Overvurdert kjøttforbruk


Oppdatertdato: 2011-01-11 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Nye beregninger av kjøttforbruk viser at vi spiser ca 50 kg kjøtt årlig, dette tilsvarer ca 138 gram kjøtt per dag per innbygger. Tidligere har kjøttforbruket vært anslått til ca 78 kg. Dette viser beregninger utarbeidet av NILF på basis av tallmateriale fra bl.a. kjøttbransjen, handelen og landbruksforvaltningen.

Forskjellen i beregningene skyldes at 78 kg pr innbygger inkluderer bein, svinn gjennom verdikjeden og biprodukter som går til annet enn humant konsum. Det er bein og svinn som utgjør hoveddelen av differansen mellom 78 og 50 kg. De nye beregningene viser at 135 millioner kg forsvinner på veien fra slakteri til forbrukerne. Av dette utgjør om lag 38 millioner kg spiselig kjøtt.

Kosthold er viktig for folkehelsen og myndighetenes råd om kosthold et sentralt virkemiddel. Beregninger av det reelle forbruket kan være et viktig innspill til vurderingen av dagens kosthold og mulige endringsbehov. De nye beregningene viser bl.a. at andelen rødt kjøtt utgjør ca 37 prosent av det totale kjøttforbruket (basert på totalt kjøttforbruk inkl. innmatsprodukter). Av det totale kjøttforbruket utgjør innmatsprodukter om lag 4,6 prosent.

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) er et frittstående og uavhengig statlig forskningsinstitutt med tilknytning til Landbruks- og matdepartementet.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2092
Norsk mat.Kjøttkaker.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.