Peter Lehmann Barossa Shiraz 2006 og Punto Final Malbec 2007


Oppdatertdato: 2010-02-03 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Biff og rødvin

Denne onsdagen fikk vi prøvd ut 3 rødviner til helstekt hjort ytrefilet. Vi fikk og prøvd å spise gåselever som forrett. Vi hadde 3 kjente viner hvorav en er blant de mest solgte på polet. Men det var en annen vin som passet best til maten.
Vi prøvde Peter Lehmann Barossa Shiraz 2006, Punto Final Malbec 2007 og den kjente Gato Negro i ny kartong 2009 årgang.

Maten vi spiste

Denne dagen så vi fordelen av å ha egen kokk, så til og med undertegnede kunne sitte å slappe av både før og etter mat.
Vi fikk servert stekt gåselever på hvitløkstoast til forrett, helstekt hjortefilet med grønnsaker, bacon og parmesan/potetmos til hovedrett og en sjokolademousse med kryddermarinerte appelsinfileter til dessert.
All maten smakte nydelig og vi ble så mette at det ikke var plass til noe annet enn en liten XO til kaffen.

Peter Lehmann Barossa Shiraz 2006

Dette var den absolutt beste vinen til kjøttet, etterfulgt av Punto Final. Peter Lehmanns vin er mørkrød og har dybde i fargen. Lukter bæraktig med innslag av bjørnebær. Også antydning til vanilje mente noen. Det er en fyldig vin som rett og slett er god. Og smaken takler veldig fint kjøttet. Den har fint balansert fylde og sødme, og fremstår som en virkelig kvalitetsvin som passer til stekt kjøtt og vilt. Den kan og drikkes alene.

Punto Final Malbec 2007

Dette var den nest beste vinen til maten. Har en helt annen smak en den første, men er også en klassevin. Kanskje mer en vin for ekspertene. Vinen er mørkrød med lukt av bær. Den smaker bær(bjørnebær) og en antydning til pepper? Men det passer faktisk i smaken. Den er fyldig og rund, og legger seg inn som en god nr 2 idag. Er kanskje litt mer syrlig i ettersmaken.

Gato Negro

Når vi prøvde denne så skjedde det noe. Dette er og forblir en lett folkevin. Den passer kanskje til rødt kjøtt alene, men sammenliknet med disse andre falt den helt igjennom. Dette er og en vin som er mye lettere og enklere. Passer nok bedre til kylling ol. Men som terassevin er den perfekt!
Den har en litt lysere rødfarge enn de andre. Lukter karamell med bær. Smaken ble helt gal da vi drakk denne som vin nr 3, og dette ble altfor tynt. Men som flere nevnte, så er denne fin på terrassen alene uten andre smaker i munnen.
Jeg vil senere lage en egen artikkel om denne, da kartongen har fått ett nytt og bedre design, samt at dette er en av de mest solgte rødviner på polet.

Unødvendige fakta

Denne gangen hadde vi 3 forskjellige viner. Og her har vi skjønt at rekkefølgen på smakingen har mye å si. Når en starter med den beste vinen så faller de andre gjennom. Men når vi drakk Gato Negro etterpå til kaffen så var den mye bedre.
Vi ble og litt forvirret av 3 forskjellige glass på bordet og når en i tillegg har slik god mat så var det flere som drømte seg bort til gastronomiske opplevelser. Men jeg tror vi klarte å holde styr på glassene.
Og som en notis og ide til maten. Prøv å blande litt parmesan inn i potetmos neste gang dere lager det. det er sykt godt.

I forbindelse med at oss glade amatører blir mer og mer bevandret i vinverdenen, så innfører vi noen nye karakteristikker av vinene:
Sjurhet på tunga: Beskrivelse av tanninene. Mye sjurhet betyr mange tanniner.
Henger på glasset: Når en roterer vinen i glasset er dette hvor lenge den henger på siden. Har med fylde og alkohol å gjøre.
Peiskosfaktor: Her sier det seg selv. 1 til 6. Også populært kalt "sjekke faktor" blant de som er modus for det.


