Overlevelseskurs for hybelboere


Oppdatertdato: 2005-09-11 Tema: Nybegynner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Høsten markerer studiestart for tusenvis av unge nordmenn. For mange er det også starten på voksenlivet, og ansvar for eget kosthold. Etter en lang dag på lesesalen kan det være fristende å slenge en frossenpizza i komfyren. For de som ønsker å bli litt mer fornutig, uten å bruke verken mye tid eller penger, har Opplysningskontoret for kjøtt noen råd om hva som bør være i skapet, lagring av matvarer, ernæring og forslag til noen enkle middagsretter.

Planlegg innkjøpene

Det kan virke snusfornuftig å planlegge måltidene frem i tid, men du vil se at du sparer både tid og penger. Bruk litt tid en kveld i uka og lag en ukesmeny. Om du ikke orker å planlegge lenge i forveien, lønner det seg i alle fall å strukturere innkjøpene etter en oppskrift.

Kjøp matvarer på tilbud og lag flere middager

Det er stadig tilbud på kjøttdeig, svinekoteletter og annet kjøtt som gjør at du kan kjøpe inn til flere middager. Eventuelt kan du fryse ned det du ikke bruker i første omgang. Kjøp ikke mer grønnsaker, salat o.l. enn det du trenger til et par-tre måltider.

Strimle kjøttet selv

Renskåret svinekjøtt er raskt å tilberede. Det koster ikke mye og det smaker godt i mange fleste retter. Du trenger ikke kjøpe ferdig strimlet kjøtt. Kjøp gjerne koteletter på tilbud og strimle selv.

Kjøp vakuumpakkede matvarer

Vakuum pakkede produkter ,både råvarer og helfabrikata (ferdige retter), har lang holdbarhetstid. Da slipper du å kaste selv om du ikke får brukt maten i løpet av noen dager. Sjekk datoen når du handler.

Spar plass med flate oppbevaringsbokser

Små hybelkjøkken har ofte små kjøleskap. Kjøp inn et par flate bokser til matrester og ekstra porsjoner. Det sparer masse plass i kjøleskapet. Ferdiglaget mat som er hurtig avkjølt kan med trygget spises opptil tre dager etter.

Behov for inspirasjon

Det finnes mange gode oppskrifter på nettet. På matprat.no og matoppskrift.no kan du velge mellom mange hundre oppskifter på enkel mat, og litt mer avansert mat. Finn favoritten, print ut oppskriften og ta med på butikken.

Hva bør et hybelkjøkken inneholde?

Når studiene starter er det mange som på bar bakke når det gjelder utstyr og mat i skapene. Et basisutvalg av tørrvarer, krydder og olje sparer deg for tid og penger.
Hermetikk er alltid lurt å ha i bakhånd om du har det ekstra travelt en dag, eller om du skulle få akutt behov for smaken av ”skikkelig middagsmat”. Pass på når butikkene har 10-20 kroners salg, da kan du gjøre gode kupp.

La pizzaen vike for raske supper, eller frosne ferdigretter med grønnsaker, kjøtt eller fisk. Det finnes også mange spennende frosne grønnsaksblandinger som er raske å tilberede. Plass i kjøleskapet sparer du også. Bland de med litt kjøtt og du har et sunt, raskt og godt måltid.
Gode redskap er halve jobben er det noe som heter. Vi gir deg tips til hva som kan være lurt å ha som grunnutrustning på hybelen.

RedskapTørrvarer o.lHermetikkFrossenvarer
StekepanneOljeTomaterPoser:
WokEddikBønnerLapskaus
Kjele m/lokkSoyasausLapskausCouscos
StekespadeSennepKjøttkakerWok-mix
SleivKetchupMaisFerdigretter
KnivPestoSupper
SkjærefjølRis/pasta/nudler
ØsePizzadeig/pizzabunn
SpagettiøseTomatpuré
VispKrydder
LitermålBuljongterninger
RotskrellerPitabrød (i vakuum)
RivjernTortillalefser
BoksåpnerTaco-kit
SilDiverse saus- og suppeposer
Bokser/folie/ begere Woksauser


Chiliwok med renskåret svinekjøtt

Raskt, magert og fantastisk godt. Renskåret svinekjøtt kan du spise med verdens beste samvittighet.

