Påskeaftens festmåltid


Oppdatertdato: 2009-04-09 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Börjesson, Kim Holthe


Nær halvparten av alle nordmenn planlegger å spise lam i påsken, viser undersøkelser gjort for Opplysningskontoret for kjøtt. Stek står aller øverst på lista. Påskeaften er dagen det gjelder å ha et steketermometer i huset.

Et lammemåltid i løpet av påsken har i løpet av de siste tiårene blitt en norsk tradisjon. 47 prosent av oss vil spise lam i påsken, og svært mange velger seg da stek. Men visste du at lammestek påskeaften er en tradisjon som har 5000 år gamle røtter?

Skikken med et lammemåltid i påsken har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen, ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Derfor spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt den dag i dag.

Vi ønsker deg en riktig god påske!

Lammestek med poteter og grønnsaker

Lammestek er noe de fleste av oss setter pris på. Her en tradisjonell stek med grytestekte grønnsaker og poteter.
6 porsjoner

1 stk. lammelår ca. 2 kg
3 båt hvitløk
2 ts salt
½ ts grovmalt pepper
1 ts tørket rosmarin
5 dl kokende vann
1 stk. purre
1 båt hvitløk
3 stk. persillerot
2 stk. gulrot
1 kg potet
1 ts salt
½ ts grovmalt pepper
1 ts provencekrydder
2 ss olivenolje

1. Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammestek. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk de i inn i små, skrå lommer i steken.

2. Krydre steken med salt, pepper og rosmarin. Stikk et steketermometer i steken og legg lammelåret i en ildfast form. Sett steken i ovnen på 175 °C. Steketid ca. 2 timer eller til steketermometeret viser ca. 65 °C (rosa). Hell over det kokende vannet den siste halvtimen av steketiden.
3. Skrell og rens poteter og grønnsaker. Hakk hvitløk og skjær poteter og grønnsakene grovt opp. Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 minutter sammen med krydderet. Sett på lokk og la det ettersteke på svak varme til de er nesten ferdig kokt.

4. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.
5. Hell av 5 dl kraft til sausen og ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter mens steken hviler og du lager sausen.

Saus:
5 dl kraft fra steken
1 1/2 ss maisennamel rørt ut i 2 ss vann

Lettsaltet, røkt lammelår


Dette er en perfekt middag om du venter besøk! Lammelåret klarer seg selv, mens du kan konsentrere deg om å dekke bord og lage tilbehøret. Mange forbinder denne retten med høytid. Og det har de rett i. Lettsaltet, røkt lammelår er en selvskreven middag både i jula og påsken. Men hvorfor stoppe der? Lettsaltet, røkt lammelår har en nydelig kraftig smak, som passer like godt året rundt. Gled deg!

8 porsjoner

1 stk. lettsaltet, røkt lammelår (2.5-3.5 kg)

1. Stikk steketermometeret i den mest kjøttfulle delen av låret. Pass på at termometeret ikke står mot benet, da kan du få feil temperatur.

2. Har du en stor, avlang kjele kan du koke/trekke låret. Kok opp vann og legg i lammelåret. Vannet skal såvidt dekke kjøttet.

3. La lammelåret trekke til termometeret viser ca. 70 °C.
4. Har du ikke stor nok kjele kan du pakke lammelåret i aluminiumsfolie og "koke" det i stekeovnen på 125 °C. Husk steketermometer. Koke-/trekketid er 2-2 1/2 time.

Server gjerne med stuede rotgrønnsaker og kokte poteter.

PSST:
La butikken fjerne isbenet for deg. Surr sammen på enden så er det lettere å skjære pene skiver.
Dersom det skal serveres kaldt, kan lammelåret med fordel avkjøles i kokevannet.
Fløtegratinerte grønnsaker passer ypperlig til lammelår. Sennepssaus passer svært godt dersom lammelåret er kaldt. Server da gjerne en salat ved siden av. Waldorfsalat kan også serveres til lammelåret. Og kålrotstappe passer perfekt!

Provencalsk lammestek


Dette er den klassiske måten å steke lammestek på i Frankrike. Svært mange oppskrifter har poteter og/ eller grønnsaker under steken, slik at den gode kraften fra steken drypper ned på disse.

