Påskens favoritt


Oppdatertdato: 2005-03-18 Tema: Påske Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Nydelig lammestek

Halvparten av alle nordmenn planlegger å spise lam i påsken viser undersøkelser gjort for Opplysningskontoret for kjøtt. Stek står aller øverst på lista. For deg som er usikker på hvordan du skal lykkes så finnes det lett tilgjengelig eksperthjelp.

Et lammemåltid i løpet av påsken har i løpet av de siste tiårene blitt en norsk tradisjon. 47 prosent av oss vil spise lam i påsken, og svært mange velger seg da stek. Populariteten er ikke et mysterium. Norsk lam er nemlig en råvare i verdensklasse, med fintrevlet, mørt og saftig kjøtt. Takket være beitene på heiene eller ute ved kysten får det norske lammekjøttet dessuten en helt særpreget smak som blir satt pris på av både hobbykokker og gourmeter.

Mulighetene er mange når det gjelder oppskrifter og tilberedning. Med langtidssteking eller koking kan du la kjøttet godgjøre seg i ovnen på svak varme i timevis, mens du selv går en lang skitur, sitter i solveggen eller tar en tur i parken. Denne metoden gir dessuten verdens møreste og saftigste kjøtt.

Eksperthjelp på påskelammet

- Mange er matinteresserte, men det er verre med kunnskapene. Folk vil gjerne ha lammebog, men vet ikke at den også egner seg til å skjæres i skiver. Hvis de skal ha lammestek, så kjøper de et lår, men det er mange andre deler av lammet som egner seg som stek også, sier Knut Munthe Olsen, ferskvaresjef på Ultra i Asker. Han oppfordrer langt flere til å benytte seg av ekspertisen som finnes i landets ferskvaredisker.

- Butikkslakterne kan veilede deg i valg av stykningsdeler, og de kan hjelpe deg med for eksempel utbeining. Eller de kan vise deg hvordan du kan gjøre det selv. Dessverre er det altfor få som bruker muligheten til å få eksperthjelp, sier Munthe Olsen.

Uansett hvilken del av lammet du velger til påskesteken: aller best resultat får du ved å steke kjøttet på lav varme i flere timer. Tilbehøret kan godgjøre seg samtidig. Munthe Olsen hjelper gjerne til med tips om hvordan du best kan tilberede lammet.

Saftig resultat

- Jeg pleier å legge lammesteken på rist over en langpanne. Langpannen fyller jeg med poteter, sopp, løk og litt vin. Da drypper steken på grønnsakene, og du får en nydelig blanding av kjøtt- og vinsmak, sier Munthe Olsen.

Ellers kan han anbefale å fylle langpannen med grønnsaker som squash og aubergine, og lage en potet- og sellerirotstappe ved siden av. Men disse grønnsakene tåler ikke så lang tid i ovnen, så da er det lurt å sette inn steken først, og så sette inn langpannen med grønnsakene når halve tiden har gått.

- Jeg bruker provencekrydder eller fersk rosmarin til lammesteken, og litt hvitløk. Mange stapper lammesteken full av hvitløksfedd, men det synes jeg ikke er nødvendig, sier Munthe Olsen.

Klassisk lammestek

Du trenger ikke å være en mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek. Hemmeligheten ligger i å bruke et steketermometer for å sjekke når steken er akkurat passe stekt. Dette er en helt tradisjonell lammestek med hvitløk og rosmarin. Enkelt, saftig og velsmakende!

Porsjoner: 6

1 stk. lammelår ca. à 2,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust frisk rosmarin
2 båt hakkede hvitløk
1 stk. løk i båter
3 stk. gulrot

Saus:
ca. 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
½ ts pepper
½ ts salt

Slik gjør du:

1. Gni lammelåret godt inn med krydder og hvitløk.
2. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer, pass på at du ikke treffer beinet. Stek på 125° C i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 70° C er steken rosa, når det viser 76° C er den gjennomstekt.
3. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.

Serveres med f.eks. fløtegratinerte poteter/ stekte potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:548
Grillmat.Wok.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.