Pære. en historisk delikatesse


Oppdatertdato: 2004-10-02 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Det meldes om en god pærehøst i år. Siste året hadde vi en totalomsetning på 18.803 tonn av pærer, mens i 2002 lå omsetningen på 15.454 tonn. Vi har flere sorter pærer som produseres i Norge.

Pærer er kulturhistorie
Pyrus cummunis en av de eldste frukter vi kjenner til. Pærer ble dyrket allerede 3000 år f. Kr. Den ble først tatt i kultur i Østen og senere kom den til Hellas. Fra Roma spredte kunnskapene om pæreproduksjon seg med munkene til Mellom- og Nord-Europa. Og hele tiden har den vært høyt verdsatt som en delikatesse.

De største norske sortene er:
  • Moltke
  • Philip
  • Clara Frijs
  • Amanlis
  • Hertzogen Elsa
  • Sorten Ingeborg nevnes også da den er en ny pæresort som det knyttes stor tro til.
Dårlig holdbarhet
Modne pærer har kort holdbarhet. De må behandles skånsomt. Vi må unngå å klemme på pærer i butikken. For lagring bør pæres oppbevares ved 1-2 grader C og ved en luftfuktighet på 95 %. Pærer er ømfintlig for etylen og må derfor ikke oppbevares sammen med epler.

Pærer er et delig spise
Pærer spises naturell som en herlig frukt. Den kan med fordel deles i båter. Da kan det være lurt å legge de oppdelte båtene i vann med sitronsaft en liten stund for å unngå mørkfarging.
Videre er pærer deilig i syltetøy, hermetiske servert med pisket krem, i både mat- og dessertsalater, i supper, grøt og kompott og andre dessertvarianter, og selvfølgelig i kaker.

Noen serveringstips:


Pærer med dipp
Skjær pærer i tynne båter. Legg dem i sitronvann en liten stund. Serveres med dipp laget av vaniljeyoghurt smakt til med kanel og ingefær.

Pæresalat
3 pærer
3 epler
50 g druer
appelsinjuice

Del og rens pærer og epler og skjær dem i tynne båter. Del druene i to og ta ut steinene. Alt legges lagvis. Hell over juice. Serveres som den er, eller med pisket krem, vaniljesaus eller is til.

Pærer i ovn
6 pærer
5 eggeplommer
5 ss sukker
2 ss konjakk
1,5 dl finhakkede mandler
5 eggehviter
3 ss knust kavring

Skrell pærene, del dem i fire og fjern kjernehuset. Pisk eggeplommer og sukker til en fyldig eggedosis. Tilsett konjakk og rør inn finhakkede mandler. Pisk eggehvitene helt stive og rør dem lett inn. Hell røren over i en smurt ildfast form. Fordel pærebåtene i et mønster på toppen. Dryss over knust kavring. Inn i ovn, 220 grader C. Stekes ca. 25 minutter. Denne desserten bør serves helt nylaget, og eventuelt med litt pisket krem til.

Klaras sitronpærer
4 pærer
2 ss smør
6 ss sukker
2 dl mandler
2,5 dl ss rømme
saften av 1 sitron

Skrell pærene, fjern kjernehuset og del i båter. Smelt smør og rør i sukker i ei steikepanne. Ta i finhakkede mandler og pærebåtene. Surres ved svak varme til pærene er knapt møre. Desserten serveres varm med rømme som er smakt til med sitronsaft.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:376
Grillmat.Rask mat.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.