Øl styrker benbygningen


Oppdatertdato: 2011-11-15 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Brewers of Europe


Brussel (NW): Kombinasjonen av etanol og silisium i øl styrker skjelettet og kan forhindre benskjørhet, viser ny forskning. – Det er den totale sammensetningen av stoffene i vanlig alkoholholdig øl på rundt 4,7 prosent som er så bra, sier professor og forskningsleder Jonathan Powell i ernæringsavdelingen ved University of Cambridge.
Forskningsresultatene ble presentert på en europeisk konferanse om øl og helse i Brussel sist uke.

– Nøkkelen er moderat forbruk. Kvinner oppnår helsegevinsten ved å drikke ett glass øl om dagen, menn ved å drikke to glass, eller en halvliter øl. Helsegevinsten øker ikke hvis man drikker mer, sier Jonathan Powell.
Tidligere er det påvist at moderate mengder øl styrker benbygningen i kroppen på grunn av innholdet av mineralet silisium. Nå viser Powells forskning at kombinasjonen silisium og etanol, som det finnes små mengder av i øl, har en dobbelt gunstig effekt.
Fra før er det kjent at silisium, som finnes naturlig i øl, forebygger høyt blodtrykk. Etanol har tilsvarende effekt.

Viktig mineral

En spansk undersøkelse fra 2009, der 1700 kvinner med en gjennomsnittsalder på 48 år deltok, viste at de som drakk moderate mengder øl hadde sterkere benbygning enn de som ikke drakk øl, ifølge BBC og Nutrition Journal.
Silisium finnes i grønnsaker, kornprodukter og øl. Den viktigste kilden for mineralet var tidligere drikkevannet. Men på grunn av at drikkevann renses, er det i dag lite silisium igjen i vannet vi får i springen.

– Silisium er viktig både for benbygningen, ledd, negler og hår. Ben er ikke en konstant masse, fordi ben fornyer seg hele tiden. Problemene med benskjørhet oppstår når kroppen ikke klarer å bygge nok nytt benvev, sier professor Jonathan Powell.

Stor helsekostnad

– Benskjørhet øker risikoen for kompliserte benbrudd og koster helsevesenet enorme summer, og disse utgiftene vil bare øke i årene som kommer. Derfor er det veldig viktig at det forskes videre på sammenhengen mellom øl, silisum og helse, sier professor Powell.
Forskningen hans viser at øl gir en helsegevinst for benbygningen, selv om man ikke har et spesielt sunt kosthold ellers eller er aktiv.

– Moderasjon er nøkkelen til sunn benbygning. Det vil si moderat med mosjon, et moderat og balansert kosthold og et moderat alkoholforbruk, sier professor Jonathan Powell ved University of Cambridge.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2285Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.