Oliven for hjertet


Oppdatertdato: 2006-08-15 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


I middelhavslandene brukes olivenolje i den daglige husholdningen i stedet for smør, margarin og annet matfett. Studier viser at middelhavsdiett, som bl.a. inneholder mye virgin olivenolje, gir lavere forekomst av hjertesykdom. Dette skyldes trolig høyt innhold av antioksiydanter som bidrar til å forsinke åreforkalkningsprosessen.

I tillegg har antioksidantene betennelsesdempende og blodproppforebyggende egenskaper. Olivenolje regnes til de beste matoljene og inneholder om lag 80 % oljesyre, 10 % palmitin og 7 % linolsyre. Forholdet mellom omega-6 og omega-3 fettsyrer er 2,2 i olivenolje og det regnes som svært gunstig.

Dyrkingsomfang og bruk

Egypterne dyrket oliventrær (Olea europea) allerede 700 år f.Kr. Både de gamle Grekerne og Romerne hyllet olivenoljens kvaliteter, og i bibelen er oliventreet et symbol på helse, seier og fred. I århundrer er olivenolje blitt brukt innen skjønnhetspleie og som medisin, og er kjent for å forbygge mange sykdommer. I dag settes det fokus på bruk av oliven på grunn av det ”sunne fettinnholdet”.

Hele 95 % av verdens olivenproduksjon foregår i middelhavslandene, men noe produseres også på vestkysten av Amerika. Spania, Italia og Hellas er de største produsentene i Europa. I Afrika er Tunis og Marokko store olivenprodusenter, mens Tyrkia og Syria er betydelige olivenprodusenter i Asia. Oliventreet er et subtropisk tre som finnes mellom 30 og 45° N. Det blir dyrket på grunn av frukten, som en enten brukes direkte som næringsmiddel eller presses til olje, hovedsakelig matolje.

For kaldt for oliven i Norge

Oliventreet blir regnet til de eviggrønne trærne. Bladene faller ikke av før det er utviklet nye. Frukten likner en liten plomme og er bygd som en steinfrukt. Oliventreet vokser sakte og kan bli 10-15 m høyt. Det har en vid krone og en knudrete stamme og kan bli flere hundre år. Når oliven blir dyrket i kultur, skjærer en vanligvis sideskuddene vekk omtrent slik vi gjør med frukttrærne våre. Bladene er kortstilkete og helrandete og varierer litt i form. Blomstene er gulhvite, og pollineringen skjer med vinden. Få av blomstene utvikler modne frukter, noe som kommer av dårlig pollinering og ugunstige værforhold, men også av toårig regelmessig veksling mellom bæreår og hvileår. Optimalt skal ikke temperaturen være over 40 °C og ikke under -5 °C. Ved -15 °C kan hele treet dø. Oliventreet setter små krav til nedbør. 600-700 mm per år passer bra.

Oljeutvinning

Fruktkjøttet utgjør omtrent 75 prosent av frukten. Oliven har farge fra grønn til fiolett og svart. Oljeinnholdet øker fra midtsommer til ut i desember. Håndplukket frukt gir den fineste oljen, men det er også vanlig å høste ved at en legger tepper under trærne og rister ned frukten. Oliven blir presset til en grøtaktig masse, og den første pressingen gir den fineste oljen. Den blir kalt virginoil (jomfruolje) og oppnår den høyeste prisen. Etter gjentatte pressinger med stadig økende press blir kvaliteten dårligere, og oljen en får ut etter siste gangs pressing, går ofte til teknisk bruk. Noe oliven går også direkte til mat. Olivenolje blir regnet som den beste og fineste matoljen. Om lag 90 prosent av olivenproduksjonen går til olje. Bordoliven eller matoliven er nesten dobbelt så store som oliven en presser olje fra.

En skiller mellom fire forskjellige kvaliteter på olivenolje:

  • Extra virgin olivenolje er den fineste kvaliteten og kommer fra den første kaldpressingen og har mindre enn 1 % syreinnhold. Fargen er gul/grønn og er meget rik på smak og aroma. Brukes i salater og dressinger samt i varme retter helt på slutten av koketiden.
  • Virgin olivenolje har mellom 1 - 3 % syreinnhold, er noe skarpere i smaken og brukes til steking og koking.
  • Vanlig olivenolje er en blanding av kaldpresset og varmpresset olivenolje. Smaken er mindre fyldig og rund sammenlignet med extra virgin og virgin olivenolje. Brukes til steking og koking.
  • Lett olivenolje er blandet ut slik at smaken blir ekstra mild. Det er lite igjen av olivenoljens karakteristiske smak og aroma. Meget bra til steking ved høye temperaturer og til baking.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:890
Slanking.Wok.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.