Piknik eller hagefest


Oppdatertdato: 2008-08-10 Tema: Turmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Sommeren er definitivt årstiden hvor man skal nyte maten ute i det fri. Ta med deg familie og venner og inviter til piknik, hagefest eller kanskje begge deler.

For at dette ikke skal bli et ork men en nytelse for alle parter bør alle bidra med litt hver. Her har vi laget at forslag med retter som kan serveres både på piknik og i et hageselskap. Lag alle rettene eller plukk ut de synes frister mest. Fordel oppskriftene blant gjestene, så vet man at ingen dukker opp med det samme.

Pastasalat med bacon og fetaost

4 porsjoner

400 g pasta hjul
8 skive bacon
½ dl sitronsaft
2 ss finrevet sitronskall
½ dl ekstra virgin olivenolje
20 g finhakket bladpersille
100 g fetaost i terninger
100 g svarte stenfrie oliven
Ca. 200 g ruccula

Kok pastahjulene ”al dente” i en stor kjele fosskokende saltet vann. Hell over i sil og, og skyll i kaldt rennende vann.
Mens pastaen koker skjæres baconet i tynne strimler og stekes ved middels varme til de er lett brunet. Legges over på tørkepapir slik at fettet får renne av.
Bland sammen sitronsaft, sitronskall, olivenolje og frisk hakket persille.
I en bolle blandes steinfrie oliven,fetaost, rucolasalat og avkjølt bacon og pastahjul. Hell over olivenoljeblandingen og vend den inn.
Ha over litt nykvernet salt og pepper.

Grønnsakswraps med feta

4 porsjoner

2 stk. aubergine
4 stk. klase tomat
1 bunt vårløk
3 båt hvitløk
½ dl ekstra virgin olivenolje
1 ss hvitvinseddik
3 ss frisk basilikum
3 ss frisk timian
nykvernet salt og pepper
100 g fetaost
4 stk. hvetetortilla

Kutt auberginene langsetter og tomatene i skiver, ca 1 cm tykke.
Kutt vårløken i mindre biter og finhakk hvitløksbåtene.
Bland sammen olivenolje og hvitvinseddik og hell det over grønnsakene og rør det godt inn.
Stek grønnsakene i flere omganger ved middelsvarme, til de er møre. Tilsett nykvernet pepper og salt mens grønnsakene steker.
Varm tortillas etter anvisningen på pakken.
Fordel grønnsakene i de fire tortillanene med oppskåret fetaost og friske krydderurter.
Pakk de inn i aluminiumsfolie og server de lune på pikniken.

Briochebrød

4 porsjoner

50 g gjær
100 g smør
3 dl melk
2 stk. egg
45 g sukker
600 g hvetemel
1 ts salt
1 stk. egg til pensling

Smuldre gjær i en bolle. Smelt smør i en kjele, ha i melk og varm det til det er lunkent. Hell væsken over gjæren og rør den ut. Tilsett sammenvispet egg. Ha i mel, sukker og salt. Elt sammen til en lett og smidig deig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, da det er mindre jobb å få en smidig deig. Hold eventuelt av noe av melet. Sett til heving under plast på et lunt sted i ca 30 min. Del deigen opp i 22 like store emner som trilles til boller. Pensle to brødformer (1 ½ liter) og fordel bollene i formene. 8 boller legges i bunnen av hver form og 3 boller legges på toppen i midten av de 8 i bunnen. Pensle eventuelt med egg. La heve i ca 30 min eller til dobbel størrelse. Stek ca 40 min på 180 °C. Avkjøl.

Server brødet nystekt med noen gode oster.
Tilbehør til dette kan gjerne være honning og tørkede frukter.

Lammekjøttboller

4 porsjoner

400 g lammedeig
2 skive loff uten skorpe
4 ss melk
150 g cottage cheese
1 stk. rødløk
1 båt hvitløk
1 stk. egg
1 ts salt
1 krm pepper nykvernet
2 ss bladpersille finhakket
1 ts garam masala
2 ss smør

Kutt loffskivene i treninger og trekk de i melk et par minutter. Tilsett alle ingrediensene i en food prosessor og kjør til alt er godt blandet. Form massen til små kjøttboller. Varm smør i en stekepanne og stek bollene på middels varme i ca. 10 minutter.

