Oppi Lauvåsen...


Oppdatertdato: 2010-07-15 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


De vokser ikke bare oppe i Lauvåsen; de norske jordbær kan finnes i en bod ved en bensinstasjon nær deg. En fantastisk råvare, som har utallige muligheter.

Jordbærplanten hører til rosefamilien (Rosaceae). Faktisk er frukten botanisk sett ikke et bær, men en flerfoldsfrukt. De små kjernene på jordbæret er små nøtter. Det vi spiser og kaller for jordbær er blomsterbunnen, som under fruktmodningen svulmer opp og blir saftig.
For de fleste av oss betyr det ingenting om jordbær er frukt eller bær. Vi gleder oss bare over å finne dette røde gullet i butikkene eller i jordbærbodene.
Flere er også så heldige at de har jordbær i hagen.

Vannbakkels med jorbær og krem

12 porsjoner

2 ½ dl helmelk
120 g smør
30 g sukker
150 g hvetemel
1 krm salt
4 stk. egg

3 dl vaniljekesam
3 dl ferdig vaniljekrem

600 g jordbær

Kok opp melk, sukker og smør. Tilsett melet og rør til deigen slipper kjelebunnen. Avkjøl litt og rør i ett egg om gangen. Bruk gjerne en håndvisper. Deigen skal være så tykk at den holder fasongen når den settes på platen med skje, eller sprøytes med sprøytepose.
Dekk stekeplaten med bakepapir og sprøyt deigen, eller legg den på med skje til ca. 12 kaker.

Stek vannbakkelsene ved 200 grader i ca. 20 - 25 minutter. Vær forsiktig med å åpne ovnsdøren under stekingen og la gjerne de ferdigstekte kakene stå litt ekstra i ovnen med døren åpen. Avkjøl kakene helt på rist.

Fyll:

Pisk sammen vaniljekesam og vaniljekrem og fyll vannbakkelsene, pynt med jordbær

Jordbærsmoothie

1 porsjon

2 dl vaniljeyoghurt
1 dl cultura med jordbær
2 dl frosne jordbær

Tilsett først de flytende ingrediensene i en hurtigmikser eller foodprosessor, deretter tilsettes bær eller frukt. Kjør til en jevn fyldig masse.
Ønsker man mer sødme kan man tilsette banan, honning eller sirup etter smak.
Server straks i ett høyt eller to små glass.

Dette er en grunnoppskrift på smoothie. Her kan man bytte ut jordbær med den frukt eller de bær man måtte ha tilgjengelig. Bytt ut væsken som er smaksatt med den smaken du velger i din smoothie. Har du ikke frosne bær eller frukt må du tilsette noen isbiter i tilllegg i hurtigmikseren.

Sommersuppe

4 porsjoner

5 dl fruktyoghurt med jordbær
5 dl jordbær , i biter
ca. ½ dl frisk mynte eller andre friske urter
4 ss crème fraîche

Miks yoghurt, jordbær og mynteblader i en foodprocessor.

Server suppen kald med en klatt creme fraiche til og mynteblad til pynt.

Pai med jordbær og vaniljekrem

12 porsjoner
over 60 min
middels

Ingredienser
Bunn:
180 g hvetemel
50 g sukker
100 g meierismør
1 stk egg
1 ss vann

Fyll/pynt:
3 dl kremfløte
3 dl ferdig vaniljekrem
5 dl jordbær

Fremgangsmåte
Ha hvetemel, sukker, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel), egg og vann i en foodprosessor og kjør deigen i ca 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette litt mer vann. Elt deigen godt og form den til en rund leiv. Legg deigen i en plastpose og la den hvile i kjøleskapet ca 1 time.
Kjevle ut deigen og legg den i formen. Renskjær kanten. Prikk bunnen med en gaffel. La paibunnen hvile i kjøleskapet i ca 15 minutter, og stek den i stekeovnen ved 200 °C i ca 15 minutter. Avkjøl paibunnen før det tas forsiktig ut av formen.
Visp fløten til luftig krem og bland den med vaniljekrem. Hell kremblandingen i paiskallet. Kutt jordbær i skiver og pynt paien.

Cottage cheese pannekaker med jordbær og krem

Prøv dessertpannekaker med cottage cheese, en ny og smakfull variant. Vi har fylt pannekakene med jordbær og krem.

8 porsjoner
20 - 40 min
middels

Ingredienser
60 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 krm salt
4 stk egg
½ dl melk
1 beger cottage cheese
3 ss smeltet smør

3 dl kremfløte
2 ss sukker
400 g jordbær

3 dl kesam vanilje, 7,4 %

Fremgangsmåte
Ha hvetemel, vaniljesukker og salt i en bolle. Visp sammen egg, melk og cottage cheese eller bruk en stavmikser slik at ostekornene blir most. Tilsett dette i melet og visp røren sammen. Rør inn smeltet smør. Dekk til røren og la den stå i ca. 30 min.
Varm en teflonpanne over middels varme og smelt litt smør. Ha litt røre i pannen. Snu kaken med en stekespade når den begynner å stivne på overflaten. Lag ca. 8 pannekaker. Smør pannen om nødvendig. Visp kremfløten med litt sukker til luftig krem og fyll pannekakene med jordbær og krem. Vispet krem kan erstattes med vaniljekesam

Jordbærkrem

Dette er en lekker og smakfull sommerdessert som passer til alle anledninger.

12 porsjoner
20 - 40 min
middels

Ingredienser
50 g mandler
1 kg jordbær
5 stk gelatinplater
2 stk egg
6 ss sukker
1 ts vaniljesukker
2 ss kokende vann
2 dl kremfløte
2 dl kesam vanilje, 7,4 %

Fremgangsmåte
1. Grovhakk mandlene og del halvparten av jordbærene i små biter, resten skal benyttes til pyntingen.
2. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter.
3. Pisk egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis.
4. Ta de bløtlagte gelatinplatene ut av vannet. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i det kokende vannet.
5. Visp kremfløte til luftig krem.
6. Bland eggedosis, krem og vaniljekesam, og rør inn smeltet gelatin under konstant omrøring. Vend de delte jordbærene inn i kremen og hell den over i en randform som rommer ca 1 l.
7. Sett kremen kaldt og la den stivne i minimum 4 timer.
8. Hvelv jordbærkremen over på et serveringsfat og pynt med resten av jordbærene før servering.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1147



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.