Påske = lam på menyen


Oppdatertdato: 2011-04-22 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, Kim Holthe


Lammekjøtt er en selvfølge i påsken. I påskemåneden kjøper vi nordmenn faktisk nesten tre ganger så mye lammestek som i en normalmåned. Men vet du egentlig hvor skikken med påskelam stammer fra?

Lammekjøttets popularitet i Norge er intet mysterium. Norsk lam er nemlig en råvare i verdensklasse, med fintrevlet, mørt og saftig kjøtt. Takket være beitene på heiene eller ute ved kysten får det norske lammekjøttet dessuten en helt særpreget smak som blir satt pris på av både hobbykokker og gourmeter. I tillegg er lammekjøtt en svært takknemlig råvare, og med lam på menyen kan hvem som helst lykkes på kjøkkenet.

Mulighetene er mange når det gjelder oppskrifter og tilberedning. Med langtidssteking eller koking kan du la kjøttet godgjøre seg i ovnen på svak varme i timevis, mens du selv går en lang skitur eller sitter i solveggen. Denne metoden gir dessuten verdens møreste og saftigste kjøtt. Og har du ikke stekeovn på hytta eller i båten, er mulighetene mange likevel. En rommelig gryte gjør samme nytten. Men da er det en fordel å bruke mindre stykker av lammelåret, som er utbeinet og surret til mindre steiker. Lammelår uten skank kan også få plass i en stor gryte, og gir en utrolig mør og saftig stek.

Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt.

Her er noen oppskrifter du kan bryne deg på i ferien:

Lammestek a la Rolv

Porsjoner: 6

1 stk. lammelår ca. à 2,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust frisk rosmarin
2 båt. hakkede hvitløk
1 stk. løk i båter
3 stk. gulrot

Slik gjør du:
1. Gni lammelåret godt inn med krydder og hvitløk.
2. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer. Stek på 125° C i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 70° C er steken rosa, når det viser 76° C er den gjennomstekt.
3. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen. Server lammesteken med f.eks. ovnstekte potetbåter og smørdampende grønnsaker.

Lettsaltet røkt lammelår

Porsjoner: 8

1 stk. lettsaltet, røkt lammelår (2.5-3.5 kg)
Slik gjør du:

1. Stikk steketermometeret i den mest kjøttfulle delen av låret. Legg i en kjele med kokende vann og la lammelåret trekke til termometeret viser ca. 72° C. Vannet skal såvidt dekke kjøttet. Eller du kan pakke lammelåret inn i aluminiumsfolie og "koke" det i stekeovnen på 125° C.
2. For å få ekstra god smak på kraften kan du godt tilsette løkringer eller purreringer. Lammelåret serveres med nykokte poteter og kålrotstappe.
Tips: Lammelåret kan naturligvis spises kaldt også, da smaker det med Waldorfsalat til.

Provencalsk lammestek

Porsjoner: 6

1 stk. lammestek
3 ss sitronsaft
12 stk. potet
7 stk. tomat
6 ss olivenolje
3 ss smør , eller margarin
2 bt. frisk kruspersille
6 båt. hvitløk
1 ½ dl strøkavring
100 g revet parmesan , eller revet hvitost
2 ts salt
1 ts pepper

Slik gjør du:

1. Skjær poteter og tomater i skiver. Bruk 2 ss av oljen til å smøre en langpanne eller ildfast form og legg i potetene og tomatene. Krydre med salt og pepper. Legg 2 ss smør i små klatter oppå potetene og tomatene.
2. Finhakk persille og hvitløk og bland med strøkavring. 2/3 av denne blandingen blandes med 4 ss av olivenoljen. Det som er igjen blandes med nyreven ost og settes til side.
3. Gni steken inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken. Legg steken på potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175 °C til termometeret viser 55-60 °C.
4. De siste 15 minuttene av steketiden skrur du opp varmen til 225 °C. Dryss på persille/osteblandingen og fordel 1 ss smør i klatter. Gratinér til det er sprøtt og steketermometeret viser ca. 70 °C.

Saltbakt lammestek

Porsjoner: 6

1 stk. lammestek , ca. 2 kg
3 båt. hvitløk
1 ts pepper
1 stk. sitron
2 ½ kg salt

Slik gjør du:
1. Gni inn steken med en sitron, pepper og hvitløk. Stikk også noen hvitløksbåter inn i kjøttet.
2. Bruk en gryte eller en ildfast form med høye kanter. Legg et 2 cm tykt lag med salt i bunnen. Fukt steken med vann.
3. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen og legg den på saltsengen. Dekk så steken helt med salt. Fukt det hele med vann fra sprayflaske.
4. Stek på 175 °C, ca 1 time og 15 minutter. Når steketermometeret viser 65°C blir steken rosa og 70° C er den gjennomstekt. Husk at kjernetemperaturen i steken vil stige noen grader etter at steken er tatt ut.
5. La steken hvile i 15 minutter. Skrap av alt salt før den skjæres opp. Stekesjyen blir for salt til å brukes, men server gjerne med en god grønnsakstuing.

Surstek

Porsjoner: 4

1 kg benfri lammestek
1 l kefir
1 stk. løk
2 ss smør
6 dl melk eller vann
2 stk. laurbærblad
1 ts hel pepper
2 dl crème fraîche eller rømme
2 ss siktet hvetemel

Slik gjør du:
1. Legg kjøttet i en dobbel plastpose og hell surmelk over. La det ligge i kjøleskapet ca. en uke, snu det hver dag.
2. Skyll og tørk steken. Brun den i en jergngryte sammen med løk skåret i båter.
3. Strø på salt, hell over melk, legg i pepper og laurbærblad, og la den trekke over svak varme til steketermometeret viser 65-70° C.
4. Ta kjøttet opp av sjyen og hold det varmt mens sausen lages.
5. Saus: Bruk sjyen fra steken. Rør melet ut i rømme og visp jevningen inn i sjyen. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Server med kokte poteter og f. eks. aspargesbønner, gulrøtter og rørte tyttebær.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:182
Norsk mat.Rask mat.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.