Ost mot demensutvikling?


Oppdatertdato: 2007-06-08 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


I en amerikansk studie fant man en omvendt sammenheng mellom inntaket av ost og svekkede mentale evner. Tidligere forskning har vist en gunstig effekt av matvarer som fisk, frukt og grønnsaker.

Ny amerikansk studie

I Alabama, USA, plukket man ut et representativt utvalg bestående av 1056 eldre. Man undersøkte deres nåværende kosthold ved hjelp av personlig intervju slik at man fikk frem hvor ofte personene spiste ulike matvarer og drikke. Man testet dem også med kognitive tester som avdekket eventuell mental svikt.
Både kvinner og menn deltok i studien, og det var personer med ulik etnisk bakgrunn.

Hvilke kostfaktorer så ut til å være gunstige?

Man fant en omvendt sammenheng mellom inntaket av ost og forekomsten av demens. Statistikken viste at personer som spiste ost minst en gang i uken hadde 40 % mindre sjanse for å ha en mental svekkelse enn personer som spiste ost sjeldnere. På samme måte så det ut til å være gunstig å innta mye brød og kornvarer. Selv om man ikke fikk signifikante (statistisk holdbare) sammenhenger for fisk, frukt og grønnsaker, så man lignende tendenser for disse matvaregruppene.

På motsatt side fant man en ugunstig sammenheng mellom demensutvikling og hyppig inntak av dessert. Da kan man lure på om dessertspising med det det innebærer av mange kalorier, mye sukker og mye fett er uheldig i forhold til risikoen for å utvikle demens eller om det heller er slik at de som allerede er demente har et "sug" etter søt og usunn mat. Man kan også tenke seg at evnen til å velge sunne matvarer er svekket når man ikke fungerer normalt, og det blir derfor vanskelig å se hva som er årsak og konsekvens.

Hvilke faktorer i ost kan tenkes å være beskyttende?

Ost er rik på proteiner og kalsium. Ost inneholder også B-vitaminer, jod, vitamin A, fett og karbohydrat. Man vet at ost er rik på aminosyren tyramin. Denne aminosyren er forløperen til neurotranmittoren dopamin som er viktig for vår mentale yteevne. I tillegg øker tyramin frigjøringen av en annen neurotransmittor, nemlig noradrenalin som man også vet er viktig for vår mentale kapasistet.

Svakheter med studien

I denne studien fikk man et "øyeblikksbilde" av hvordan kostholdet er. Utvikling av demens går over flere år noe som betyr at det først og fremst er kostholdet i tidligere år eller sågar gjennom hele livet som er av betydning. Man ville derfor fått bedre data dersom man hadde gjennomført en såkalt prospektiv studie der man hadde fulgt en grupper personer over tid.

Et annet problem med denne studien var at det for flere av matvaregruppene var for få personer som hadde inntatt veldig lite til at man klarte å få statistisk signifikante forskjeller mellom lav- og høykonsumenter. Det betyr at det kan være sammenhenger som eksisterer som likevel ikke fremkom i denne studien.

Ost - bra for helsen?

Ostespising har vært påstått å være bra for bra for helsen vår. Ost inngår som en del av middelhavskostholdet, og dette kostholdet har vært påstått å være gunstig i forhold til hjerte- og karsykdom. Ost inneholder også såkalte bioaktive peptider som blant annet settes i sammenheng med reduksjon av blodtrykket.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1106
Norsk mat.Gryteretter.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.