Fakta

Sakset fra vinmonopolet og vårt testpanel

Navn: Peter Lehmann Barossa Shiraz 2006
Pris: Kr 119,90 for en helflaske
Varenummer: 31755
Varetype: Rødvin
Utvalg: Hovedsortiment
Land/distrikt: Australia, South Australia
Råstoff: 100 % Shiraz
Alkohol 14,5 % vol
Sukker: 2,5 g/l
Syre: 6,4 g/l
Lagring: 10 mnd lagring på eikefat
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: Peter Lehmann
Konklusjon: Nydelig rødvin til kjøtt. Kan og brukes til kosevin.
Sjurhet på tunga: Litt
Henger på glasset: Noe
Peiskosfaktor: 4+

Navn: Punto Final Malbec Classico 2007
Pris: Kr 114.90 for en helflaske
Varenummer: 57243
Varetype: Rødvin
Utvalg: Bestilling, men mange pol har den inne
Land/distrikt: Argentina, Mendoza
Råstoff: 97% malbec, 3% cabernet franc
Alkohol 14 % vol
Sukker: 2,4 g/l
Syre: 5,2 g/l
Lagring: Ikke fatlagret. 2 mnd flaskemodning før salg
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: Bod. y Vin. renacer
Konklusjon: En god rødvin med mye smak. Til kjøtt
Sjurhet på tunga: Lite
Henger på glasset: Noe
Peiskosfaktor: 3

Navn: Gato Negro cabernet Sauvignon 2009
Pris: Kr 312.- for en 3 liters kartong
Varenummer: 2953
Varetype: Rødvin
Utvalg: Distriksortiment
Land/distrikt: Chile, Lontue
Råstoff: 100% cabernet Sauvignon
Alkohol 12,0 % vol
Sukker: 3,3 g/l
Syre: 5,10 g/l
Lagringsgrad: Konsumferdig, bør ikke lagres
Produsent: Vina san pedro
Konklusjon: lett rødvin med folkelig smak. passer som kosevin.
Sjurhet på tunga: Lite
Henger på glasset: Noe
Peiskosfaktor: varierende. Er ganske tynn og enkel, men for de som liker det, så..

Om vårt testpanel

Dette er en vennegjeng med undertegnede i spissen som har ett helt vanlig og avslappet forhold til vin. Vi tester forskjellige viner på en folkelig måte, uten for mange fremmedord og tekniske uttrykk, som kanskje kan være ett alternativ til andre vintester i media. Disse er ofte preget av høy saklighet, unødvendige fakta, briljering med egne kunnskaper, nye viner fra slippene og nesten bare bestillingsutvalget. Vi vet at ikke mange gidder å bestille vin for bruk til maten på en fredagskveld.

Fakta
  • Vi er som regel 4-6 personer og har forskjellig bakgrunn. 2 med faglig bakgrunn innen mat og drikke, samt en kokk ved enkelte anledninger.
  • Vi tester vinene "live", dvs. Vi koser oss med vin og ofte mat til. Ikke som del av en vinsmaking med mange forskjellige viner.
  • Vi har egen kokk som disker opp når det er nødvendig og han føler for det.
  • Vinene blir prøvd til ymse mat og kommer som regel fra det vanlige utvalget på polet, ikke bestillingsutvalget.
  • Vi prøver og nyheter når det er noe interessant
  • Vi satser på viner i medium prisnivå, hvorav mange er kjente blant store deler av befolkningen.
  • Vi prøver å smake viner med folkelig smak, som dekker det meste av befolkningen og våre lesere
  • De som synes vi er for lite sofistikerte kan bruke andre medier
  • Vi kjøper vanligvis vinene selv.
  • Vi spytter ikke ut vinene
  • Jeg legger ut mange av inntrykkene som florerer over bordet, både seriøse og litt useriøse.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1810
Norsk mat.Rask mat.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.