Påskeappelsinen: God som alltid


Oppdatertdato: 2005-03-12 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Synøve Dreyer


Det handler om tradisjon. Det handler om å huske den gode smaken og å oppleve den i øyeblikket. Den sitter i påskeappelsinen. Tilgangen på appelsiner er god, kvaliteten er god og i påsken har vi for vane å fråtse i appelsiner. Totalt konsumerer vi som nasjon ca. 34.000 tonn appelsiner i året. Vi er en av verdens mest appelsinspisende nasjoner.

Appelsiner har lange påsketradisjoner. Mange vil nok huske de gode stunder foran hytteveggen eller ved båtripa med årets herlige og for mange fortsatt litt eksotiske påskeappelsin hvor sukkerbiter ble puttet i. Mange sukkerbiter, og så var det bare å kna og kna før en kunne nyte den oversukrede appelsinsaften. I dag er dette bare minner. Vi har over lang tid hatt en så naturlig tilgang på appelsiner at den oppleves nærmest som en nasjonal frukt.
Første importen hadde vi i 1890. Den var på 3.587 tonn!

Appelsinen har en lang kulturhistorie

Appelsinen har en lang, lang historie før den kom på de norske fruktfat. Den kommer opprinnelig fra Kina og allerede på 1000-tallet var det en livlig handel med appelsiner som da behersket stor status og var derfor veldig dyr i pris.
Fra 1500-tallet ble appelsintrær brukt som flotte prydtrær i Europa i tillegg til at frukten var helt uovertruffen.
Det er mange appelsinvarianter. Over tredel av verdens produksjon går til industriell juicepressing.

Appelsiner er fulle av gode C-vitaminer

Appelsin er en meget næringsrik frukt. Den inneholder kalium, kalsium, A-vitaminer og den er selvfølgelig rik på C-vitaminer. 1 appelsin daglig dekker vårt behov for C-vitamin med sine 54 mg pr.100 g vare. Herlig!

Spania er vår hovedleverandør av appelsiner

Spania er vår store leverandør av appelsiner. Men pga et unormalt kaldt vær i Syd-Europa denne vinteren, har vi supplert med appelsiner fra både Israel og Egypt.

Smooties-drikker er kjempetrendy

Vi har blitt litt mer internasjonale i spisevaner enn da vi klemte påskeappelsiner med sukker i. I dag er den friskpressede smoothies-drikken høyeste mote over hele den vestlige verden, også her i Norge. Smoothies er nypresset, frisk og herlig frukt- og bærdrikker. Det skal brukes friske råvarer og drikken skal fortrinnsvis ha isbiter i. Dette gjør drikken fyldig. Det kan tilsettes yoghurt naturell eller frukt-yoghurter, urter og forskjellige krydder. Den skal helst ikke søtes, men av og til kan det føles nødvendig med et lite sukkerdryss.

Alle typer frukter og bær er herlige i en smoothies, men nå er det påske og da er det appelsin som teller, selvfølgelig:

Appelsin-smoothies med lime og basilikum

(og eventuelt bitte litt sukker)
Beregn 2 appelsiner, 1/2 lime og noen basilikumblader pr. porsjon.

Appelsinene skrelles og skjæres i biter som tas over i en hurtigmikser eller lignende sammen med limebåter, noen basilikumblader og et par isterninger. Moses hurtig og helles over i et egnet glass. Klar for servering. Dryss eventuelt noen strimler med appelsinskall over.

Appelsin-smoothies med bananer, vaniljeyoghurt og sitronmelisse

Beregn 2 appelsiner, 1/2 banan og noen blader med sitronmelisse pr. porsjon.

Appelsinene skrelles og skjæres i biter som tas over i en hurtigmikser eller lignende sammen med bananbiter, noen sitronmelisseblader og et par isterninger. Moses hurtig og helles over i et egnet glass. Klar for servering. Legg eventuelt et blad med sitronmelisse på toppen.

Appelsin-eggnog

Beregn 2 appelsiner, 2 eggeplommer og 1 ts sukker pr. porsjon.

Appelsinene skrelles og skjæres i biter som tas over i en hurtigmikser eller lignende sammen med eggeplommer og sukker. Moses hurtig og helles over i et egnet glass. Klar for servering.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:553
Norsk mat.singelmat.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.