...og skulle plukke i et lokk


Oppdatertdato: 2006-09-05 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Hege Johansen


Ut i skogen, ned på knærne. Nå skal det plukkes! Skogen er full av antioksidanter som bare venter på ivrige hender. Det lyser i rødt og blått fra tuene, og er du heldig dukker det opp en gul kantarell.
Så på med støvler og frem med spann. På tide å ta opp igjen barndommens bærturer.

Hele familien plukket i bøtter og spann. Bestemødre, tanter og onkler, fetter og kusiner. Alle var med og dagen gikk fort. Lang rast i skogkanten med ferdigsmurte brødskiver og solvarm saft på flaske. Og så var det hjem til den kjedelig jobben. Rensing, safting og sylting. Fingre som var blåbærblå i dagevis. Og pannekaker til middag.

Ikke et vondt ord om pannekaker med blåbær, men det er så mye godt man kan lage. Prøv noen av våre deilige bærretter. Og har du ikke tid til selvplukk, finner du en kurv eller to i nærmeste fruktdisk.

Super enkel blåbærdessert

6 personer

1 kurv blåbær
3-4 ss sukker
1/2 pakke ferdiglaget vaniljekrem
2 dl fløte
1 ss sukker
Knust mandelkjeks, gjerne italienske biscotti

Bland halvparten av blåbærene med sukker og miks med stavmikser, eller knus sammen med gaffel. Vend forsiktig inn resten av blåbærene. Pisk fløten stiv med 1 s sukker. Bland krem og vaniljekrem forsiktig sammen. Legg et lag blåbærblanding i glasset, så et lag krem/vaniljekrem. Nytt blåbærlag og avslutt med kremblanding. Ha knust mandelkjeks på toppen.

Vannvittig gode blåbærmuffins

8 store muffins

200 g mel
150 g sukker
1 liten ts salt
2 ts bakepulver
0.8 dl melk
0.8 dl mais eller solsikkeolje
1 stort egg
150 g blåbær

Topping:
75 g sukker
30 g mel
15 g smør
1-2 ts kanel

Bland alt det tørre. Rør sammen egg, melk og olje, og miks med melblandingen. Du kan gjerne bruke kjøkkenmaskin. Vend forsiktig inn blåbærene. Fyll store muffinsformer godt opp.
Bland alle ingrediensene til toppingen, og rør sammen med en gaffel.Spre blandingen over muffinsene. Stek i 25 minutter på 200 grader.

Kylling på skogsbunn

4 personer

2 store kyllingbryst med skinn
400 g blandet sopp
3-4 dl matfløte
6 ss smør
2 fedd finhakket hvitløk
Salt og pepper
Dill
Tyttebær
Sitron

Stek kyllingbryst i 2 ss smør. Stek sopp i egen panne. La den få fin stekefarge og la vannet dampe ut før du tilsetter smør, hvitløk, salt og pepper. La smør og sopp kose seg noen minutter før du tilsetter fløten. Kok inn soppblandingen til den tykner. Smak til med litt presset sitronsaft, salt og pepper, og hakket dill.
Skjær kyllingbrystene i skiver, legg opp soppblandingen, dryss over tyttebær, og pynt med dill.

Ost med godt tilbehør

Prøv tyttebærsyltetøy til ost. Den lett bittersøte blandingen passer godt til fete oster. Server til modnet brie, eller prøv det til en frityrstekt camembert.

500 g tyttebær
250 g sukker
1 vaniljestang
1 dl vann
Saften av ½ sitron

Kok opp vann, sukker og sitronsaft. Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Bland frø og stang i vannet og ha i tyttebærene. Kok på svak varme til tyttebærene er passe kokt. Ta bærene opp med en hullsleiv. Kok inn kraften til den er ganske tykk. Hell over bærene og avkjøl.

Og så blir det vel pannekaker da, BLÅBÆRPANNEKAKER!

300 g mel
1 ts salt
1 ss sukker
2 ts bakepulver
2 egg
4 dl melk
2 ss smeltet smør
Blåbær
Flytende honning, for eksempel akasiehonning.
Smør til steking

Bland mel, sukker, bakepulver og salt. Skill eggeplommer og hviter. Bland plommene med melk, og rør blandingen i melet. Rør inn smøret. Stivpisk eggehvitene og vend forsiktig inn i røren. Varm smøret i pannen og ha 3- 4 ss røre til hver pannekake. Dryss i en håndfull blåbær i hver pannekake og stek i ca 3 minutter. Når det kommer små luftbobler på overflaten snus pannekakene og får steke ca 2-3 minutter på den andre siden.
Server varme med 1-2 ts honning ringlet over hver pannekake.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:918Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.