Oppdrettslaks er fortsatt en svært god kilde til omega-3


Oppdatertdato: 2008-10-13 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com, Charmaine Cheung


Selv om innholdet av marint omega-3 i oppdrettslaks er halvert de siste 10 årene, er den fremdeles en svært god kilde til disse sunne fettsyrene. I tillegg inneholder laks og annen sjømat fortsatt en unik kombinasjon av andre næringsstoffer som er viktige for helsen din, i følge en pressemelding fra NIFES.

Hvis du spiser en middagsporsjon på 150 gram torsk, får du i deg hele den internasjonalt anbefalte, daglige dosen* på 0,5 gram med marine omega-3 fettsyrer. Disse marine omega-3 fettsyrene utgjøres av EPA og DHA, og denne anbefalingen for daglig inntak er satt for å beskytte mot hjerte/kar lidelser. Forskning viser at man oppnår en positiv effekt på hjerte og kar systemet allerede når man inkluderer sjømat i kostholdet 1-3 ganger i måneden, uavhengig av om det er mager eller feit fisk.

Laks fra oppdrett er en av de beste kildene

Dagens oppdrettslaks er en av de rikeste fiskeslagene når det gjelder innhold av marint omega-3. Den inneholder i gjennomsnitt rundt 10 ganger mer av disse fettsyrene enn torsk, altså rundt 4-5gram. Så selv om omega-3 innholdet i laks er halvert de siste ti årene, er den fortsatt en av de viktigste omega-3 kildene i kostholdet, i følge meldingen fra NIFES.

Marint omega-3 i oppdrettslaks

En middagsporsjon på 150 gram oppdrettslaks som har fått kommersielt fiskefôr vil gi mellom 1,4 og 7,4 gram marint omega-3 (se sjømatdata på www.nifes.no).
Variasjonen i omega-3 innhold skyldes både begrenset tilgang på fiskeråstoff og varierende bruk av planteråstoff i fôret, i tillegg til at laksen slaktes ved ulike størrelser og dermed har ulik fettmengde i fileten.

Markedsjef for laks og øret i Eksportutvalget for fisk, Børge Grønbech, er fornøyd med resultatene fra NIFES: - Sammen med utsøkt smak, ferskhet og stor anvendelighet, er oppdrettslaksens helsefremmende egenskaper en viktig driver for etterspørselen etter norsk laks i de fleste markeder. Når det da i flere sammenhenger stilles spørsmål med om oppdrettslaksen vår fortsatt er en god kilde til omega-3, er det svært beklagelig fordi norsk oppdrettslaks er en av de viktigste kildene til omega-3, og vil også være det i fremtiden.

Sjømat har god ernæringsverdi

Omega-3 er bra for helsen, og sjømat inneholder generelt mye omega-3. Men sjømat er så mye mer enn omega-3. Den inneholder også mange andre viktige byggesteiner som kroppen ofte får litt for lite av. Det betyr at selv om omega-3 innholdet i laks er redusert, inneholder laksen fortsatt mye selen, jod, vitamin B12, vitamin A og vitamin D i tillegg til komplette fiskeproteiner. Disse næringsstoffene bidrar også i stor grad til helseeffekten man får ved å inkludere fisk og annen sjømat i kostholdet.

Oppdrettslaks – en av de beste omega-3 kildene

I og med at en gjennomsnitts middagsporsjon med oppdrettslags gir rundt 10 ganger av den internasjonalt anbefalte daglige dosen omega-3, er dagens oppdrettslaks dermed fortsatt en av de beste kildene vi har til marint omega-3, i følge NIFES.

- Det at Norges fremste forskningsmiljø på ernærings- og sjømatforskning, NIFES, slår fast at oppdrettslaks fortsatt er en av de beste omega-3 kildene, er et viktig bidrag i arbeidet med å gi oppdrettslaksen vår den posisjonen den fortjener hos konsumenter verden over, sier Børge Grønbech.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1409
Info.Bringebær.
Sommermat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.