På jakt etter viltvin


Oppdatertdato: 2005-10-02 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Maleri av Darek Adamsk v/Galleri Gude


Høsten er her med regn og kalde netter. Elgen og dens frender går en usikker tid i møte. Også rype og annet småvilt kan fort havne på middagsbordet om de blir offer for krutt og hagl. Vi har sett nærmere på vinen som passer til matauket.

Til høst og jakt er det naturlig å fokusere på viner som er kraftige både i alkohol og smak. Vin er ikke bare et påkrevd tilbehør til det røde kjøttet fra høstens jakt, men også en ingrediens både i marinering og i sauser. Vi går ikke inn på oppskrifter på for eksempel sauser som du lett kan finne ved et søk på for eksempel www.kokk.no, www.matoppskrift.no, eller www.matsiden.no. Her ser vi på en rekke gode vinkjøp til høstens ville matopplevelser.

Det er en sterk tradisjon i Norge som tilsier at selvskutt er best. Om så haglene renner ut på tallerkenen er det et sunnhetstegn. Kjøtt fra småvilt og fugl er ofte magert, men har rik og kraftig smak. De perfekte vinene til slikt kjøtt har mye smak og struktur. Dette gjelder for både rød-, hvit-, og rosévin, selv om vi her hjemme stort sett har en forkjærlighet for de røde.

Matvennlig fra Alsace

De beste vinene fra hver kategori er rike på smak og med god lengde. Blant de hvite anbefaler vi en Gewurztraminer eller en Pinot Gris. Skal du ha en av disse to til vilt eller småvilt, kan det være lurt å trå litt varsomt. Disse druene kommer i mange stilarter og det kan være vanskelig å orientere seg. Vi foreslår at du legger turen til Alsace der vinene stort sett er svært matvennlige og kvaliteten er høy. Vi anbefaler Trimbach Pinot Gris Reserve Personelle 1998 (Vinmonopolnummer 7894) til kroner 249,90. Dette er en fyldig og svært frisk vin som går godt til det kraftige kjøttet, kanskje spesielt småvilt. Vi anbefaler også Trimbach Gewurtzraminer 2001 (7893) til kroner 149,90 som er frisk og elegant og skiller seg fra andre Gewurstraminere som kan bli vel tunge i stilen. Den går godt til vilt og har en rik og lang smak. Det er viktig at hvitvin ikke blir for spiss til denne typen kjøtt.
Alsace-produsenten Hugel har også flere gode og klassiske Alsace viner. Felles for begge disse produsentene er at de er svært tradisjonelle og leverer tørr hvitvin. Enkelte andre produsenter i Alsace lager nå søtere hvitviner. Flere av dem går også godt til krydret kjøtt.

Australsk

Røde viner med mye mørk pepper som i Syrah (også kalt Shiraz) er godt til lam, men passer også godt til vilt. Australia har flere gode, og vi anbefaler klassikeren Peter Lehmann Shiraz 2001/2002 (31755) til kroner 124,90. Dette er en fyldig og fruktig vin som er rik på tanniner og går godt til kjøtt, men kanskje aller best til osten som serveres til dessert. En del Syrah som i tillegg er blandet på Grenache, Mourvedre, Cinsault, eller alle tre, er ofte enda bedre til småvilt. Hvis vi går i rødt fra Frankrike, kan man få kjøpt rimelige tørre rødviner fra Rhône med nevnte druekombinasjon.

Fransk tradisjon

Sørøst-Frankrike har lenge hatt gode tradisjoner for jakt. Selv om faunaen naturlig nok ikke er helt den samme som i Norge, har blant annet Sør-Rhône jaktet i århundrer på villsvin, rådyr, dådyr, hjort, hare, og fasan. I beste tradisjon får kjøttet henge lenge og utvikler en kraftig smak. Marie-Agnès Bouachon fra vinprodusenten Maison Bouachon i Sør Rhône sier at det er viktig å velge en kraftig vin som tilbehør, særlig også siden det brukes mye krydder i det Sør-franske kjøkken.
– Rhône har flere viner som går spesielt godt med kraftig kjøtt både fra vilt og småvilt. Toppkvalitetsviner som Caves Saint Pierre Preferance, Chateau-neuf-de-pape, Gigondas, Vacqueyras og Saint-Joseph er dedikert følgesvenn til ekskusivt kjøtt fra hjort, dådyr, rådyr og villsvin. Til småvilt som hare og kanin ville jeg allikevel ha valgt en caves Saint Pierre Preference eller Cotes du Rhône Villages Rasteau eller Cairanne. Til and og fasan anbefaler vi Caves Saint Pierre Preference, Cotes du Rhône Villages og Cotes du Rhône, sier Bouachon.

Alle disse vinene er relativt moderat priset og du kommer langt med 150 kroner.
Skal du ha en av de store franske klassikerne til denne typen kjøtt ville vi allikevel lagt turen litt lenger nord til Burgund, Bandol (hvor de produserer rød og rosé). Også de spanske distriktene
Priorato og Ribera del duero har noen utrolige viner på Grenache og Tempranillo, som er gode til dette formålet.
Også en del italienske viner som Barbera, Barbaresco, Brunello og Barolo går godt sammen med viltkjøtt som elg, rein og til og med kanskje hjort.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:683
Slanking.Kaffekos.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.