Påskens turniste - er den sunn?


Oppdatertdato: 2008-03-16 Tema: Turmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Påsken står for døren og som vanlig pakker vi tursekken med appelsiner, sjokolade og kakao på termos. Selv om vi ser på turnisten med ernæringsøyne, er dette faktisk ingen dum ide.

Det er typisk for oss nordmenn å gå på tur. Enten det er snø eller barmark der man er i påsken, er de ekstrafridagene en fin mulighet til å komme seg ut på tur. Det er også typisk norsk å pakke tursekken med appelsiner, Kvikk-Lunsj og kakao på termos. Så finner vi oss en lun solhelling og nyter det medbrakte. Men hvor sunn er egentlig denne turmaten?

Sunne appelsiner

Appelsinene er på sitt beste på denne tiden av året. Smekkfulle av C-vitaminer og andre stoffer kroppen trenger. De styrker immunforsvaret og hjelper deg å unngå vår-forkjølelsen. Fordelen med å spise appelsinene istedenfor å drikke de som juice, er at du også får i deg en god del fiber. Det hjelper til å holde magen i gang, noe som kan være ekstra nyttig i påsken, hvor det kanskje blir mer fet mat og snop enn til hverdags.

Næringsrik kakao

Visste du at en kopp kakao inneholder mer antioksidanter enn både rødvin og grønn te? Det beste er å lage den med mager melk, lite sukker og mørk sjokolade eller kakaopulver. I tillegg til antioksidantene, inneholder den en rekke andre nyttige næringsstoffer kroppen trenger. Blant annet inneholder alle melkevarianter proteiner som kroppen kan bruke til å danne muskler og kalsium som er viktig for å styrke skjelettet. Kakaopulver og mørk sjokolade inneholder jern som er viktig for å transportere oksygen fra lungene og ut til musklene i armer og bein.

Tursjokoladen

Kvikk-Lunsj er den tradisjonelle tursjokoladen, og salget av denne eksploderer ved påsketider. I løpet av påskeuken selges faktisk en fjerdedel av årsproduksjonen. Sjokoladen gir deg raske karbohydrater når du er på tur, som gir deg krefter til å komme over den neste kneiken. Den inneholder også stoffer som øker blodgjennomstrømningen i kroppen og som gjør deg mer årvåken. Dersom vi skal driste oss til å komme med et forslag til forbedringer i den norske påskenisten er det å bytte ut den tradisjonelle tursjokoladen med M eller annen sjokolade som inneholder nøtter i stedet for kjeks. Nøtter inneholder nemlig det sunne, umettede fettet, som er langt sunnere enn fettet i kjeks. I tillegg holder nøtter deg mett lenger enn kjeks gjør, og dermed varer du nye kreftene ikke bare over den neste kneiken, men helt til du er hjemme igjen!

Godkjent til korte turer

Alt i alt får den norske påskenisten godkjentstempel for kortere turer. Dersom du skal på langtur, bør du også ha noe grovere kost i sekken. La oss ikke glemme at dersom man spiser sunt resten av året, er det lov å kose seg litt ekstra i høytidene. Spesielt dersom man kombinerer dette med turer enten til fots eller på ski.
God turpåske!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1297
Slanking.Rask mat.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.