Påskeappelsinen full av sunnhet og smak


Oppdatertdato: 2008-03-21 Tema: Påske Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, Inkognito, Bengt Wilson


At det bugner av appelsiner i påsken er en av våre store tradisjoner. Enten vi holder til i hytteveggen eller raster i fjellheimen er påskeappelsinen et must. Ja, det er den for alle de som synes at bylivet eller båtpussen er den beste form for påskefeiring, óg. Appelsinen hører med - uansett hvor du befinner deg.

Tradisjonen med appelsiner i påsken har lange røtter her til lands. Vi har hatt import av denne solgule frukten i over 100 år. Men etter krigen kom det etter hvert en viss fart i forbruket. Det var ikke så mange andre eksotiske fristelser, så det å kunne legge en frisk og smakfull appelsin i påskesekken, var en flott måte å feire på. Fra og med 1960 ble det fri import, og appelsinforbruke skjøt fart.

Vi er et av verdens mest appelsinelskende nasjoner

I dag er vi et av de mest appelsinelskende nasjoner. Vi momser klementiner i en godt utvidet juleperiode, for deretter å fortsette med appelsiner med høydepunktet til påske.

Vi spiser i gjennomsnitt 7,93 kg appelsiner pr. person i året. Veksten fra 2006 til 2007 lå på 19.12 %.

Appelsinen kom fra Kina

Opprinnelig kommer appelsiner fra Kina. Navnet appelsin kommer fra tyskernes Apfelsine som betyr kinesisk eple. På 1500-tallet kom appelsintreet til Europa som prydbusk. Romerne var kjent med frukten, og den ble omsatt med største omhu til en høy pris, og var en gave bare for de priviligerte. Fruktproduksjonen startet først opp i Europa på 1800-tallet.

Appelsin deles vanligvis inn i to grupper; en gul og en rød. Det finnes forøvrig et vell av appelsinsorter.

Appelsin verdens viktigste trefrukt

Appelsinen er verden viktigste trefrukt. Over en tredel av produksjonen går til juicefremstilling. Appelsiner produseres over store deler av verden. Vi har import fra mange land til forskjellige deler av året, dette for å ha tilgang på frukten året igjennom. Allers størst import har vi fra Spania som i dag har en enorm produksjon av sitrus.

Appelsinen er en vakker frukt som skal være frisk og ha en jevn farge uten grønne flekker. Fruktkjøttet skal virke fast uten tegn til bløte flekker.

1 appelsin pr. dag dekker så og si C-vitaminbehovet vårt


Appelsin er rik på næringsstoffer. Den har 51 mg C-vitaminer i 100 g spiselig vare, og er altså en god og viktig C-vitaminkilde i kostholdet vårt. 1 appelsin pr. dag dekker så og si C-vitaminbehovet (= 60 mg). Videre inneholder den A-vitamin, fosfor, jern og kalsium og rikelig med naturlig fiber. Kaloriinnholdet er lavt med kun 37 kcal pr. 100 g vare.

Bruksområdet er stort. Vanligvis tenker vi på appelsin som en frukt vi spiser som den er, nemlig naturell. Appelsin er videre deilig i både mat- og dessertsalater av mange slag, i sauser både til fisk og kjøtt, det være seg rødt kjøtt, svinekjøtt eller kylling/kalkun. Appelsin i dessertsauser er herlig. Brukt i drikker så som milk-shake, smoothies og til juicer er den utmerket. Deilig i bløtkaker og i sjokoladekakevarianter. I marmelader og chutny er appelsin meget anvendelig.
Men best av alt på en herlig solfylt påskedag spiser vi den naturell.
Lyst til å variere litt? Her er en del forslag til bruk av appelsin. God påske!

Sitrusfileter av kylling

4 porsjoner

4 stk. kyllingfilet
1 ss smør
salt

Marinade:
½ dl olivenolje
1 stk. rød chili
3 ss sitronsaft
1 ts sukker

Salat:
1 stk. stort, rødt eple
½ stk. squash
1 stk. stor appelsin
150 g ferdigkuttet salatblanding

Dressing:
2 ss eplecidereddik
2 ts flytende honning
1 båt hvitløk
4 ss olivenolje
1 krm chilipasta (sambal oelek)
litt salt

Rens kyllingfiletene og skjær dem i 3-4 skiver på langs. Stekes i smør i en stekepanne 8-10 minutter. Salte og sett tilside.
Hakk chilifrukten fint (med eller uten kjerner). Ha alle ingrediensene til marinaden i en plastpose. Ha den lune kyllingen i marinadeposen. Lukk posen og la det trekke 3-4 timer eller natten over i kjøleskapet.
Bland sammen eddik og honning til dressing. Press i hvitløk og tilsett olje i en tynn stråle under omrøring. Smak til med sambal oelek (chilipasta) og salt.
Skjær opp eple og squash til salat, slå over dressingen. Bland ned båter/1/2 skiver av sitrus (klementiner kan brukes istedenfor appelsin om ønskelig). Bland inn salatblader og dekk alt med dressing. Legg opp som på bildet.

Potetmos med gulrot og appelsin

4 porsjoner

400 g potet
400 g gulrot
3 dl appelsinjuice
strimlet skall av ½ stk. appelsin
1 ½ dl melk
1 ss smør
salt og pepper etter smak
smak evt. til med ¼ ts malt koriander
1 ss hakket frisk koriander til pynt

Skrell poteter og gulrøtter og del dem i mindre biter. Hell på vann og appelsinjuice til grønnsakene er dekket. Tilsett appelsinskall. Kok potet- og gulrotbitene møre.
Sil fra væsken og fjern skallet.
Varm opp melken og mos sammen med potet- og gulrotbitene til mos. Ha i smør og smak til med salt og pepper. Smak evt. til mosen med malt koriander og pynt med korianderblader ved servering.

Appelsinkake med sjokolade

1 porsjon

2 stk. egg
2 dl sukker
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
revet skall av 1 stk. appelsin
100 g hakket kokesjokolade
1 dl appelsinjuice
100 g smør

Sett ovnen på 175 grader C. Smør og strø en randform på 1,5 l. Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt smør og avkjøl. Bland mel, bakepulver, appelsinskall og hakket sjokolade. Rør det inn i eggedosisen. Tilsett smeltet smør og appelsinsaft. Rør alt til det er jevnt og hell det i formen.
Stek nederst i ovnen 30-35 minutter. Hvelv kaken og la den avkjøle under formen. Pynt med glasur av melis og appelsinsaft og litt revet appelsinskall på toppen.

Smoothie-shots til frokost

2 porsjoner

1 stk. mango skrelt og delt i små biter
1 stk. banan delt i tre
10 stk. valnøttkjerner
5 stk. isbiter
½ dl appelsinjuice
3 ss frokostblanding (4-korn)

Kjør alt i hurtighakker/blender til konsistensen er fin og myk. Dryss litt frokostblanding over som pynt. Tilsett mer juice om nødvendig.
Hell i glass og server umiddelbart.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1299
Grillmat.Lavkarbo.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.