Oversikt over restauranter plassert på torget i Kristiansand


Oppdatertdato: 2009-06-29 Tema: Restaurant Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


I de siste årene har torget i Kristiansand mer og mer blitt ett pulserende samlingspunkt for glade mennesker om ettermiddagen og kvelden. Det er slutt på de tider da torget ble helt dødt kl 16.00.
Det har kommet mange restauranter i dette området og torget fremstår i dag som ett knutepunkt for utelivet om sommeren i byen, sammen med området rundt fiskebrygga.

Som beboer i Kristiansand og flittig bruker av restauranter i området, har jeg besøkt alle restauranter i området. Og har laget en oversikt som kan hjelpe den som ikke er født her og som ikke vet hvilke som kan være verd ett besøk, og som skal på ferier her i sommer.

Området

Kristiansand sentrum som er kvadratisk med rette gater, er omkranset av vann på 3 kanter og ett stort friområde på den ene siden. Ca midt i sentrum ligger Kristiansand domkirke og foran denne ligger torget. Dette var før ett sted for handel med frukt, grønt og blomster, men i de siste årene er det mer og mer blitt ett sentrum for kultur, restauranter og livet i byen. Det er fortsatt torghandlere men ikke i så stor grad som før. Torget er og nabo til Wergelandspakern, en grønn liten oase med muligheter for skygge på varme sommerdager.
Torget er i dag omkranset av en 10-12 serveringssteder av forskjellig type. Om en også regner med ett steinkast fra torget så utvides antallet med en 3-4 stykker. Jeg tar med disse i denne oversikten.

Serveringstedene på torget.

Slakter Sørensen

Nytt sted som overtok etter Smørøyet. Full meny. Rimelige lunsjretter. Småretter og a la carte. Er en biffrestaurant. Fint å sitte ute, ettermiddagssol. Stille inne ved vårt besøk. Vi spiste 2 småretter. Biffburger og kyllingbryst. Biffburgeren var utrolig seig, mens kyllingbrystet smakte bra. Biffene vil nok konkurrere med bighorn om kundene.

Hos naboen.

Nytt spisested. Var ikke helt ferdig når vi var der. Kun smårettmeny. Ordinær. Mye støy fra samtale, pulserende liv, litt kafé plass. Mange servitører, litt uerfarne. Uteservering som ligger rett i gata med mye folk rundt. Dette vil nok bli ett populært sted kan jeg tenke meg, og særlig blant caffe latte barn med foreldre. Forhåpentligvis har de fått orden på kjøkken og meny nå som sommeren er begynt.

Glipp.

Solid sted med fin beliggenhet i forbindelse med biblioteket. Har en lang meny med det meste. Mange småretter, bagels, pasta, tapas og lignende. Store porsjoner og priser midt på treet. Har uterestaurant med en fin beliggenhet. Sol på dagen, men ikke kveld, da går man over gata om en ønsker mer sol. Absolutt verd ett besøk pga utvalget på menyen. Er ofte fullt.

Kjesk

Ligger i gata mellom det nedre og det øvre torget i Kristiansand. Litt anonymt og bortgjemt. Er i samme bygning som Thon Hotel Wergeland.
Om sommeren er det en uterestaurant på andre siden av gata. Den ligger fint til med mye sol, men er noen meter utenfor de andre restaurantene.
Betjeningen er hyggelig. Det er fint og rolig inne. Har en grei meny, men kanskje litt kjedelig smak på maten. Stor salatbuffet. Serverer og Norske tradisjonsretter som dagens middag.
Priser er kanskje litt for høye i forhold til kvaliteten og utvalget.

Jonas B Gundersen

Dette er en opprinnelig pizzarestaurant men med en stor meny med mange andre retter. Ligger fint til på nedre torg i Kristiansand like ved siden av Herlig Land og via a vis Glipp. Har uteservering. Maten er god, det er rimelige priser og det er barnevennlig. Servicen er ikke helt topp med litt likegyldig oppfølging. Det er overraskende mye å velge mellom på menyen og det er godt fordelt mellom småretter og hovedretter, samt selvfølgelig pizza. Flere retter for de små også. Kaffe latten er ikke mye å skryte av, smakte som varm Nesquick, gå da heller til naboen Lauras.

