Oppkuttet frukt gir markant økning i konsumet


Oppdatertdato: 2004-10-16 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


De siste årene har begrepet "ferdigkuttet" gått som en farsott gjennom frukt- og grønt-bransjen på verdensbasis. I USA får ferdigkuttet frukt og grønt stadig større andel av totalsalget, og i Tyskland er det gjort undersøkelser som viser at forbruket av frukt fordobles når barn og voksne får servert ferdig oppskårne biter. Håpet er nå at kutting vil føre til mer fruktspising også her til lands.

Hvorfor økes inntaket av frukt når det er oppkuttet?
Alle er enige om at det er sunt å spise mer frukt og grønnsaker. Men hvordan skal man få barn og unge til å faktisk gjøre det? Nå kan en tilsynelatende enkel metode hjelpe oss godt på vei: Ved å kutte opp frukt i porsjonsbiter vil inntaket øke betraktelig. I Tyskland konstaterte en undersøkelse blant tyske skolebarn at forbruket økte med 100%. Her er forklaringen:

Når man for eksempel deler opp et eple og serverer båtene på et fat:
  • Eplebåtene blir fristende, delikate, spiseklare og tilgjengelige
  • Man får smaken av det saftige fruktkjøttet rett på tunga, uten å måtte tygge seg gjennom skallet.
  • Man trenger ikke spise et helt eple, men kan nøye seg med noen biter
  • Rent praktisk: Oppkuttede epler knaser ikke høylytt, og man slipper å tenke på hvor man skal gjøre av epleskrotten.


Frem fra glemselen: Epledeleren!
OFG arbeider for økt inntakt av frukt og grønnsaker i Norge, slik at vi øker andelen av sunnere mat i det daglige kostholdet. Nå ønsker vi å slå et slag for den gode, gamle epledeleren - et verktøy som nå er kommet til heder og verdighet igjen. For de som ikke har den innerst i kjellerboden, kan vi fortelle at den fortsatt finnes i kjøkkenutstyrsforretningene.

Et godt serveringstips: Eplebåter med dipp
Epler deles i båter. (Det er ekstra smart å bruke en epledeler, som skiller ut kjernen på en elegant måte.) Legg eplebåtene over i vann med sitronsaft en liten stund. Da blir de ikke mørkfarget. Lag en dipp av vaniljeyoghurt og kanel. Rør godt. Så er det bare å dippe eplebåtene. Dette er kjempegodt, så det er lurt å beregne riktig mye.

Bakgrunn for oppkuttingstrenden: Lettvinthet
Oppkuttingstrenden kommer som mange andre trender fra USA. Det startet med ferdigoppkuttet salat og andre grønnsaker, for å imøtekomme stadig mer kravstore og "convenience"-orienterte forbrukere. Nå er disse ferdigkuttede grønnsakene i ferd med å få dominerende markedsandeler i USA.

I kjølvannet av suksessen med salat og grønnsaker ble det satset på også å finne metoder for å gjøre det samme med frukt. Dette har man klart, og tilbudet og etterspørselen skyter fart. Frukt og grønt-industrien i USA estimerer at ca 30% av markedet vil bestå av ferdigkuttede produkter i løpet av få år. Det er grunn til å tro at denne trenden også vil slå om seg i Norge.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:395
Norsk mat.Skrei.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.