
Eksporten av norsk piggvar har økt med over 70 prosent hittil i år, sammenlignet med samme tidsrom i fjor. Bare
i oktober måned har eksporten økt med over 100 prosent, fra 11 tonn piggvar i fjor til 24 tonn i år, viser tall
fra Eksportutvalget for fisk.
Ved utgangen av oktober i fjor hadde Norge eksportert piggvar til en verdi av knappe 10 millioner kroner. I år
steg eksporten med mer enn 50 prosent, til vel 15 millioner kroner. Etterspørselen er særlig stor fra
restauranter i Sverige, Tyskland, Spania og Frankrike. Samtidig er det et økende marked for piggvar også i
restaurantene i Norge, sier konsulent for Nye Arter i Eksportutvalget for fisk, Karin Olsen.
Ny favorittfisk?
Piggvar (Scophthalmus maximus) tilhører varfamilien, er flattrykt og nesten rund i formen.
Piggvaren har alltid vært ettertraktet, og er en gjenganger på menyene i internasjonale kokkemesterskap.
Piggvarens kjøtt er hvitt, fast og fint, og de gamle romerne var så begeistret for fisken at de kalte den
"havets fasan". Også kronprinsparet liker piggvar - ved bryllupet deres ble piggvar servert som forrett.
Piggvaren produseres hovedsaklig i oppdrettsanlegg, og krever temperaturer på omkring 16 grader for optimal
vekst. Det betyr at vi her i landet må varme opp og resirkulere vann, eller ha tilgang på kjølevann fra
industrien for å få til en lønnsom produksjon.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:94