Herlig Land

Har den beste beliggenheten og suveren mat, særlig pizzaene som er kjempegod. Mye folk og pulserende liv. Ikke en sted for den rolige samtalen. Fin uteservering. Ikke kveldssol. Relativt rimelige priser og en fyldig meny. Mange servitører, unge og litt uerfarne. Minus at de nesten hiver deg ut når du er ferdig med å spise.

Lauras kaffebar

Lite hull i veggen som serverer suveren kaffe i mange varianter med enkel spise til. Det er noen få sitteplasser inne og noen ute. Alltid fullt på dagtid. Stenger tidlig. Dette stedet må en prøve om en har lyst på en spesiell kaffe smak. Ligger ved siden av Jonas B.

Gamle vindmølla

Dette er det store hvite huset som ligger på øvre torg, ved siden av parken, litt utenfor de andre stedene. Her er det nå ett "lite restauranthus" med gourmet restauranten Luihn i kjelleren på den ene sida, Møllepuben(brun pub) på andre sida og Håndverkeren i hovedetasjen.
Dette er ett av Kristiansands fineste eldre lokaler og bør besøkes bare av den grunn.

Håndverkeren.

Det er nå her Håndverkeren holder til med en slags stor pub med enkel matservering, god plass og engelsk preg. Menyen har diverse burgere, poteter, fish and chips(som vi spiste til kr 145.-) og andre retter til en overkommelig pris. Rikelige porsjoner og grei mat.
Det er veldig sympatisk personale (i alle fall når vi var der). Stedet er ikke så barnevennlig pga pub preget.
Det er også blitt en populær plass om kvelden med flotte lokaler til konserter ol.

Luihn

Her får man byens beste mat, men er i det høyere prissjiktet. Skal man ut i en større anledning, en romantisk date, eller med jobben så er dette stedet. Kokkene her legger sin sjel i at maten skal være av ypperste klasse og lokalene er samtidig intime og lune. Stedet har åpent på kveldstid. Reservering anbefales men det er ofte ledig om sommeren, så om en bare stikker innom er det som oftest plass.

Møllepuben

Dett er en brun pub som har inngang fra Festningsgata, men har en uteservering som ligger i forbindelse med torget. Puben ligger i kjelleren på Mølla, motsatt av Luihn. Her er det godt voksne folk som frekventerer og stedet har mange stamgjester. Fin sted for eldre som vil pilse på formiddagen.

Noen ekstra steder i tilknytning til torget.Patricks.

En engelsk pub med matservering som ligger litt lenger ned i Markensgate fra Herlig Land. Ofte mye liv og masse folk. Har en fyldig matmaney og godt utvalg i drikke, med mange øltyper. Ikke den beste servicen de gangene vi har vært der. Har og en stor uteservering.

Peppes Pizza

Ligger på andre siden av Domkirken, motsatt for torget. Pizzarestaurant som ikke trenger mer forklaring. Har uteservering.

Victoria

Litt brun pub som ofte har live musikk. Ligger ved siden av Hos Naboen. Store lokaler og en koselig sted i en bakgård. Mye stamgjester. Voksent publikum.

Vurderinger

I de siste mnd har vi besøkt de fleste stedene og noen generelle vurderinger og tips kommer her. Vurderingene er basert på mitt inntrykk der og da, og kan sikkert diskuteres alt etter øyet som ser.

Må prøves:
Pizzaene på Herlig Land.

Best mat:
Luihn. Spør etter Roy og be han sette sammen en meny for dere.

Fineste lokale:
På Håndverkeren ligger historien i veggene. Stort og romslig. Om det er en konsert her ta ett besøk.

Mest liv:
Herlig Land er den plassen med høyest stemning.

Kaffe:
Prøv hos Lauras om det er plass.

Best utvalg:
Glipp har en lang meny med masse å velge mellom.

Mest sol:
Herlig land, Jonas B, Slakter Sørensen og uterestauranten til Kjesk har lengst sol om kvelden.

Beste plass for caffe latte barna:
Hos Naboen.

Jeg kommer senere tilbake med egne tester av de enkelte serveringssteder, noen er allerede lagt ut.
Ha en god ferie i Kristiansand i sommer.

Flere bilder (legg musen over for å se tekst)

Hos naboen Burger Hos Naboen
Biffburger Slakter Sørensen Kyllinbryst Slakter Sørensen
Pizza Herlig Land Eplekake Herlig Land
Jonas B Bruschetta Jonas B Pedini
Kjesk Burger Kjesk Tapas

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1641
Julekaker.Julemat.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.