På ferie med allergi?


Oppdatertdato: 2011-07-14 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Er du allergiker og skal på reise, kan det være en fordel å kjenne utenlandske betegnelser på matvarer du ønsker å unngå. Den nettbasert allergiordboken til European Consumer Centre kan være til hjelp for allergikere som ønsker å forberede ferieturen.
Det tyske forbrukerkontoret i nettverket European Consumer Centre Network (ECC Net) har laget en nettbasert ordbok som skal hjelpe matallergikere på reise. Informasjonen er tilgjengelig på 25 språk, og du kan lage ditt eget personlige allergikort som kan ligge i lommeboken under reisen.

Restaurantbesøk en utfordring

Matallergiregisteret, som er underlagt Folkehelseinstituttet, registrerer meldinger om alvorlige allergiske reaksjoner i Norge, og kan derfor ikke si noe om antall tilfeller av allergiske reaksjoner som skyldes mat i utlandet. Statistikken fra Norge viser imidlertid at det er spesielt mange i aldersgruppen 20-35 år som får alvorlige allergiske reaksjoner på mat.

- Vi er ikke sikre på årsaken til dette, men det er grunn til å tro at det skyldes at denne aldersgruppen er oftere ute og spiser. Det innebærer at de har liten oversikt over hva maten faktisk inneholder, sier seniorforsker Ellen Namork ved Folkehelseinstituttet.

Vær på vakt

Allergikere reagerer på vanlige proteiner i mat som folk flest ikke har problemer med. Melk og egg forårsaker oftest reaksjoner hos barn, mens ulike typer nøtter er skyld i de fleste allergiske reaksjoner hos voksne. Mange reagerer også allergisk overfor skalldyr.
Namork mener allergiordboken kan være nyttig under restaurantbesøk på ferieturen, men legger til at allergikere alltid må være ekstra på vakt når de spiser ute. For det første kan språkproblemer gjøre det vanskelig å kommunisere ordentlig med servitører og kjøkkenpersonale på restauranter. For det andre kan maten ha en annen sammensetning enn her i Norge. For eksempel er det vanligere med lupin i melet i Sør-Europa, noe som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner hos peanøttallergikere.

- I tillegg kan kunnskapen om matallergi være enda dårligere i noen andre land enn her hjemme, sier Namork.

Ordboken fra ECC Net inneholder oversettelser av 130 allergiutløsende matvarer, og tilgjengelig på følgende språk:

Last ned allergiordboken fra ECC Tyskland (Europäisches Verbraucher Zentrum)

På nettsidene til ECC Tyskland finnes også et oversettelsesprogram for tilsetningsstoffer (E-nummer).

Se også: Matparlører og ordlister fra Norges Astma- og Allergiforbund. Det finnes parlører for allergi mot: egg, melk, fisk, skalldyr, nøtter og hvete. Teksten i hver parlør er oversatt til sju språk.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1665
Grillmat.Rask mat.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.