Over 80 norske matspesialiteter


Oppdatertdato: 2006-09-29 Tema: Tradisjoner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matmerk


Har du hørt om Bassturøkt lammelår, Bringebærhonning, Håndsydd lammerull, Camenås eller Kreklingsirrup? Dette er produkter som har fått "Spesialitet-merket" fra Matmerk. Over 80 produkter fra 30 bedrifter er nå godkjente som norske matspesialiteter.

"Spesialitet-merket" går god for norskproduserte matprodukter med spesielle kvaliteter når det gjelder råvarebruk, produksjonsmetoder eller smak. Ordningen omfatter både nyvinninger og mer etablerte, tradisjonsbundne produkter, og skal hjelpe forbrukerne fram til ekte matopplevelser.

Produktene er å få kjøpt i matvarebutikker/-kjeder som har et stort vareutvalg.
Her kan du lese litt mer om hvordan noen av produsentene beskriver spesialitetene sine.

Bassturøkt lammelår

Bassturøkt lammelår fra Bortistu Gjestegard byr på en smak av det helt spesielle. På gjestegarden innerst i Storlidalen, midt i den mektige Trollheimen, blir lammelårene nennsomt stelt og røykt i en gammel røykbasstu. Det gir lårene en helt spesiell smak og aroma.

Bringebærhonning fra Honningcentralen

Bringebærhonning fra Honningcentralen er en sortshonning hovedsakelig fra bringebærplanter. Kjennetegn for bringebærhonning fra Honningcentralen er at den er lys, har fruktig lukt og en mild smak.

Håndsydd lammerull

Håndsydd lammerull er et matprodukt med sterke lokale tradisjoner i Rørostraktene. Røroskjøtt AS baserer sin lammerull på en gammel oppskrift og er håndsydd med lammekjøtt kun fra regionen. Kjøttet er mildt krydret med karakteristisk lammesmak.

Camenås fra Den blinde ku

Camenås fra Den blinde ku er en håndlaget bløtost med en aromatisk hvitmugg-overflate og gjennommodnet ostemasse med fruktig smak. Ystingen av osten skjer i stor grad manuelt, noe som gjør at størrelsen på ostene varierer.

Kreklingsirup

Kreklingsirup er den søte smaken av nordnorsk natur. Kreklingsirupen fra Reisamat i Nord-Troms er en nyvinning, basert på vin av krekling høstet i Finnmark. Kreklingsirup er et produkt med vidt bruksområde som smakstilsetter i sauser, marinader og drikker og som saus til is og bær.

Røroskake

Røroskake er en ny og annerledes ostekake. Kaka er utviklet og blir produsert av Galåvolden Gård på Røros. Røroskake er et rent gårdsprodukt, og blir framstilt av gårdens egen melk og egg. Kaka spises lun, gjerne sammen med bær.

Vannkringle

Vannkringler fra Tøsse Bakeri AS er et tradisjonsrikt og særpreget Vestlands- og Bergensprodukt med utgangspunkt i en gammel oppskrift. Det benyttes kun norsk hvetemel i kringlene. Produksjonen er håndverksmessig, fra trilling av kringlene til pakking. Tradisjonelt har vannkringler i Bergensområdet vært brukt til spekemat, men er også godt egnet som tilbehør til rømmegrøt, suppe og som snacks.

Aroniasaft

Saft fra Aroniabær, eller svartsurbær, har blant annet vært brukt som naturmedisin blant indianerne i Nord-Amerika. Til Norge kom bærbuskene først på 80-tallet. Smaken minner om blåbær med «litt ekstra». Aroniasaft inneholder dessuten langt mer helsebringende antioksidanter enn blåbær. Aroniasaft har mange bruksmuligheter; som drikke eller som saus til desserter og i dressinger.

Ringerikserter

Ringerikserter er en urnorsk delikatesse som smaker slik erter smakte før i tiden. Men det var på nære nippet at ertene ble en saga blott etter 1920. Hadde det ikke vært for en gutts lek på et loft på Røyse, ville dagens erteelskere måttet nøye seg med helt vanlige erter. Produktnavnet Ringerikserter er lovbeskyttet gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser. Det gjør Ringerikserter til en eksklusiv matopplevelse.

Rakfisk fra Valdres

Spesialitet-godkjent Rakfisk fra Valdres garanterer at fisken i sin helhet er produsert i Valdres. Et sterkt kvalitetsfokus og solide Valdrestradisjoner kjennetegner rakfisken som produseres og selges under varemerket Rakfisk fra Valdres. Bak står en sammenslutning av seks lokale rakfiskprodusenter.

Livèchekylling

Livèchekylling er en ny matspesialitet for de som setter pris på en smak av norsk fugl utenom det vanlige. Lang levetid, fyldig kjøttkvalitet og kun vegetabilsk fôr tilsatt løpstikke er med på å gjøre Livèchekyllingen verdt smaken. Kyllingene vokser opp med god tumleplass og tilgang til uteareal. Bak Livèchekyllingen står Løken Gård, Trøgstad i Østfold i samarbeid med Prior Norge.

Les mer hos matmerk

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:929
Grillmat.Lapskaus.
Dressinger.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.