Woken er laget for rask matlaging. Har du bare vanlig stekepanne går det også bra. Hemmeligheten er sterk varme, og strimlet kjøtt. Husk, temperaturen skal være høy hele tiden! Det er derfor viktig å ikke ha for mye kjøtt i woken av gangen, for da faller temperaturen og kjøttet “koker” i stedet for å steke. Så stek det heller i flere omganger. La kjøttet brune, snu det og la det steke litt til. Men ikke la det bli helt gjennomstekt. Ta kjøttet ut av woken, og la det hvile mens du raskt woker grønnsakene.

Gjør du det på denne måten får du mørt og saftig kjøtt hver gang!

Porsjoner: 2

300 g renskåret svinekjøtt i strimler 2 ss olje
1 ps. wokgrønnsaker ferske eller frosne
ca 100 g sukkererter
ca 3 ss søt chilisaus
1 ts sesamfrø

Slik gjør du:
1. Fres kjøttet i to omganger, 2-3 minutter på sterk varme. Ta det ut av woken.
2. Fres grønnsakene. Tilsett sukkererter og chililsaus og kok raskt opp. Dryss over sesamfrø.

Server straks med kokt ris som tilbehør

Svin Tikka Pita

Forandring fryder, som kjent. Så hvorfor ikke forandre til noe indisk? Tikka masalasaus er tilgjengelig i de fleste butikker over hele landet. Den består av løk, olje, tomatpuré og forskjellige krydder.

Porsjoner: 2

2 stk. skinkebiff
2 ss smør eller margarin
½ ts salt
½ ts pepper
2 stk. pitabrød
½ stk. løk i ringer
6 sk. slangeagurk
2 stk. salatblad
4 ss tikka masala saus
2 ss yoghurt naturell

Slik gjør du:
1. Krydre biffene og stek på middels varme i en panne, ca. 2 minutter på hver side. Varm gjerne pitabrødene litt i stekeovn eller brødrister.
2. Bland Tikka Masala-saus og yoghurt.
3. Legg grønnsaker og skinkebiff sammen med sausen inn i pitabrødene. Server straks.

Pannestekt sandwich

For deg som er lei vanlig ostesmørbrød er dette tingen. Pannestekt brød med skinke og avocado. Kan spises til middag eller kvelds - eller når du er litt småsulten.

Porsjoner: 2

8 sk. kokt skinke
4 sk. formloff
1 ss olivenolje
1 båt hvitløk
1 stk. avocado i båter
4 stk. salatblad
1 stk. tomat i skiver
1 sk. tykk sitron , eller ca. 1 ts sitronsaft
½ ts grovkvernet pepper

Slik gjør du:
1. Finhakk hvitløken og fres den i en stekepanne med litt olivenolje. Legg i loffskivene og stek dem på begge sider. Ta dem ut av pannen.
2. Fres skinke og avokado raskt i pannen og fordel dette på to av loffskivene over salat og tomat.
3. Krydre med pepper og press litt sitronsaft over. Legg de to siste loffskivene på toppen. Skjær sandwichene skrått i to. Spis mens de er varme.

TIPS
Varier med ulike typer kjøttpålegg. Eller prøv å fylle den med strimlet svinekjøtt! Kjøttet freses da i stekepanne 2-3 minutter.

Hamburger

Det var først da noen slaktere fra Hamburg for over hundre år siden emigrerte til USA, at hamburgeren virkelig ble hamburger. Fortsatt mener mange at det bare er der man får de beste burgerne. Men vi vet bedre: Det er jo på ditt kjøkken verdens beste hamburgere lages.

Porsjoner: 2

400 g kjøttdeig , familiedeig eller karbonadedeig 1 ts salt
¼ ts pepper
½ dl vann
4 stk. salatblad
2 stk. tomat
½ stk. løk
4 stk. hamburgerbrød

Slik gjør du:
1. Rør inn salt og pepper i kjøttdeigen, men ikke rør for lenge. Deigen skal ikke bli seig.
2. Ha litt vann på en trefjøl og form deigen til 4 runde kaker som klemmes ut til store flate burgere.
3. Stek burgerne på sterk vame, 1-2 minutter på hver side.
4. Varm hamburgerbrød som anvist på pakken og fyll det med salat, hamburger, tomat og løk. Ketchup eller annen saus etter eget ønske.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:672
Norsk mat.Rask mat.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.