Påskebrød fra mange land


Oppdatertdato: 2010-03-31 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: brodogkorn.no


Påskebrødet har alltid hatt en spesiell plass i det jødiske og kristne påskemåltidet. Dette skal minne om både israelittenes utgang fra Egypt da de hadde med seg usyret brød, – og om påskemåltidet, der Jesus brøt brødet. Påskebrødet er en sterk tradisjon i mange land. I Israel baker man “Matzah”, i England bys det på rosinfylte korsboller og i grekernes tradisjonelle påskebrød er det hele egg. Flere land har også egne påskebrødtradisjoner der både form, innhold og ritualer varierer. Ofte finner vi en blanding av religion, folketro, skikk og bruk og matkulturelle særtrekk i påskebrødtradisjonene.
Visste du forresten at påskebrød og kaker bakt på langfredag i følge gammel overtro aldri skulle mugne? Ta mangfoldet inn i din egen påskefeiring. Å bake påskebrød fra andre land er en god begynnelse.

Grove Påskeharer

Fine og grove påskeharer kan ikke påberope seg noen lang og tradisjonsrik historie. Påskeharene er Opplysningskontoret for brød og korn sitt bidrag for å gi ytterligere mangfold til påskebrødtradisjonene.

Mengde: 16 stk

500 g siktet hvetemel
500 g sammalt hvete grov
2 ts salt
5 ts sukker
7 dl lunkent vann
1 pk gjær
6 ss olje

Bland mel, salt og sukker i bakebollen. Rør gjæren ut i lunkent vann. Hell den i melblandingen sammen med oljen, og elt deigen til den er smidig. (Ca 5 minutter i kjøkkenmaskin.) Ha eventuelt i mer mel eller vann til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Del deigen i 32 like store deler. Til hver hare trenger du to deler. Lag to dråpeformede stykker. Skjær et snitt i hvert stykke, fra den spisse til den butte. Fest stykkene mot hverandre, slik at de butte endene blir henholdsvis kropp og hode, mens spissene blir ben og ører. Sett harene til etterheving. (20–30 minutter).

Pensle harene med egg og stek dem midt i ovnen
ved 225 °C i ca 10 min. Avkjøl dem på rist.·

Påskespeilegg

Egg er kanskje det vi oftest forbinder med påske. Derfor er det naturlig for oss å la egget inspirere påskekaken fra Opplysningskontoret for brød og korn. Påskespeilegg er enkelt å ta med og montere på påsketuren.

4 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 liten ts bakepulver
sukker
ca 2 dl bringebær eller jordbærsyltetøy
Kremfløte
Aprikoser

Lag rullekake: Pisk eggedosis av egg og sukker. Tilsett siktet hvetemel og bakepulver. Vend det inn i eggedosisen med en slikkepott. Bred røren utover en langpanne med bakepapir. Stek sukkerbrødet midt i ovnen ved 175 °C i 10-12 minutter. Legg et matpapir på bakebordet og strø sukker på. Etter steking hvelves kaken over på dette papiret. Smør på syltetøyet og rull kaken sammen fra den ene siden. Pakk kaken inn i matpapiret og legg den kjølig med skjøten ned.

Før servering: Legg rullekakeskiver på et serveringsfat eller på tallerkener. Ha på passelig med pisket krem, og legg en halv aprikos på toppen.

Engelske korsboller

Korsboller er en engelsk kristen tradisjon. Overflaten markeres med et kors for å symbolisere korsfestelsen av Jesus, og skulle tidligere bare spises på langfredag. Nå spises de gjennom hele påsken og bakes i skolene for å markere innledningen til påsken. For noen år siden oppsto det strid i England om korsbollene, fordi man mente de var støtende for elever med ikke-kristen bakgrunn. Korsbollene er søtlige og de finnes i mange varianter, men de skal alltid inneholde 12 rosiner eller korinter.

