Øl til påskekos


Oppdatertdato: 2014-04-14 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: freeimages.com


Påskeøl, betyr at det går mot lysere og varmere tider! Hvilket øl skal man drikke til påskens herligheter som lam, skinkesteik, kalkun, spekemat, appelsin og Kvikk-lunsj?
Tradisjonen med å brygge eget øl til påske strekker seg i Norge tilbake til mellomkrigstiden, så dette er på ingen måte et nytt fenomen her til lands. De siste tiårene har vært preget av påskeøl fra de store bryggeriene og med fremveksten av håndverksbryggerier har utvalget blitt bedre, men fortsatt er utvalget av påskeøl i Norge noe begrenset. Det finnes likevel masse godt øl å velge i som kler påsken vel så godt som det som kalles påskeøl.
Påsken er rett og slett, som julen og sommeren, tiden for god drikke og god mat. Det er lett å få vann i munnen av tanken på lam, skinkesteik, kalkun og spekemat. Alle utrolige matretter som hører påsken til, kler øl bedre enn noen annen drikke. Hvis du er usikker på hva slags øl du skal drikke i påsken vil du her få noen tips.

Øl til lam og lyst kjøtt

Til påskelammet anbefales et kraftig og kompleks øl. Hvis du finner påskeøl på Vinmonopolet vil det fungere utmerket. Et belgisk klosterøl eller lignende vil også fungere veldig bra. Til skinkestek og kalkun bør du velge et mer tradisjonelt norsk øl, eksempelvis en bayer eller et bokkøl. Du kan med fordel også velge noe lysere til kalkunen, herunder en wit eller en hveteøl, eller en pale ale, og da gjerne en engelsk pale ale for å unngå for mye bitterhet.

Øl til spekemat

Til påskens spekemat kan du med fordel velge et øl som har tydelig bitterhet med noe fruktighet, og her kan du trygt velge et av påskeølene fra butikken. En pale ale fra Vinmonopolet vil også sende smaksløkene dine til himmels. Kombinasjonen lett og lyst øl til spekemat i hytteveggen etter en skitur er rett og slett uslåelig!

Øl til kvikk lunsj og appelsin

Også har vi påskeklassikerne kvikk lunsj og appelsin da. Kan vi drikke øl til dette? Klart vi kan! Sjokolade og øl går i mange tilfeller veldig godt sammen, men da er hovedregelen at du velger et maltrikt og sødmefylt øl. Til en sjokolade som Kvikk Lunsj anbefales en lett og fortrinnsvis alkoholsvak porter, eller alternativt en belgisk brun hvis du er glad i mer maltrik og sterkere øl. Sødmen i begge disse ølsortene bør uansett gå bra til en enkel sjokolade som Kvikk Lunsj. Når det gjelder appelsin kommer du langt med et hveteøl eller en belgisk wit. Går du for en wit, som er brygget med appelsinskall og knuste korianderfrø, til appelsinbåtene i hytteveggen, vil du bli særs fornøyd.

Favorittøl

Som nevnt handler påsken om godt drikke, god mat og også vissheten om at sommeren nærmer seg. I så måte er ikke påskeølet i seg selv det viktigste. Her handler det om å kose seg med noe du setter pris på, og tenke på alt det gode som er i vente. Samtidig handler påsken om å utfordre seg selv til å prøve noe nytt. Ta med deg et øl du aldri har prøvd før opp på fjellet. Utvalget i landets dagligvarebutikker og på Vinmonpolet blir stadig bedre og bedre, og mest sannsynlig finner du noe du ikke har prøvd før. Påsken handler tross alt om tro og oppstandelse. I år må du blant annet tro på at du finner en ny favorittøl.

God påske!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2873
Info.Supper.
Norsk mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.