6 porsjoner

1 stk. lammestek
3 ss sitronsaft
12 stk. potet
7 stk. tomat
6 ss olivenolje
3 ss smør , eller margarin
2 bunt kruspersille
6 båt hvitløk
1 ½ dl strøkavring
100 g revet parmesan , eller revet hvitost
2 ts salt
1 ts pepper

1. Skjær poteter og tomater i skiver. Bruk 2 ss av oljen til å smøre en langpanne eller ildfast form og legg i potetene og tomatene. Krydre med salt og pepper. Legg 2 ss smør i små klatter oppå potetene og tomatene.
2. Finhakk persille og hvitløk og bland med strøkavring. 2/3 av denne blandingen blandes med 4 ss av olivenoljen. Det som er igjen blandes med nyreven ost og settes til side.
3. Gni steken inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken. Legg steken på potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175 °C til termometeret viser 55-60 °C.
4. De siste 15 minuttene av steketiden skrur du opp varmen til 225 °C. Dryss på persille/osteblandingen og fordel 1 ss smør i klatter. Gratinér til det er sprøtt og steketermometeret viser ca. 70 °C (rosa).

Saltbakt lammestek


Saltbakt lammestek er det kanskje ikke så mange som har smakt. Lammekjøttet legges i en gryte eller form og pakkes inn med grovt salt og stekes deretter i stekeovn. Spesiell tilberedningsmetode som gir ekstra god smak.
6 porsjoner

1 stk. lammestek , ca. 2 kg
3 båt hvitløk
1 ts pepper
1 stk. sitron
2 ½ kg salt

1. Gni inn steken med en sitron, pepper og hvitløk. Stikk også noen hvitløksbåter inn i kjøttet.
2. Bruk en gryte eller en ildfast form med høye kanter. Legg et 2 cm tykt lag med salt i bunnen. Fukt steken med vann.
3. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen og legg den på saltsengen. Dekk så steken helt med salt. Fukt det hele med vann fra sprayflaske.
4. Stek på 175 °C, ca 1 time og 15 minutter. Når steketermometeret viser 70 °C blir steken rosa og 76 °C er den gjennomstekt. Husk at kjernetemperaturen i steken vil stige noen grader etter at steken er tatt ut.
5. La steken hvile i 15 minutter. Skrap av alt salt før den skjæres opp. Stekesjyen blir for salt til å brukes, men server gjerne med en god grønnsakstuing.

Spansk grytestek


Grytestek er blant det enkleste du kan lage. Steken passer seg selv i gryta og kraften blir en førsteklasses saus. Du er ikke avhengig av stekeovn – en slager på hytta!
6 porsjoner

1 stk. utbenet surret lammestek (ca. 1.5 kg)
2 ss olje
1 stk. løk
3 båt hakket hvitløk
1 ts salt
1 ss paprikapulver
1 ts chilipulver
3 ss hakket frisk rosmarin
3 ss hakket frisk mynte
2 stk. rød paprika i biter
3 dl hvitvin
5 dl hønsebuljong (utblandet)

1. Bruk en stor gryte. La løk og hvitløk surre i olje 1 minutt. Legg steken i gryta og brun den fint rundt det hele. Stikk et steketermometer i midten av steken. Ha krydder, urter og paprika i gryta og la det surre et par minutter. Slå over hvitvin og buljong til det rekker midt på steken. Kok opp.
2. La steken trekke under lokk like under kokepunktet i 1-1 1/2 t. Når steketermometeret viser 68 °C, er steken lyserosa. Ved 72 °C er den gjennomstekt.
3. Ta steken ut av gryta.
La den hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp. La sausen koke uten lokk. Ønsker du tykkere saus, jevner du med 1 ss maisennamel utrørt i 2 ss vann.
Serveres med stekte poteter på spyd.

PSST:
Dersom du ikke har friske urter, kan de erstattes med tørkede. Gå da ned på mengden til 1/3.

Lammestek på potetseng


Her er en typisk lammestek fra Provence med enkle råvarer og smaker som kler hverandre. Enkel å lage og passer seg selv det meste av tilberedningstiden.
6 porsjoner

1 stk. lammelår ca. 2,5 kg (uten isben og knoke)
3 ss sitronsaft
12 stk. potet
7 stk. tomat
6 ss olivenolje
3 ss smør
1 bunt persille
4 båt hvitløk
5 ss strøkavring
50 g revet parmesan eller 100 g revet hvitost
2 ts salt
1 ts pepper

1. Skjær poteter og tomater i skiver. Pensle en langpanne eller ildfast form med 2 ss olivenolje. Legg potetskivene i, dryss over salt og pepper, fordel 2 ss av smøret over. Legg tomatene mellom smørklattene.
2. Finhakk persillen og hvitløken, bland det med griljermel. Rør 2/3 av denne blandingen med resten av olivenoljen. Bland resten med nyrevet ost og sett det til side.
3. Gni steken inn med sitronsaft og dryss salt og pepper over. Smør den med persillemassen rundt det hele. Legg den over potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175° C til termometeret viser 65° C.
4. Skru opp varmen til 225° C 15 minutter før steketiden er over. Dryss persille-osteblandingen over og fordel resten av smøret over. Gratiner til det er sprøtt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1069
Grillmat.Bananer.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.