Omelettstafett for SFO-barn


Oppdatertdato: 2011-08-25 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Oslo (NW): SFO-barn trenger noe å spise mellom matpakka og middagen hjemme. Nå skal de oppmuntres til å lage en sunn, næringsrik og rimelig varmrett som alle liker: omelett.
Startskuddet har gått for omelettstafetten til MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Fram til Verdens eggdag 14. oktober skal barn i 15 byer delta i stafetten.
Utstyrt med en eggformet campingvogn med kjøkkenutstyr skal fagfolk fra kontoret lære elevene å lage omelett.

– Det er viktig at SFO-barn får skikkelig mat som både smaker godt, er sunn og metter, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat.
Skolefritidsordningen (SFO) er et frivillig, kommunalt tilbud om tilsyn og aktiviteter etter skoletid for elever i første til fjerde trinn i barneskolen. I Oslo kalles det Aktivitetsskolen.

Sunn mat

Elevene får mat på SFO, men menyen varierer veldig. Noen steder får elevene brødskiver, mens de andre steder serveres enkel varmmat.

– Flere har uttrykt bekymring for at barna blir feilernært på SFO, ved at det ofte tys til billige løsninger som posesupper og nudler. Slik mat gir ikke nok av de næringsstoffene små kropper i vekst trenger, sier Kringlebotn.
Omelett er sunn og god mat elevene selv kan lage.

– Egg er rimelig. Det er en liten næringsbombe med høyt innhold av protein, D-vitamin, jern og selen. Omelett er som skapt for halvtrøtte og sultne skoleelever.

Alle liker omelett!

Husstellærer Guri Tveit, som kjører omelettvognen fra by til by, har i flere tiår lært elever over hele landet å lage mat.

– På et øyeblikk kan man lage et godt og varmt måltid. Omelett er en varmrett som så godt som alle barn og unge liker. Får barna i seg et mettende måltid på SFO, slipper de dessuten å komme hjem skrubbsultne, sier hun.
Stafettpinnen er en forgylt, liten stekepanne. I slike små panner lærer elevene å lage porsjonsomeletter, og så sendes stafettpannen videre i campingvognen til neste SFO. To elever følger stafetten på neste etappe.

Slik lager du porsjonsomelett:

2 egg
2 spiseskjeer vann
Litt salt (så mye som du kan holde mellom to fingertupper)

Knekk eggene i en bolle, ha i vann og salt, og bland alt sammen med en gaffel.
Skru kokeplata på det nest, nest høyeste (På 8 hvis 10 er det varmeste). Vent i to minutter og slipp en liten smørklatt i stekepanna. Hvis smøret freser, er stekepanna varm nok.
Hell i omelettblandingen. Bruk en stekespade og dra røren inn mot midten, sånn at det flytende renner ut mot kantene.
Når omeletten er nesten stivnet, legger du fyll på den ene halvparten. Bruk stekespaden og brett omeletten i to ved at du vipper den delen som ikke har fyll over i den andre.
Husk å slå av plata!
Vips, da er omeletten ferdig! La den skli over på en tallerken. Du kan spise en brødskive til, litt salat eller grønnsakstrimler. Ideer til omelettfyll: revet ost, strimlet skinke eller pølse, hakket tomat og alle mulige andre grønnsaker.

Her går omelettstafetten:

  • Tirsdag 23. august kl 13:30-14:30: OSLO: Marienlyst skole, Aktivitetsskolen,
  • Torsdag 25. august kl 13:30-14:30: DRAMMEN: Danvik skoles SFO
  • Tirsdag 30. august kl 13:30-14:30: TØNSBERG: Træleborg skoles SFO
  • Onsdag 31. august kl 13:30-14:30: SANDEFJORD: Byskolens SFO
  • Tirsdag 6. september kl 13:30-14:30: LARVIK: Langestrand skoles SFO
  • Torsdag 8. september kl 13:30-14:30: KRAGERØ: Kragerø barne- og ungdomsskoles SFO
  • Tirsdag 13. september kl 13:30-14:30: ARENDAL: Stinta skoles SFO
  • Onsdag 14. september kl 13:30-14:30: GRIMSTAD: Holviga skoles SFO
  • Torsdag 15. september kl 13:30-14:30: KRISTIANSAND: Lovisenlund skoles SFO
  • Tirsdag 20. september kl 13:30-14:30: MANDAL: Furulunden skoles SFO
  • Onsdag 21. september kl 13:30-14:30: FLEKKEFJORD: Søyland skoles SFO
  • Tirsdag 27. september kl 13:30-14:30: EGERSUND: Eigerøy skoles SFO
  • Onsdag 28. september kl 13:30-14:30: BRYNE: Bryne skule SFO
  • Torsdag 29. september kl 13:30-14:30 SANDNES: Smeaheia skoles SFO
  • Torsdag 13. oktober kl 13:30-14:30: STAVANGER: Nylund skoles SFO

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2241
Julemat.Konfekt.
Dressinger.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.