Temperatur, luftfuktighet, og lysforhold har betydning for lagring av frukt og grønnsaker. Her får du gode råd om oppbevaring.
Temperatur
Generelt kan man si at lav temperatur nedsetter livsfunksjonene i produktene og forlenger oppbevaringstiden.
De vanligste fruktslagene som brukes, utvikler et saftig og aromatisk fruktkjøtt via en modningsprosess. Frukt som høstes umoden, som for eksempel epler og pærer bør derfor lagres i romtemperatur. Enkelte fruktslag, som melon, banan, papaya og avocado kan ta skade av for kald lagring. Steinfrukt og bær høstes nær innpå naturlig fullmodning, og kan derfor oppbevares i kjøleskapet.
De aller fleste grønnsaker skal ikke gjennom en modningsprosess, og kan derfor med fordel oppbevares i kjøleskapet. Unntakene er tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, auberginge og squash.
Luftfuktighet
De fleste produkter tar skade av tørr luft, unntaket er løkvekster (gul, løk, purreløk, hvitløk) som fra naturens side er utstyrt for overvintring under tørre forhold. Røtter (gulerøtter, sellerirot, persillerot) og bladgrønnsaker med stor fordampingsoverflate tar størst skade av tørr luft. Slike produkter bør oppbevares i egnet emballasje som holder på fuktigheten.
Lysforhold
Frukt og grønnsaker bør ikke utsettes for unødig dagslys eller kunstig lys. Dette gjelder spesielt potet, gulrot, bleket asparges eller sikori som vil få en bitter smak eller skjemmende farge ved lyspåvirkning.
Hold avstand !
Frukt som modnes for eksempel tomat og eple produserer stoffer etylen, og bør ikke lagres sammen med andre fruktslag eller grønnsaker. Modne og umodne frukter bør heller ikke oppbevares sammen.
Oppbevaringsmetoder
Disse oppbevares i romtemperatur
- Epler
- Pærer
- Melon
- Banan
- Papaya
- Advokado
- Tomat
- Agurk
- Artiskokk
- Fersk ingefær
- Aubergine
- Squash
Disse oppbevares i kjøleskap
- Steinfrukter
- Bær
- De aller fleste grønnsaker
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:935