Over en halv million nordmenn drikker smoothies en gang i uken eller oftere


Oppdatertdato: 2008-07-16 Tema: Smoothie Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lisa Westgaard,Eva Brænd,Astrid Hals


Den forfriskende og sunne sommerdrikken med sin opprinnelse fra surfekulturen i California har tatt nordmenn over hele landet med storm. Nær 500 000 drikker smoothies minst 1-2 ganger i uken og annenhver nordmann har smakt drikken. Knapt noen i Norge hadde hørt om smoothies for 7-8 år siden. De yngste og kvinner er mest hekta.

Synovate gjennomførte en landsrepresentativ undersøkelse for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i juni og fant at hele 72 prosent av nordmenn har hørt om smoothies, mot 35 prosent i 2005. Og ikke overraskende har flest yngre (89 %) og flest kvinner (78 %) hørt om smoothies. Det er også disse to gruppene som er mest hekta på smoothies. Hver fjerde 15-24-åring nyter drikken minst 1-2 ganger i uken. 735 000 kvinner (38 %) har laget smoothies selv, mot 417 000 menn (22 %).

Ikke lenger Oslo-fenomen

Smoothies står fortsatt noe sterkere i Oslo. Her har 77 prosent hørt om drikken. Men både på Østlandet, Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge ligger kjennskapen nå på ca 70 prosent.

Og mange rundt om i landet har etter hvert smakt den deilige drikken. I hovedstaden har drøyt halvparten smakt smoothies, mot ca. 4 av 10 i de fire andre landsinndelingene.

Ekte smoothies – proppfull av næringsstoffet

Smoothies ble først laget i California på slutten av 1980-tallet og fikk raskt gjennomslag i surfe- og beachkulturen. Drikken er enkel å lage - enten til frokost, lunsj, dessert eller som mellommåltid. Den originale smoothien består av yoghurt, litt banan og frossen frukt eller bær. Med dette som basis, og en blender eller hurtigmikser, er det enkelt å lage sine egne favoritter. Du kan for eksempel tilsette litt syrnet eller vanlig melk om du ønsker en mer flytende konsistens, eller friske urter som sitronmelisse eller mynte om du ønsker en ekstra spiss på smaken. Du vil da få en næringsrik bombe som inneholder mye protein, kalsium, antioksidanter og mange andre næringsstoffer.

ANDRE FUNN FRA UNDERSØKELSEN

  • 89 % av dem mellom 15-24 år har hørt om smoothies, mot 40 % av dem over 60 år
  • 77 % i Oslo har hørt om smoothies, mot 68 % i Nord-Norge, 70 % på Østlandet, 73 % på Vestlandet og Midt-Norge
  • 48 % kvinner og 38 % menn har smakt smoothies
  • 67 % av dem mellom 15-24 år har smakt smoothies, mot 14 % av dem over 60 år
  • 52 % i Oslo har smakt smoothies, mot 39 % i Nord-Norge, 41 % på Østlandet og 43 % på Vestlandet og Midt-Norge
  • 24 % av 15-24 åringer og 19 % av 25-39 åringer drikker smoothies minst 1-2 ganger i uken
  • 21 % av dem i Oslo drikker smoothies minst 1-2 ganger per uke, mot 9 % i Nord-Norge og på Vestlandet, 12 % på Østlandet og 16 % i Midt-Norge.
  • 47 % av 15-24 åringer og 49 % av 25-39-åringer har laget smoothies selv, mot 5 % for dem 60+
  • 44 % av dem fra Oslo har laget smoothies selv, mot 25 % av dem fra Østlandet og Nord-Norge, 28 % av dem fra Midt-Norge og 35 % av dem fra Vestlandet.

Jordbær-smoothie

2 porsjoner

2 dl fruktyoghurt med jordbær
1 dl cultura jordbær
2 dl frossen jordbær
½ stk. banan

1. Hell yoghurt og cultura i en blender/foodprosessor.
2. Tilsett frosne jordbær og banan. Har du ikke frosne bær/frukt, tilsett noen isbiter.
3. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Søte Susie

2 porsjoner

3 dl bringebær biola syrnet lettmelk
1 dl fruktyoghurt med kokos
2 dl frosne bringebær

1. Hell biola og yoghurt i en blender/foodprosessor.
2. Tilsett frosne bringebær. Har du ikke frosne bær/frukt, tilsett isbiter.
3. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Kiwiwi

1 porsjon

1 ½ dl eplejuice
1 dl cultura pære
2 stk. kiwi
½ stk. banan
4 stk. isbiter

1. Hell eplejuice og cultura i en blender/foodprosessor.
2. Tilsett kiwi, banan og isbiter.
3. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Mintel smoothie

1 porsjon

3 dl biola yoghurt m/pære & eple
100 g rabarbra
10 blad frisk mynte
1 stk. pære
4 stk. isbiter

1. Hell biolayoghurt i en blender/foodprosessor.
2. Skjær rabarbra og pære i biter og tilsett sammen med mynte og isbiter.
3. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Server straks i ett høyt eller to små glass.

Kermit smoothie

1 porsjon

1 dl kefir
1 stk. lime , saften
1 stk. grønt eple
½ stk. banan
1 g frisk koriander
5 stk. isbiter

1. Hell kefir, limsaft i en blender/foodprosessor.
2. Tilsett grønt eple i biter, banan, korriander og isbiter.
3. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Server straks i ett høyt eller to små glass.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1368
Norsk mat.Dressinger.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.