450 g hvetemel
1 ts sukker
25 g gjær
1,5 dl lunken melk
0,5 dl lunkent vann
1 ts salt
1 ts krydderblanding (kanel og muskat)
50 g sukker
50 g smeltet smør
1 sammenpisket egg
Rosiner(12 i hver bolle)
50 g revet appelsinskall

Bland 200 gram mel og sukker i en bolle. Smuldre gjæren over blandingen og rør inn melk og vann. La blandingen heve i cirka 30 minutter.

Rør smeltet smør og egg inn i den hevede blandingen. Bland inn resten av melet litt etter litt, samt salt, krydder og appelsinskall. Kna til du får en fin og jevn deig. Del deigen i 12 emner og plasser 12 rosiner i hver. Trill boller på et bord dekket med mel. Legg dem på et stekebrett, dekk dem med et kjøkkehåndkle og la dem heve til dobbel størrelse (45–60 min).

Skjær et kors i toppen av hver bolle med en skarp kniv. Stekes på 200°C i 15–20 minutter. Pensle dem med en blanding av 2 spiseskjeer vann og 50 gram sukker mens de er varme. Avkjøles på rist.

Dekorert påskebrød

Mange land har tradisjoner for å bake påskebrød i en eller annen variant. Men ikke alle land har helt bestemte regler for hva slags brød som skal bakes eller hvordan det skal dekoreres. Dette dekorerte påskebrødet er inspirert fra Sør-Europa. Mange steder spises ikke brødene, men er rene ”pyntebrød”. Derfor er de også ofte svært rikt dekorert.

To brød

7 dl skummet eller lettmelk
500 g siktet hvetemel
250 g sammalt hvete fin
250 g sammalt rug fin
1 ts sukker
1 ts salt
1 pk gjær
100 g smør
Egg til pensling

Mål opp melken og ha i bakebollen. Del smøret opp i små terninger og legg på tallerken slik at det blir romtemperert. Bland resten (mel, sukker, salt og gjær) i bakebollen. Bland alt sammen til en smidig deig (i maskin på middels hastighet i 5 min). Tilsett smøret når deigen nesten er ferdig, og elt videre til du har en fin og jevn deig.
Dekk deigen med kjøkkenhåndkle og plast.

La den hvile og heve seg til dobbel størrelse i ca en time. Del deigen i tre: to store og én mindre del. Form to runde brød av de store delene. Kjevle ut den minste delen av deigen til den er en centimeter tykk, og skjær ut bladformer med en spiss kniv. Rull små kuler til drueklasen. Hvis du pensler dekoren med vann før du legger den på brødet sitter den bedre.

Etterhev brødene i 20-30 minutter. Sett ovnen på 225 °C. Når brødene er ferdig hevet og klare til å puttes i ovnen pensler du kanten av brødene med vann og drysser på mel. Blader og drueklasen pensler du med egg for at de skal bli blanke. Stek brødene i ca 20 minutter og avkjøl dem på rist.

Kypriotisk påskebrød

Tsoureki er navnet på det tradisjonelle søte påskebrødet som bakes blant annet på Kypros. Det avlange brødet dekoreres med røde egg for å symbolisere Jesu’ blod. Eggene skal også uttrykke gjenoppstandelse og nytt liv. Brødet bakes for å markere slutten på den 40 dager lange fasten, og innledningen til påsken. Ofte baker barn og unge tsoureki for å kunne gi det som en gave til sine besteforeldre.

