Populær fårikål


Oppdatertdato: 2004-10-14 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Studio Dreyer Hensley


Nesten tre av ti nordmenn spiste fårikål i uke 40, viser en fersk undersøkelse. - I Norge er det ikke ordentlig høst før fårikålen står på bordet, sier Live Hokstad hos Opplysningskontoret for kjøtt.

Aller mest fårikål ble satt til livs i Akershus fylke, der hele 37 prosent av innbyggerene spiste fårikål i uke 40. Også Nordland, Troms, Møre og Romsdal, Vestfold og Telemark er sterke fårikålbastioner, mens matretten står svakest i Finnmark. Det viser en undersøkelse MMI har gjort på oppdrag fra Opplysningskontoret for kjøtt.
- Det er bare juleribba og pinnekjøttet som kan vise til en lignende oppslutning fra det norske folk. At en så stor del av befolkningen har lammekjøtt, kål og poteter på tallerkenen i akkurat disse ukene, sier noe om rettens posisjon i det norske kjøkken, sier Hokstad, som er markedsanalytiker i Opplysningskontoret for kjøtt.
En tidligere MMI-undersøkelse viser av 83 prosent av oss spiser fårikål minst en gang i løpet av høsten. Men høydepunktet kom i uke 40, som i tillegg inneholdt både Fårikålens festdag og en spektakulær verdensrekord i fårikålkoking.

Lang tradisjon
- Fårikål oppfattes som en av de store høsttradisjonene. Dessuten smaker det veldig godt, og er så enkelt å lage at alle klarer det. Fårikålgryta er derfor blitt noe vi samles rundt når det regner surt og blåser kaldt utendørs. Fårikål er en sosial rett. Den tar omtrent like lang tid å lage enten det er to eller ti til bords, poengterer Hokstad.
Fårikålens opprinnelse er en av vår tids store uløste gåter. Retten slik vi kjenner den i dag, kommer sannsynligvis fra Danmark, og ble først fortært av borgerskapet i byene. Først mot slutten av 1800-tallet ble "Faar i kaal" innskrevet i kokebøkene. Men det tok ikke lang tid før den ble populær blant folk flest, og i dag oppfatter vi den som vår fremste nasjonalrett.

Selv om dagens fårikålrett ikke er spesielt gammel, mener Hokstad at det er sannsynlig at det har eksistert avarter av fårikålen i Norge i mange hundre år. Det å koke kjøtt sammen med grønnsaker er en eldgammel norsk skikk.
- Kål og lammekjøtt har alltid vært tilgjengelig, og denne kombinasjonen må det vel ha vært folk som har laget til uminnelige tider. Det smaker jo så godt, sier hun.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:388
Grillmat.Kina.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.