Drikke til krevende julemat
Det er ingen enkel oppgave å finne vin som går godt til mat som både er salt og fet. For de som ikke vil drive risikosport, er øl og akevitt, eller kanskje til og med whisky de absolutt tryggeste valgene. Men for de som våger finnes det selvfølgelig unntak.
Ifølge vinskribent Idar Aarheim er det slettes ikke umulig å finne vin til julens ribbe eller pinnekjøtt.
- Når det gjelder ribbe spørs det hvor feit den er og hva slags tilbehør man har. Ribbe er smaksnøytralt og fett, og tilbehøret kan være avgjørende for hvilken vin man velger.
Han sier at hovedregelen er at vinen må være fyldig og frisk. - Skal du først ha en vin til ribbe er det også viktig at den har bra med syre, ellers blir det som å drikke saft.
- Flere italienske viner kan klare oppgaven. For eksempel de som er laget på druen Sangiovese fra Toscana eller på Nebbiolo eller Barbera fra Piemonte. En sørfransk vin fra Madiran kan også passe godt. Vinen bør uansett være godt lagret og tanninene avrundet.
- Jeg har selv ikke prøvd hvitvin til ribbe, men en del viner fra Alsace kan være en idé. Eller hvorfor ikke en halbtrocken (halvtørr) tysker fra Reingau eller Reinhessen som har utviklet sødme og har høy syre som balanserer?
- Hvis ribba flyter i fett går det uansett ikke. Da er det tryggeste øl og dram.
Med eller uten røyk?
Når det gjelder pinnekjøtt sier Aarheim at det er viktig å skille mellom røkt og urøkt. - Det opprinnelige pinnekjøttet var ikke røkt, og til det kan man bruke vin som til lam og får for øvrig.
- Det finnes ikke fasitsvar, men en del viner fra Rhône og Rioja vil da være fornuftige valg. Velger man en Rioja er det nok sikrere med en reserva eller gran reserva fordi disse har mer konstant kvalitet. Er kjøttet røkt bør vinen være ung og kraftig. For eksempel fra Rhône, Toscana eller Piemonte.
- Men til salt pinnekjøtt er nok det sikreste likevel øl og dram, og da mener jeg ikke nødvendigvis akevitt. Det finnes andre gode alternativer også. Lagret akevitt er greit, men en artig variant med dram er en 15-20 år gammel singlemalt whisky. Røksmaken i kjøttet vil matche en maltwhisky som ikke er for ung. Det er også viktig at det er litt røyk i whiskyen, men ikke for mye.
Smak og behag:
Akevitt:
Simers Oslo Aquavit
Pris: 364,90 kr
Alkoholstyrke: 41,5 %
Vurdering: Kompleks og kraftig med krydderpreg. Avrundet med toner av krydder, sherry og eik i ettersmaken. Svært god til ribbe.
Whisky:
Cragganmore 12 år
Alkoholstyrke: 40 %
Pris: 429 kroner
Vurdering: Søt aroma med krydder og frukt. Innslag av røyk og malt. Lang og fyldig smak.
Highland Park 18 år
Alkoholstyrke: 43 %
Pris: 589 kr
Vurdering: Forsiktig preg av røyk, honning, lyng og eik. Ettersmaken er rund og harmonisk.
Vin:
Det er som sagt vanskelig å anbefale konkrete viner til ribbe eller pinnekjøtt, men her er noen forsiktige forslag.
Preference Chateauneuf-du-pape 2001
Land/distrikt: Frankrike/Rhône
Pris: 256 kroner
Drue: Grenache, Mouvedre, Syrah
Alkoholstyrke: 13,5 %
Produsent: Caves Saint Pierre/Henry Bouachon
Vurdering: Balansert aroma av frukt og kanel og har antyding av kakaobønner. Velstrukturert med myke og gode tanniner. (Pinnekjøtt)
Masi Campofiorin 2003
Land/distrikt : Italia/Veneto
Pris: 124,90 kroner
Druer: 65 % Corvina, 25 % Rondinella og 10 % Molinara.
Alkoholstyrke: 13 %
Produsent: Masi Agricola
Vurdering: Rubinrød farge. Krydret aroma av modne kirsebær og svisker. Myk vin med god balanse mellom frukt og syre. Lang ettersmak. (Urøkt pinnekjøtt)
Domaine de Bassail 2004
Land/distrikt: Frankrike/Madiran
Pris: 89,50 kroner
Alkoholstyrke: 14 %
Druer: 70 % Tannat og 30 % Cabernet Sauvignon
Produsent: Patrick Berdoulet & Francoise Roca
Vurdering: Duften preges av røde, syrlige bær og en del krydder. Smaken er rustikk og syrlig. Mye tanniner mot slutten. Drikkes til mat med mye fett.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1003