Påskekos gir matrekorder


Oppdatertdato: 2012-04-09 Tema: Påske Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Nortura


Oslo (NW): Forbruket av en rekke middags- og frokostfavoritter går til himmels i påsken, viser bransjetall.
– Kort sagt kjøper vi mer av alt som er godt, både til festmåltider med familie og venner, til de enklere middagene og de solide frokostene, sier informasjonssjef Eli Strand i Nortura, morselskapet til Gilde og Prior.
På festbordet er lammestek en suveren vinner, men også annen type stek får et sesongoppsving.

– Ellers i året ligger forbruket av fersk stek på drøyt 100 tonn i uka i gjennomsnitt. Rundt påske kjøper vi mer enn dobbelt så mye. Når fryste varer regnes med er påskesalget av stek tre ganger så høyt som vanlig, sier Gunnar Thoen, markedsanalytiker i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Skinkestek, oksestek og reinsdyrstek brukes mye i tillegg til lam.

– Men lammestek står for rundt 80 prosent av forbruket. For å dekke etterspørselen fryses det inn en god del om høsten. Når vi kjøper lam til påske er mesteparten i form av fryst vare, sier Thoen.

Lettvint

De senere årene har de ferdigstekte stekene med sjy blitt populære i butikkhylla. Da slipper kokken unna med bare å varme maten i ovnen.
Også for annen tradisjonsmat er det blitt vanligere å kjøpe varianter der mye av jobben er gjort hos produsenten. Ferdigstekte kjøttkaker, karbonader og kjøttboller kommer høyt opp på listen over populære påskemiddager. På hytta er det også endel som tyr til middagshermetikk.

– Folk kjøper mer hermetikk i forkant av ferier enn ellers. Det gjelder også for påsken, sier markedssjef Nina Bye Larsen i Nortura.
Bestselgeren er Joika, men det går mer enn vanlig også av lapskaus og TexMex gryterett.

Egg og bacon

Til påskefrokostene er det flere enn ellers som spiser bacon.

– I april går det med rundt 215 tonn Gilde bacon. Det er nesten 10 prosent mer enn i en gjennomsnittsmåned og skyldes først og fremst påsken, sier Bye Larsen.
Forbruket av egg øker enda mer.

– Påske og egg hører sammen, og det merkes på etterspørselen. Også i år må vi gjøre spesielle tiltak for å være sikre på å skaffe nok, sier fabrikksjef Astrid Pladsen i Nortura Bø.
Mange unner seg egg av ekstra god kvalitet for å sette en spiss på påskefroksoten. Solegg, kjent for sin ekstra gule plomme, er bestselgeren blant disse produktene.

– For å kunne tilby nok er produksjonen fram mot påske økt med 25 prosent, sier Pladsen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2437
Julekaker.Pasta.
Grønnsaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.