Prestér bedre med riktig kosthold


Oppdatertdato: 2011-03-09 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Helsedirektoratet og Matportalen, sxc.hu


Februar og mars er høysesong for å gå skirenn og med perfekte snøforhold i store deler av landet er det gode muligheter for å slå rekorden fra i fjor. For at kroppen skal yte maks bør du spise karbohydrater både før, under og etter skirennet. Jevnt inntak av drikke er også viktig.

Når du skal prestere i et skiløp bør du spise et karbohydratrikt måltid før du skal prestere, og innta både væske og karbohydrater under aktivitet for å oppnå maksimal prestasjon. Etter avsluttet aktivitet, er det viktig å spise et godt karbohydratrikt måltid og drikke mye for å sette i gang kroppens restitusjon.

Karbohydrater lagres som glykogen i lever og muskler og gir muskelcellene energi til å utføre arbeid. Arbeidskapasiteten din påvirkes av hvor store glykogenlagre du har. Størrelsen på glykogenlagrene og hvor raskt du bygger disse opp igjen, er blant annet avhengig av hvor mye karbohydrater du spiser, hvilken type karbohydrater du får i deg og tidspunktet for karbohydratinntaket i forhold til trening og konkurranse.

Det siste måltidet før treningsøkten eller konkurransen bør inntas 1-3 timer før aktivitet og skal tilføre karbohydrater for en siste lagring av glykogen dersom lagrene dine ikke allerede er fulle.

Væske- og karbohydratinntak under aktivitet kan forhindre redusert prestasjonsevne som følge av væsketap og fall i blodglukosenivået. Du bør drikke jevnlig under all aktivitet som varer mer enn 30 minutter, uansett intensitet og klima. For de fleste vil det passe å drikke 6-12 dl per time.

Væske og karbohydrater skal også inntas direkte etter avsluttet aktivitet for å erstatte væske- og salttapet og etterfylle glykogenlagrene. Glykogenlagringen er mest effektiv de to første timene etter aktivitet. Derfor er det viktig at du får i deg mat og drikke raskest mulig.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2111
Slanking.Lavkarbo.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.