Påskelam - i ovn og gryte


Oppdatertdato: 2008-03-17 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Det møreste og saftigste lammekjøttet får du ved å langtidssteke, eller –koke kjøttet. Med kjøttet i ovnen eller i gryta, på svak varme i timevis, får du tid til hyggelige påskeaktiviteter mens kjøttet gjør seg ferdig.

Mulighetene er mange når det gjelder oppskrifter og tilberedning. Det er bare å finne frem de gode og store grytene, og sette i gang.

Påske og god mat hører sammen - på samme måte som skiturer på skareføre og i strålende solskinn, med kvikklunsj og appelsiner i sekken. For noen er påska ensbetydende med båtpuss og lange dager på brygga, med kaffekanna innen rekkevidde – avsluttet med en velfortjent påskeseilas. Men det er også de som foretrekker rolige dager hjemme, enten det er i byen, eller andre steder i vår langstrakte land.

En fellesnevner for den norske mattradisjonen i påska, er lammekjøttet. En god middag, eller gjerne flere i løpet av påska der godt lammekjøtt er hovedingrediens, er blitt en tradisjon i de fleste norske hjem. Derfor kan vi kan godt si at lammekjøtt så absolutt hører påsken til. Det dreier seg om lange tradisjoner, ikke bare i Norge, men verden over. Så på midagsbordet i påska er lammesteken blitt nesten uunnværlig.

Mulighetene er mange når det gjelder oppskrifter og tilberedning. Med langtidssteking eller koking kan du la kjøttet godgjøre seg i ovnen på svak varme i timesvis, mens du nyter dagen med andre aktiviteter. Å kunne langtidssteke, eller koke er dessuten en metode som gir verdens møreste og saftigste kjøtt.

Har du ikke stekeovn på hytta, eller i båten? Fortvil ikke, for en rommelig gryte gjør samme nytten. Men da er det en fordel å bruke mindre stykker av lammelåret, som er utbeinet, og surret til mindre steiker. Eller hvorfor ikke prøve å langtidskoke en god og smakfull lammeskanke? Valget er ditt og mulighetene mange, bare se her:

Lammestek
Du trenger ikke å være mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek. Hele hemmeligheten ligger i å bruke riktig temperatur og steketid. Stikker du et steketermometer i kjøttet, ikke mot et ben, har du full kontroll.

6-8 porsjoner

1 lammelår uten isben - ca. 2,5 - 3,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
evt. 2-3 båter hvitløk
1 løk i båter
2-3 gulrøtter
3/4 liter vann

Saus:
ca. 1 liter stekesjy, kraft eller buljong
5 ss hvetemel, utrørt i litt kaldt vann
1 ss rødvin eller solbœrsaft
1 ts soyasaus
salt og pepper etter smak

1. Gni lammelåret godt inn med krydder. Vil du ha hvitløk i, lager du små snitt i steken med spiss kniv og stikker inn hvitløkbåtene som du først har renset og delt på langs.

2. Rens løk og gulrøtter, del løken i båter og gulrøttene i litt tykke skiver og vann i en langpanne eller ildfast form. Legg steken over og stikk inn steketermometer i den mest kjøttfulle delen.

3. Stek på 125oC i 2-3 timer. 70oC på steketermometeret gir rosa stek, 76oC er gjennomstekt.

4. La steken hvile minst et kvarter før oppskjœring. Imens lager du sausen.

Gi sjyen et oppkok og tilsett jevningen mens du rører godt. Smak til med vin, soya, salt og pepper. Serveres med stekte potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.

Lammekjøtt med fennikel og tomat
4 porsjoner

750 g benfritt lammekjøtt fra stek eller bog
olje til steking
1 løk, hakket
salt og grovmalt pepper
1 boks hermetiske tomater, knuste
2 stk. fennikel
evt. 1-2 ss maisenna utrørt i litt kaldt.

1. Skjær kjøttet i terninger. Varm oljen i en panne og brun kjøttet raskt. Rens løken, skjær den i tynne båter. Tilsett løken og la det surre med noen minutter. Dryss over salt og pepper. Tilsett tomatene og la det småkoke i ca. 30 minutter. Tilsett litt vann hvis nødvendig.

2. Rens og skjær fennikel i båter og kok den mør i lettsaltet vann i ca. 20 minutter. Sil av kokevannet og ta vare på 2 dl av det.

3. Ha fennikelen over i gryta med kjøttet og hell over 2 dl av kokevannet. La alt trekke på svak varme til kjøttet er mørt. Om ønskelig kan retten jevnes med litt maisenna utrørt i litt kaldt vann til slutt.Smak til med salt og pepper.
Server godt brød eller pasta til.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:171
Norsk mat.Kylling.
Dressinger.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.