Det spises poteter i de aller fleste land i verden.
Bruksområdene er mange, varierte og spennende. Norge er fortsatt et potetland.
Men de fleste spiser poteter på en såkalt tradisjonell og umoderne måte.
Det ser ut til at de yngre brukerne liker poteten både på Mors vis, men går gjerne nye potetveier.
Potetrekrutter
De norske potetrekruttene er 25-44 år. De liker utenlandsk mat, har høy inntekt, reiser mye og bruker gjerne penger på mat, poteter er intet unntak. Mors kjøttkaker med nykokte poteter til er en like populær klassiker også i denne gruppen, men da bør helst Mor tilberede den maten. Selv tar de helst andre grep og ønsker å trylle fram poteten på et mer internasjonalt nivå.
Norge har en Potetkafé
Norges eneste Potetkafé på Strandsjø i Solør veit å kombinere det tradisjonelle med det moderne. Folk gjester vår kafé langveisfra, sier innehaver Åse Lund Støen. Vi spiller på vår egen historie. Vår Potetkafé ligger i landets største potetfylke Hedmark hvor regionen Solør nærmest er fylt opp av poteter av aller beste kvalitet. Det er klart vi må servere poteter! Veggene er av rue bordplanker med gult lys, matbuffeen er laserte potetkasser, dukene er potetsekkestrie. Og betjeningen er kledd opp i "potetbunad", som de sier, nemlig ei drakt av potetsekkestrie. Og navnene på matrettene er i stor grad lokale. Alt er sydd sammen til et stort potetkonsept.
Potetmeny
På Strandsjø Potetkafé har de en stor potetmeny med retter som passer både den tradisjonelle, den unge og den moderne. Her er Ræsprisk fra Solør for de minste og Canaripottiser og Gresk Salat med nipottiser for de unge og mer viderekommende. Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker sier tvi, tvi!
Ræsprisk
4 porsjoner
12 store poteter (ca.1 kg )
6 dl vann
4 dl havremel
2 ts salt
steikesmør
Potetene skrelles, raspes og blandes med vann, havremel og salt. Steikes i panne som tynne pannekaker. Smøret skal være lyst gyllent. Ræsprisk stekes til de blir gylne. Serveres med sukker, rørte tyttebær, eplemos eller multer med is. Stekt bacon er også et meget godt alternativ som tilbehør.
Canaripottiser
4 porsjoner
25-30 små poteter med skall
½ l vann
½ liter grovt salt
Kok opp vannet. Ta i salt og godt vaskede poteter. Det er viktig å bruke små, jevnstore poteter. La potetene koke til de er så vidt møre, ca. 15. minutter. Hell ut vann og salt og la potetene dampes et par minutter i kjelen uten lokk.
Disse potetene er så gode så det er vanskelig å klare å stoppe!! De kan serveres som de er, men gjerne med en eller flere gode sauser, eksempelvis en tomatsaus, mojosaus eller en aiolisaus. Da er det bare å dyppe de små potetene i saus og spise de fra hånd.
Tomatsaus:
1 boks hermetiske tomater
1 ss smør
1 løk
2 hvitløkbåter
1 chili
timian
Ta smør i en kjele. Skjør løken i terninger som freses i smøret. Ta videre i finhakket/knust hvitløk, chili og timian. Sausen skal småputre ca 10 minutter. Kan serveres varm, lunken eller kald til potetene.
Gresk salat med nipottiser
4 porsjoner
6 poteter
2 agurker i staver
5 tomater i båter
2 rødløk i skiver
2-300 g fetaost i terninger
Potetene kokes, deles i båter og stekes med skallet på i smør/olje sammen med friske urter, salt og pepper. Avkjøles. De øvrige ingrediensene skjæres opp som beskrevet. Alt tas over i en egnet salatbolle eller på fat.
Fototekst: På landets eneste Potetkafé i Solør serveres det bare poteter, både tradisjonelle og moderne. Hit kommer folk fra fjern og nær nettopp for å kose seg med poteter i et totalt potetmiljø. Her Gresk salat med nipottiser, Canaripottiser og Ræsprisk.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:11