500 g hvetemel
60 g mykt smør
75 g sukker
en klype kardemomme
en stor klype fennikel
en håndfull sultanrosiner
1, 5 dl melk
25 g gjær
1 dl lunkent vann
3 røde egg, hardkokte med skallet på. (Bruk rød konditorfarge i kokevannet)
1 egg til pensling

Ha melet i en stor bolle og tilsett alle ingrediensene unntatt gjær, vann og egg. Løs opp gjæren i litt lunkent vann, og hell over deigen. Elt deigen til den er smidig. (Ca 5 minutter i kjøkkenmaskin.) Ha eventuelt i mer mel eller vann til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Del deigen i tre deler, og rull hver del til en lang pølse. Flett pølsene sammen, og brett endene inn under fletten. Legg deigen over på et stekebrett (smurt eller dekket med bakepapir.). Trykk de hardkokte røde eggene ned i den flettede deigen. Dekk over med et kjøkkenhåndkle og en plastikkpose og etterhev i en time.

Varm opp ovnen til 200 °C. Pensle overflaten forsiktig med pisket egg. Stek brødet i 25 minutter, og avkjøl brødet på rist.

Gresk påskebrød

Det greske påskebrødet, som kalles lambropsomo, har samme bakgrunn og symbolbetydning som tsoureki. Ofte brukes disse to navnene om hverandre. Oversatt betyr lambropsomo ”skinnende brød”, og symboliserer det nye liv etter Jesu’ oppstandelse. Det finnes ulike oppskrifter på gresk påskebrød. Den varianten vi har valgt er syrlig. I følge tradisjonen skal brødet spises første gang etter midnattsmessen på påskeaften. Det er ikke uvanlig at man først tar med brødet til kirken for å få det velsignet.

25-30 g gjær
4 dl yoghurt naturell
2 ss rapsolje
1 ss salt
ca 10 dl hvetemel

5 hele egg med skall
1 sammenpisket egg til pensling

Smuldre opp gjæren i den lunkne yoghurten og rør det sammen. Tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen til den er smidig. (Ca 5 minutter i kjøkkenmaskin.) Ha eventuelt i mer mel eller litt vann til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 60 minutter).

Del deigen i tre deler. Kjevle en av delene til en rund plate. Kle en rund, smurt springform med platen.

Trill de to siste delene til tykke fingerrunde pølser og del dem i seks deler. Legg to av pølsene i kryss i formen. Lag fire ringer av de siste pølsene og legg dem i formen i mellomrommene til krysset.

Plasser de rå eggene i formen: ett i hver av ringene og ett i midten. Dekk over med et kjøkkenhåndkle og en plastikkpose og etterhev i 45 – 60 minutter.

Varm opp ovnen til 200 °C. Pensle overflaten forsiktig med pisket egg. Stek brødet i 30 minutter i den nedre delen av ovnen, og avkjøl brødet på rist.

Kutt opp brødet i store kakestykker med ett egg i hvert stykke og server!

Matzah

Matzah spises i forbindelse med jødenes påskefeiring. Matzah er et usyret brød (som ikke har hevet) som er laget av mel og vann og bakt på under 18 minutter, og som derfor ligner et slags flatbrød. Legenden vil ha det til at kvinnene ikke rakk å vente på at det skulle heves før flukten fra Egypt. Pesach – navnet på den jødiske påsken – varer i åtte dager, og i hele denne perioden er matzah det eneste brødet som kan spises for å minnes at Moses førte israelittene ut av fangenskapet i Egypt.

2 til 2,5 deler matzah mel
1 del friskt vann(1/3 del av vannet kan erstattes med matolje)
(Litt salt)

Varm ovnen til 200 grader C
Ha melet i en bolle og gradvis ha i væsken til alt er blandet godt. Knas til den ikke lenger er klebrig, tilpass med mel og væske.
Kjevle ut deigen tynt (ca 0,5 cm) og legges på en bakeplate med bakepapir. Stikk mønster med gaffel og strekk deigen ut over platen.
Bakes i 15-20 minutter. Skal være lett brun og sprø. Følg med. Noen bruker høyere varme og da blir det kortere tid, andre snur leiven underveis.
Mindre leiver tar mindre tid.

Tiden fra melet og vannet blandes til steking skal ikke ta mer enn 15 minutter, pga gjæring.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1293Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.