Nordmenn ligger på verdenstoppen i konsum av vin fra pappkartong. Men de som tror vinen kan overvintre på hytta tar feil. Holdbarheten er normalt kun tre uker fra du tapper de første edle dråpene.
Selv uåpnede kartonger har kort levetid. Holdbarheten er anslått til seks måneder fra tappedato. Hvis tappedatoen ikke står på kartongen skal den være merket med holdbarhetsdato.
Luft den verste fienden
Luft er vinens verste fiende. Sørg derfor for at vinen presser mot tappekranen før du tapper fra kartongen. Hvis det kommer luft inn i posen kan vinen bli sterkt forringet etter få dager.
Vin skal dessuten oppbevares kjølig og mørkt. Om sommeren er det en god idé å benytte kjøleskapet. Vinen får raskt rett temperatur i det du heller den i glasset. Serveringstemperatur på vin er maks 18 grader for de kraftigste rødvinene, litt lavere for lette viner, og enda lavere for hvitvin.
Salget har eksplodert
I 2002 sto salget av pappvin i Norge for hele 39 prosent svakvinsalget på Vinmonopolet. Det er mest i verden. Kun Sverige og Australia kan sies å være med i sjiktet sammen med Norge. I følge Vinmonopolets magasin ”Vinbladet” er det mange årsaker til at pappvinen er blitt så populær akkurat i Norge. Norsk hyttekultur, vår hang til å dra ut i naturen og vårt ønske om ha det praktisk og enkelt er noe av forklaringen.
Over 150 merker
Da pappvinen ble lansert på slutten av 1980-årene solgte den mye på grunn av nyhetens interesse. Etter dette dabbet interessen av. Siden 1996 har salget økt jevnt og trutt, ikke minst fordi utvalget og kvaliteten på pappvinene har steget betraktelig. Det finnes i dag i 150 forskjellige merker, med størrelser som varierer fra 2- til 10-liters bokser.
Økt alkoholforbruk
Vin på kartong er ikke bare positivt, fordi man lett mister kontroll over hvor mye man drikker. Det krever gjerne en anledning for å åpne en flaske vin, men når kranen på kartongen først er åpen er det lett å tappe "litt" hver dag.
Mens franskmenn har redusert sitt alkoholforbruk, viser rusmiddelforskning at nordmenn har økt konsumet. Til tross for dette har Norge fremdeles det laveste alkoholkonsumet i Europa. Irland ligger på topp, tett fulgt av Romania, Polen og Tyskland (www.forskning.no).
(Kilde: Vinbladet 1/2003)
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:45