Paternina Gran Reserva 1994 – En moderne klassiker


Oppdatertdato: 2004-11-04 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken


Vi klatrer litt opp på prislisten denne uken og beveger oss til Spanias nordligste vindistrikt Rioja. Paternina Gran Reserva 1994 er et enestående produkt fra en av de mest minneverdige spanske årgangene, og er uten tvil et lite funn for de som forstår seg på spansk vin.

Kraftig vin
Paternina 94 Tinto Gran Reserva er en rubinrød og fargesprakende vin, med en kompleks aroma med duft av rød frukt, lær og tørre tobakkblader. Smaken er balsamisk elegant, relativt fyldig og svært nyansert med moderate tanniner. Det er bare å bukke, dette er en vin av de sjeldne. Den passer aller best til kjøtt med mye smak. Være seg lam, rein eller kanskje en godt krydret biff.

Over 100 år
Det over 100 år gamle vinhuset Federico Paternina er et av de klassiske men også ledende i Rioja. Paternina er også kjent for sin Sherry i Jerez og viner fra Ribera del Doero. Selskapet er kjent utover Spanias grenser og vokser stadig med fokus på kvalitet, men også det økonomiske fundamentet som er med på å sikre den høye kvaliteten. Dette er et av de få spanskeide vinselskapene som er børsnotert i Spania.

Riojas beste årgang
Produsenten spør seg selv: Er 94 det 20-århundrets beste årgang? Vi sier: 94 årgangen er i alle fall et av de utvilsomt beste årene for spansk vin generelt, men i Rioja må den ha vært enda bedre. For ikke å si det beste.

Lagringsdyktig
Vinen er som Riojaviner flest drikkeklar, men den tåler noen år på baken. Og det kan være verd å vite at en av de dyreste vinene som har blitt auksjonert bort ved Christies London i år, var Paternina Gran Reserva 1928. En kasse gikk under hammeren for ikke mindre enn 1925 pund.

Smak og behag
Navn: Paternina Gran Reserva 1994
Karakteristikk: Elegant burgunderrød vin, duft av lær og tobakk. Moderate taniner.
Druer: 80% Tempanillo, 15% Granacha, 4% Mazuelo og 1 % Gaciano
Land/distrikt: Spania/Rioja
Produsent: Federico Paternina
Importør: Maxxium Norge AS
Alkoholstyrke: 12%
Sukker: 1 g/l
Syre: 5,30 g/l
Pris: 171,90
Pol nr: 5798 (basis)

Spania som vinland
Spania tilbyr et stort utvalg karakteristiske viner til forventingsfulle entusiaster over hele kloden. De beste spanske produsentene lager pålitelige kvalitetsviner med mye frukt og dybde.

De mest kjente spanske vindistrikne er Rioja, Navarra, Galicia, Rueda, Catalonia og Ribera del Duero. Alle de tradisjonelt gode områdene ligger nord i landet, men La Mancha, Valdepenas og Jamilla i Sentral-Spania spiser stadig innpå forspranget. I Sør-Spania er det Sherry som er det mest kjente vin-produktet.

Rioja er Spanias nordligste vinproduserende distrikt, med røde kvalitetsviner i hovedsak fra blå druer som Tempranillo, Garnacha og Mazuelo. Til Riojas hvite viner brukes druen Viura som også kalles Macabeo. De røde vinene lagres som regel mellom 1 (Crianza) og 4 år (Gran Reserva) på amerikansk eik. Denne eika går for å være mer eksklusiv enn fransk eik siden den inneholder vanillin som gir Riojavinene sin typiske vaniljekarakter. Riojaviner er som regel drikkeklare og fornuftig priset.

Spanske viner som er merket med Gran Reserva, lagres minst 5 år i produsentens vinkjeller, hvor av mist 2 er på eikefat. 'Gran Reserva' er da tydelig skrevet på etiketten.

God Helg!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:416
Norsk mat.Vafler.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.