Pinnekjøtt eller kalkun på bordet til jul? Nå også økologisk.


Oppdatertdato: 2008-12-12 Tema: Produktnyheter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Økologiske Nordgården


Under merkevarenavnet Økologiske Norgården lanseres i år fem nye økologiske produkter. I løpet av 2009 vil forbrukerne i Norge få tilgang til et 20-talls økologiske produktvarianter. De første, der i blant pinnekjøtt og kalkun, er å finne i butikkene allerede i november.
Ingenting truer posisjonen til ribba, pinnekjøttet, medisterkakene og sylta rundt om i de tusen hjem. En undersøkelse fra noen år tilbake viser at særlig unge mennesker tvilholder på norske julemattradisjoner. Det er et tegn på at den norske mattradisjonen kommer til å bestå i mange julehøytider framover.

Pinnekjøtt

Pinnekjøttet har sitt opphav i det gamle bondesamfunnet, hvor saltet og tørket kjøtt var typisk for kostholdet. Pinnekjøtt var festmat, helst i julen, i deler av landet der det var stort sauehold. Særlig på Vestlandet, men også i Nord-Norge og noen østlandsbygder. Den kostelige retten har etter hvert bredt om seg. Pinnekjøtt er på andreplass, etter svineribba, som julemat i Norge. 33 % av Norges befolkning spiste pinnekjøtt julaften i fjor.

Økologisk julekalkun

Men kanskje du har lyst til å forsøke kalkun i år? Selv om ribbe og pinnekjøtt troner på toppen spiser annenhver nordmann kalkun en gang i løpet av juledagene eller nyttår. Kalkun er smakfullt, og et godt alternativ til fete julepølser og sylte. Hvitt kjøtt har lavt fettinnhold, og det meste av fettet er samlet rett under skinnet, og er lett å fjerne. Fettet i hvitt kjøtt har i tillegg en høy andel umettede fettsyrer og er derfor et helsemessig positivt innslag i kostholdet.

Norgårdens produkter er 100 % økologiske. Økologisk kjøtt kommer fra dyr som får leve så nært opp til sine naturlige instinkter som mulig, med stor bevegelsesfrihet, mye lys, frisk luft og økologisk for.

Den perfekte pinnekjøttmiddagen

Ca. 350 gram Norgården Økologisk pinnekjøtt per person.
16-20 stk poteter, helst mandelpoteter
1 kg kålrot
3 gulrøtter
3 ss smør
2 ts salt
½ ts pepper
1 dl kremfløte

Pinnekjøtt

Pinnekjøttet legges i rikelig med kaldt vann i 24 timer. Bytt vann én gang. Damp så kjøttet i kjele på bjørkepinner eller rist under tett lokk. Kjøttet må ikke kokes tørt. Pinnekjøttet dampes ca. 2-3 timer og er ferdig når det løsner fra beinet. Ønsker du kjøttet litt sprøtt kan det skjerpes litt under grillen i stekeovnen før servering. Server kraften som sjy.
Kålrotstappe

Rens kålrot, gulrot og evt. Noen poteter i terninger. Grønnsakene kokes i vann til de er møre. Sil vekk all kraften av grønnsakene og mos dem i kjelen. Visp inn smør og fløte og smak til med salt og nykvernet pepper.
Tips for variasjon

Grønnsaksterningene kan legges i vann natten over sammen med litt frisk rosmarin og et par skiver sitron. Dette gir fin smak og rosmarinoljens eteriske effekt letter fordøyelsen av pinnekjøttet.

Hel fersk Kalkun med rotgrønnsaker, kremet portvinsaus og stuffing.

1 Norgården Økologisk fersk hel kalkun
smeltet smør
salt og kvernet pepper

Stell kalkunen som anvist på pakken. Lag stuffingen og fyll kalkunen. Legg kalkunen i langpannen med noen smørklatter under. Bøy vingene bakover til kalkunen ligger med vingene "på nakken”. Lukk åpningen ved å feste 3 små tannpirkere (som har ligget litt i vann) på tvers igjennom åpningen. Pensle hele kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og kvernet pepper.

Stek kalkunen ved 180 °C i 1/2 time per kg. Hell på ca. 3 dl vann etter ca 20 min. Øs gjerne sjyen som har dannet seg i langpannen over kalkunen flere ganger under steiketiden. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet, kommer det ut klar væske er kalkunen ferdig.

Ta kalkunen ut av langpannen og legg den over på en fjel. La den hvile i minst 10 minutter før den skjæres opp. Sil fra sjyen som har dannet seg i langpannen. Hell på litt kokende vann i pannen slik at du får med alt fra den gode sjyen. Sil og bruk det til sausen.

Rotgrønnsaker

4 gulrøtter
2 småløk
1 liten kålrot
1 sellerirot
1/2 lime
ca. 1 dl olivenolje
salt og kvernet pepper

Skrell grønnsakene, kutt dem i staver og legg i en ildfast form. Ha på olivenolje og saften fra 1/2 lime. Stek i ovnen på 180 grader i ca. 20 min. til grønnsakene er møre. Smak til med salt og kvernet pepper.

Kremet portvinsaus

100 g smør
1 1/2 dl hvetemel
1 1/2 l kraft + sjy
2 dl fløte
2 ss portvingele
1 dl portvin
4 ss soyasaus
evt. sukkerkulør
salt og kvernet pepper

Brun smøret og ha i melet. Ta kjelen til side og spe med varm hønsebuljong og steikesjy fra kalkunen ca.1 1/2 liter. Rør godt. Tilsett resten av ingrediensene og la det småkoke i 10 minutter. Smak til.

Stuffing

1 stilkselleri
200 g sjampinjong
2 epler
1 bunt persille
1 pose valnøtter
1 løk, finhakket
150 g loff i biter
1 buljongterning (høns)
ca. 3 dl vann
100 g smør
sort pepper

Skjær grønnsaker og epler i skiver og båter. Grovhakk persillen og valnøttene. Fres løken blank i litt av smøret. Tilsett grønnsaker, loffterninger og hell over varm hønsebuljong tilsatt resten av smøret. Bland alt godt sammen og smak til med salt og kvernet pepper.

Serveres med f eks Amadinepoteter.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1450
Grillmat.Brownies.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.