Bulgursalat

4 porsjoner

200 g bulgur
2 ss smør
½ ts salt
2 båt hvitløk
2 ss olivenolje
saften av 1 stk. sitron
2 ss bladpersille finhakket
2 ss frisk timian finhakket
salt og pepper nykvernet

Kok og trekk mengden med bulgur etter anvisningen på pakningen. I tillegg tilsettes smør i vannet. Tilsett finhakket hvitløk, olje og sitronsaft, mens bulguren er varm. Avkjøl bulguren og tilsett finhakket frisk, persille og timian.

Yoghurtsaus med tomat

4 porsjoner

1 ss smør
2 båt hvitløk
½ ts spisskummenfrø
3 dl matyoghurt
½ ts paprikapulver
2 stk. klase tomat
4 stk. vårløk
2 ss frisk mynte finhakket
salt og pepper nykvernet

Varm smør i en kjele tilsett finhakket hvitløk og spisskummenfrø. La det surre på svakvarme i ca. 2 minutter.
Ta kjelen av platen og la blandingen bli kald.
Hell matyoghurt i en bolle. Tilsett hvitløkblandingen og parikapulver og rør godt.
Ha i finhakket tomat, vårløk og mynte, og smak til med salt og pepper.
La sausen stå kaldt i noen timer eller natten over.

Pai med røkelaks og geitost

4 porsjoner

Paibunn:
3 dl hvetemel
150 g smør
kaldt 3 ss vann

Fyll:
2 stk. vårløk
3 stk. egg
3 dl matfløte
100 g røkelaks
100 g hvit geitost
1 ts salt
nykvernet pepper
3 ss finhakket frisk timian

1. Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og 3 – 4 ss vann i en food-processor og kjør deigen i ca. 10 – 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette ½ ss vann ekstra. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding.
Har du ikke food-processor tilsetter du melet i en bolle og gnir inn smøret med fingertuppene til det blir en smuletmasse. Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles.
2. Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter.
3. Legg bakepapir med litt mel på, både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 23 cm paiform. Fjern det øverste laget med bakepapir og vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter.
4. Forvarm ovnen til 220 ºC. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek paibunen i 10 minutter til den er gjennomstekt.

Fyll:
1. Skjær vårløk i små biter.
2. Pisk sammen egg og fløte i en bolle, og tilsett salt og nykvernet pepper. Hell blandingen i paiskallet.
3. Fordel fisken og vårløken i eggeblandingen og legg tynne skiver av geitost på toppen.
4. Stek paien midt i ovnen ved 200 ºC i 45 minutter. Server paien kald eller lun med frisk hakket timian og en enkel grønn salat.

Marinerte frukter med krem

4 porsjoner

50 g frisk ananas
50 g mango
50 g blå druer
50 g pære
50 g nektarin
50 g kiwi
50 g plomme
50 g jordbær

Marinade:
1 stk. vaniljestang
2 ½ dl vann
2 dl sukker
1 stk. stjerneanis
3 ss flytende honning

Kutt opp 400 g div. frukt i terninger.
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
Ha sukker, vann, stjerneanis, honning, vaniljestangen og frø i en kjele og la det koke opp.
Avkjøl litt og tilsett de oppkuttede fruktene. La fruktene ligge i marinande i noen timer eller natten over.
Serveres med vaniljekesam, fruktkesam eller krem

Ingefærkake med ostekrem

12 porsjoner

2 stk. egg
90 g brunt sukker
120 g lys sirup
90 g smør
2 ½ dl melk
250 g hvetemel
½ ts garam masala
1 ½ ts malt ingefær
1 ts natron

90 g kremost naturell
185 g melis
1 ss sitronsaft

1. Visp egg og sukker til eggedosis.
2. Ha smør og sirup i en kjele og varm det opp forsiktig til det smelter. Tilsett melk for å avkjøle blandingen.
3. Tilsett melk/smørblandingen i eggedosisen under forsiktig omrøring.
4. Bland hvetemel, krydder og natron og sikt det inn i røren under forsiktig omrøring med en slikkepott.
5. Hell røren over i en kakeform/liten langpanne (22 x 32 cm) med bakepapir i bunnen.
6. Stek kaken midt i ovnen ved 175 ºC i ca. 25 minutter. Avkjøl kaken før fyllet smøres på.
7. Ha kremost, melis og sitronsaft i en bolle og visp det sammen til en luftig krem. Avkjøl kaken før fyllet smøres på.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1155



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.