Piggvaren slår an


Oppdatertdato: 2003-12-02 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk


Eksporten av norsk piggvar har økt med over 70 prosent hittil i år, sammenlignet med samme tidsrom i fjor. Bare i oktober måned har eksporten økt med over 100 prosent, fra 11 tonn piggvar i fjor til 24 tonn i år, viser tall fra Eksportutvalget for fisk.

Ved utgangen av oktober i fjor hadde Norge eksportert piggvar til en verdi av knappe 10 millioner kroner. I år steg eksporten med mer enn 50 prosent, til vel 15 millioner kroner. Etterspørselen er særlig stor fra restauranter i Sverige, Tyskland, Spania og Frankrike. Samtidig er det et økende marked for piggvar også i restaurantene i Norge, sier konsulent for Nye Arter i Eksportutvalget for fisk, Karin Olsen.

Ny favorittfisk?
Piggvar (Scophthalmus maximus) tilhører varfamilien, er flattrykt og nesten rund i formen.

Piggvaren har alltid vært ettertraktet, og er en gjenganger på menyene i internasjonale kokkemesterskap. Piggvarens kjøtt er hvitt, fast og fint, og de gamle romerne var så begeistret for fisken at de kalte den "havets fasan". Også kronprinsparet liker piggvar - ved bryllupet deres ble piggvar servert som forrett.

Piggvaren produseres hovedsaklig i oppdrettsanlegg, og krever temperaturer på omkring 16 grader for optimal vekst. Det betyr at vi her i landet må varme opp og resirkulere vann, eller ha tilgang på kjølevann fra industrien for å få til en lønnsom produksjon.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:94
Norsk mat.Supper.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.