkende årsak til at foreningen er blitt verdens største ølvennforening.

Familie-bryggeri

– Det har tatt lang tid å bygge opp foreningen til det den er i dag, og for å bli medlem må man personlig møte opp på møtestedene, så det er ekte ølvenner vi snakker om.

Ølet skal være en hyggelig ramme for muntre og nyttige aktiviteter, for å fremme den kultiverte nytelse av det gode øl fra Drammen, som det heter i statuttene til foreningen.

– For oss som er flasket opp på Aass-øl er det selvsagt mye stolthet knyttet til at vi har landets eldste bryggeri, som fremdeles er eid og drevet av Aass-familien. Gjennom flere generasjoner har Aass-slekten vært sterke kulturbærere i Drammen. Noen av medlemmene i DØV er faktisk avholdsmennesker, forteller Ove Ohrberg.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1205Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.