Portvinsgløgg. en eksklusiv vri på julegløggen


Oppdatertdato: 2010-12-05 Tema: Julens_drikke Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Gløggsesongen nærmer seg. I år er det portvin som skal sette en ekstra smak på den tradisjonsrike juledrikken. Det er anbefalingen fra Pernod Ricard Norway.

– Den norske julegløggen er en eldgammel tradisjon. Mange mener at drikken opprinnelig stammer fra tyskernes ”glühwein”, men det er også kjent at romerne smakssatte vinen sin med honning og velduftende krydder som kardemomme, safran, fiolrot og ingefær. De fleste oppskriftene er rødvinsbaserte, men det er faktisk svært mange portviner som passer ypperlig i gløggen, og som kan sette en ekstra spiss på julekosen.
Ved å tilsette en del Sandeman Portvin i tillegg til rødvin, vil du få en nydelig tvist på denne tradisjonelle drikken.

– Sandeman Fine Tawny, er en smaksrik og fruktig portvin, og er en av Vinmonopolets mest solgte portviner. Den har anelser av bær, tørket frukt, nøtter og krydder, og passer således perfekt i julegløggen.

Like god alkoholfri

Ønsker man en alkoholfri portvinsgløgg, kan man koke gløggen i noen minutter før den serveres, slik at alkoholen fordamper. Smaken vil likevel sette sitt preg på gløggen.

Gjør som James og miss Sophie

En god portvin er et must når du får gjester i høstmørket. Det smaker nydelig – og bruksområdene er mange! Du kan servere den avkjølt som en aperitiff, eller som følge til kaker og desserter.

Ønsker man å utvide horisonten enda et hakk, hva gjelder portvin og juletradisjoner, kan man gjøre som James og miss Sophie i ”Grevinnen og Hovmesteren”, og prøve den tradisjonsrike portvinsdesserten ”Innpakkede klementiner”. En varm dessert, bestående av portvin, klementiner, mandler og sukker.

Foretrekker man ost til desserten kan man gjerne servere karakteristiske oster som stiltonost, vellagret cheddar eller roquefort, som alle smaker nydelig sammen med et glass portvin.

Om portvin

Portvin er, i likhet med bl.a. Sherry og madeira, en sterkvin. Det vil si at den er tilsatt brandy. Tradisjonen med innblanding av brandy har bakgrunn i gammel skipsfart, fra seilskutetiden. På denne tiden ble vinen tilsatt brandy for å gjøre den mer robust og i stand til å tåle lange sjøreiser. I dag tilsetter man brandy for å stoppe gjæringen, slik at det blir restsødme igjen i vinen.

Om Sandeman portvin

Sandeman har eksistert som varemerke i mer enn 200 år. I dag selges det ca. 21 flasker Sandeman i minuttet på verdensbasis. Sandeman er en verdensomspennende merkevare og distribueres til mer enn 55 markeder.

Tawny

Har vært lagret i mange år på fat, og er oftest en blanding av flere årganger. De vanligste kategoriene er 10, 20, 30 og 40 år gammel. Rødbrun i farge, de eldste er brunere. En god tawny smaker ofte av tørket frukt og valnøtter.

Priser

Sandeman Fine Tawny (kr.159,90),
Robertson’s Tawny (kr. 163,00),
Sandeman White Porto (kr.169,90),
Sandeman Late Bottled Vintage (kr.179,90,)
Sandeman Vau Vintage 2000 (kr.236,00),
Sandeman Vintage Port 1963 (kr.1615),
Sandeman Vau Vintage 2000 (kr.236,00)

OPPSKRIFTER

Sandemans portvinsgløgg

60 g rosiner
40 g hakkede mandler /u. skall
3 dl Sandeman Fine Tawny
1 ss sitronsaft
1 dl appelsinsaft
1 fl rødvin
6 ss sukker
1 ts vaniljesukker
½ ts kanel
15 nellikspikre

Fremgangsmåte:
Bland rosiner, mandler, portvin, sitron- og appelsinsaft og la det trekke tildekket på et lunt sted i 3 timer. Varm rødvinen ved svak varme og rør i sukkeret. Smak til med vaniljesukker og kanel, fjern vinen fra varmen og tilsett portvinen. La det hele trekke lunt i 10 minutter. Smak til med litt brandy eller appelsinlikør. Serveres med mandler og rosiner.

Innpakkede klementiner (to porsjoner)

6 brune sukkerbiter
½ dl Sandeman Fine Tawny
2 klementiner
150 g marsipan

Fremgangsmåte:
Varm sukkerbiter og portvin til sukkeret smelter. Skrell klementinene og varm dem i portvinen. Kjevle marsipanen ut til to flak. Legg de varme klementinene på marsipanen og brett den sammen til små poser/sekker. Server umiddelbart.

Så ett par ekstra gløggoppskrifter.

Annerledes gløgg

6 porsjoner

1 helflaske(r) hvitvin
1 dl Lys portvin
1 dl Vann
2 cm Frisk ingefær
2 stang(stenger) kanel
6 stk kardemomme, hele
Ca 2,5 ss Akasiehonning
150 gr Valnøtter
100 gr lyse sultan rosiner

Ha vann, hakket ingefær, kanel og kardemommer i gryte, og la det koke ca. 15 minutter. La det trekke natten over og sil så. Ha denne ekstrakt i hvitvinen med honning og portvin, og varm opp til akkurat under kokepunktet.
Server straks med sultans, valnøtter og appelsinfileter.

Portvinsgløgg

6 porsjoner

1 helflaske(r) rødvin (7,5 dl)
1 halvflaske(r) rød portvin (3,7 dl)
1 ss kardemommekjerner
1 stk lite kanelstang
8 stk kryddernelliker
Ca 1,25 dl demerarsukker
mandler
rosiner

Bland alt unntatt rosiner og mandler i en rustfri kjele.
La det stå mint 3-4 timer, eller over natten. Da rekker kryddersmaken å komme ordentlig frem.
Varm så blandingen opp til kokepunktet, men la ikke gløggen koke. Sil fra krydderet. Server gløggen varm med rosiner og skåldede mandler.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2034
Grillmat.Rask mat.
Kaffekos.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.