Oslo og Sandnes til topps i Norgescup 2008 for kokk og servitørlærlinger


Oppdatertdato: 2008-03-03 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Det var servitør laget fra Restaurant Victor og LeCanard, ved Renate Grindalen og Geir Kristian Næss som gikk til topps i Norgescup 2008, som ble arrangert i Stavanger denne helgen.
På kokkesiden var det laget fra Sandnes og Restauranten Charles & De, ved Janey Chen og Christian A. Pettersen som gikk til topps.
Norgescup for kokk og servitørlærlinger er ett samarbeid mellom mesterlaugene over hele landet og flere sponsorer, og ble avholdt på Jåttå videregående skole i år.
Mesterlaugene er foreninger i hvert fylke/landsdel som samler kokker. Foreningene bærer nok preg av å være litt forgubbet og snobbete, men med denne konkurransen viser de tegn til fornying. Det er kanskje noe slikt som må til for å få flere inn i dise yrkene som viser svak rekruttering.
Det var kokkenes mesterlaug Rogaland som sto for arrangementet

Rammen rundt arrangementet var og flott med fine lokaliteter på Jåttå VGS og ett showpreget program. Lærlingene hadde og ett program på kveldstid med fest og moro.

Forberedelser

I flere måneder har de 22 kokkelagene og 10 servitørlagene forberedt seg til denne konkurransen, hvor vinnerene går videre til Nordisk mesterskap, som holdes i Danmark 17. til 19. april.
Lagene har kjent til oppgavene i semifinalen og litt fra finalen oppgaven. Og oppgavene må gjennomføres perfekt og etter boka i semifinalen for å komme videre til finale.

Lagene blir gjennom 2 dager vurdert og målt av ett dommerteam med flere profilerte kokker, og med mange oppgaver og kriterier er det lang vei frem til seier.
Konkurransen er knallhard og det var ett svært høyt nivå over deltakerene, hvor det etter 2 dager med semifinaler og finaler endelig ble utpekt tårevåte og lykkelige vinnere.

Konkurransen.

Konkurransen er lagt opp slik at lagene på forhånd har fått vite oppgaven i semifinalen, og dermed har tid til å finpusse det de har lært gjennom 2 års skole og 1-2 års læretid.
For kokkene var det en klassisk 3 retters meny med omelett, flyndre og eplekompott som var oppgaven, og for servitørene bla borddekking, drinkemiksing, servering av 3 retters meny og flere innfelte småoppgaver. Etter en lang og hard dag på Fredagen, ble 6 lag med videre til finaledagen på Lørdag.
-- Fredagen var lang og mettende for dommerene også, fortalte hoveddommer Gunnar Hvarnes, da han hadde smakt seg gjennom 22 omeletter, flyndrer og eplekompotter.

Finalen ble for lagene en veldig hektisk dag med tidspress og årvåkne dommere, som kanskje burde ha blindtestet rettene, men som da ikke hadde vært så publikumsvennlig.
Det var ett par kommentarer blant publikum og andre på nettopp dette, og man kan nok spørre seg om dette blir helt rettferdig for alle lagene, hvor man ser at distriktene har problemer med å nå opp. Men her kommer nok mange andre momenter inn også.

Finaleoppgavene

Kokkene skulle lage en 3 retters valgfri meny med råvarene ørret og reker til forrett, liveche kylling til hovedrett og sjokolade, frukt og bær til dessert. Dette skulle så servitørene servere til gjester og dommere, samt at servitørene i tillegg skulle vise sine kunnskaper i bla vin og brennevinskjennskap, flambering, borddekking, tilpasning av viner til mat mm.

Da vinnerene ble kåret på banketten om Lørdagskvelden var gleden stor med mange tårevåte øyne og glødende mobiltelefoner hjem til mamma og pappa.
Og etter kommentarer fra en feststemt ungdomsgjeng, var det fortjente vinnere med en meny som så slik ut:

Vinnermenyen.

Til forrett: Lettrøkt fjellørret med reke og rekesaus.
Hovedrett: Grytestekt liveche kylling, potetfondant, terte med sopp og gulrottimball og kyllingsjy.
Dessert: Appelsin og sjokolade dessert "Jåttå"

Resultater

Servitører
1. Plass Laget fra Restaurant Victor og LeCanard i Oslo, ved Renate Grindalen og Geir Kristian Næss
2. Plass Laget fra Stadtholdergaarden og Ylajali i Oslo ved Marthe H. Andersen og Maria Olsen
3. Plass Laget fra Theatercafèen i Oslo ved Helge W. Korneliussen og Trond A Lierhagen

Kokker
1. Plass Laget fra Charles & De i Sandnes, ved Janey Chen og Christian A. Pettersen
2. Plass Laget fra Midtåsen Drift i Vestfold ved Gorm K. Dahl og Anja Laursen
3. Plass Laget fra Fossheim Turisthotell ved Johan Skinmo og Karin Marie Haugen

Flere bilder fra Norgescup

Fotograf Knut Pettersen


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1288
Info.Reker.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.