Oslo (NW): Salget av pils skyter i været i påsken. Ølet passer ikke bare godt til maten, men også i maten – som i denne oppskriften på påskekylling i ølbuljong.
Mens vi velger mørkt øl til jul, kommer nå de lyse øltypene for fullt.
I fjor ble det solgt 21 millioner liter øl i påskemåneden april, det er seks millioner liter mer enn i januar. Langt det meste av dette ølet er pilsnerøl.
Pils er matøl
Pils er en særdeles matvennlig øltype og egner seg utmerket til tradisjonell påskemat som lam og kylling, mener Gastronomisk Institutt.
– Pils er en frisk, lett og bitter øltype. Den har fylde og friskhet nok til å rense ganen og gi et spennende smaksbilde, sier Knut-Espen Misje ved Gastronomisk Institutt.
Vær oppmerksom på at ikke alle pilstyper er like i smak. De norske pilstypene varierer i friskhet og bitterhet.
– Bittert øl takler fetere mat bedre. Er ølet for kraftig, overdøver det smaken, sier han
Kylling med øl
– Til denne retten får vi smak av salvie og salt og sprø spekeskinke. Når vi legger til sødmefulle grønnsaker og buljong med avdempet bitterhet fra pils, blir smaken fullkommen, sier kokk Endre Gabrielsen ved Gastronomisk Ins
titutt.
Pilsen bygger opp om rettens smaker, uten å overdøve de milde smakene i retten:
Påskekylling i ølbuljong med spekeskinke og persilleglaserte grønnsaker (4 porsjoner)
Kylling
1 stk hel kylling ca 1,5 kg
8 stk store skiver spekeskinke
8 stk salvieblad (kan sløyfes)
salt og pepper
olje til steking
Skjær ut bryst og lår, skroget (resten av kyllingen) skal brukes til kraften
Gni inn salt og pepper på låret og bak i forvarm ovn 180 grader i ca. 30 minutter. Avkjøl og del låret i det naturlige leddet, legg et salvieblad på hvert stykke og pakk i spekeskinke, stekes i pannen sammen med kyllingbrystet. Gni inn salt, pepper og grovrevne salvieblader på kyllingbrystet og rull spekeskinke rundt. Stek kyllingbrystene i varm stekepanne med olje, først brunes de godt på begge sider, deretter stekes de ca 5-10 minutter på 180 grader (avhengig av tykkelse på brystet). Hvil kjøttet 5-10 minutter etter steking.
Potetlasagne
4 stk store bakepoteter
2 ss usaltet smør
1 fedd hvitløk
salt og pepper
Du trenger 4 stk små ildfaste former som smøres godt. Smelt smøret med knust hvitløk og la det trekke. Fjern deretter hvitløken. Skjær potetene til sylinderform (samme diameter som de ildfaste formene), høvle dem med ostehøvelen. Alle potetflakene vendes deretter i smør og smakes til med salt og pepper, legges lagvis i forvarm ovn på 160 grader i ca 40 minutter.
Kraft
1 stk kyllingskrog (det som er igjen av kyllingen, delt i 3-4 biter)
½ stk gulrot
½ stk purreløk (bare det hvite)
½ stk løk
1 stk stangselleri
1 fedd hvitløk
Brun skrogbitene i ovnen på 180 grader til de er lysebrune. Legg bitene i en gryte og dekk de helt med kaldt vann, kok opp og tilsett grønnsakene, fjern alt fett og skum som kommer til overflaten med en øse. Trekkes/småkokes ca 4 timer. Siles og kokes inn til det er 0,5 liter igjen.
Ølbuljong
5 dl kyllingkraft
2 dl pilsnerøl
salt og pepper
Kok opp ølet og reduser til nesten alt er fordampet. Tilsett kyllingkraft og kok opp. Smak til med salt og pepper.
Grønnsaker
Her kan du bruke de grønnsakene du har eller får tak i. Det er en fordel med rotgrønnsaker som er søte, dette balanserer bitterheten i ølet.
¼ stk blomkålhode
2 stk gulrot
8 stk rosenkål
¼ stk brokkoli
2 stk sjalottløk
2 stk små persillerøtter
litt purreløk
2 ss finsnittet bladpersille
olje til steking
Kutt grønnsakene i små og passende biter (etter ønske). Kok grønnsakene i buljongen hver for seg. Det er viktig at de blir gjennomkokt. Avkjøl dem direkte i iskaldt vann og hell deretter av vannet. Etter at alle grønnsakene er kokt må buljongen justeres med vann til det er ca 0,5 l. Fres grønnsakene lett i olje og tilsett persillen. Anrett grønnsakene i dyp skål og øs buljongen over. Legg så kyllingbitene over.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:554