Paprika er en C-bombe


Oppdatertdato: 2009-10-19 Tema: Paprika Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Oslo (NW): Paprika inneholder fire ganger mer C-vitaminer enn appelsiner. – Mange er nok ikke klar over at paprika er en så viktig kilde til vitamin C, selve forkjølelsesvitaminet, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.
Rød paprika inneholder 200 milligram C-vitaminer per 100 gram, appelsin har 51 milligram. Nordmenn spiser 14 000 tonn paprika i året, mot 40 000 tonn appelsiner.
Det betyr at nasjonen samlet får seg 2800 kilo C-vitaminer fra paprika, mot 2040 kilo fra appelsiner.

– Appelsiner er likevel en viktigere kilde når vi regner med all juicen vi drikker, sier Arsky.

C og D

Annen frukt og grønt med mye C-vitamin er kiwi, solbær, jordbær kål og brokkoli. Og slår du til med en guava, får du aller mest C for innsatsen.
Selv om de fleste er forsiktige med å påstå at C-vitaminer beskytter mot forkjølelse og influensa, er det bred enighet om at frukt og grønnsaker styrker immunforsvaret.

– Kroppen blir bedre rustet til å står imot sykdom. Og om du skulle bli syk, blir du mindre dårlig og sykdommen varer kortere. En syk kropp bruker mer næringsstoffer enn en frisk, derfor er det viktig å ha lagre å tære på, sier ernæringsfysiologen i Bama.
Det er ikke bare C-vitaminer du bør få i deg på denne tiden av året. Om sommeren sørger sollyset for at kroppen produserer vitamin D. I de kalde månedene må vi ta ansvar for tilførselen selv. Fet fisk, tran eller vitamintilskudd tar seg av saken.

Bør doble inntaket

To næringsstoffer i maten er ekstra viktige for immunforsvaret; antioksidanter og omega-3-fettsyrer. C-vitaminer er eksempel på førstnevnte. Det samme er E-vitaminer og betakaroten.

– Fem porsjoner frukt og grønt á 150 gram hver dag er viktig for å holde antioksidantinntaket oppe. Nordmenn spiser bare litt over det halve. Ved å doble inntaket går du atskillig bedre rustet inn i høstmørket, sier Arsky.
Brokkoli, gulrot, bjørnebær, blåbær, røde og blå druer, granateple og tomat har alle store mengder antioksidanter.
Av og til finner kommer beskyttelsen fra uventete steder også.

– Kos deg gjerne med et lite glass rødvin i ny og ne. Det er masse antioksidanter i rødvin, men effekten er best ved moderate inntak, sier Arsky.

Se hele listen her over C vitamin innhold.

Se topp lister over alle andre næringsstoffer her. Klikk bare på det næringsstoffet du ønsker oversikt over

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1736Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.