Prior satser på matsikkerhet - Merkede egg en kvalitetsgaranti


Oppdatertdato: 2005-05-04 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Prior


Vi er glad i egg og spiser millioner av dem hver eneste uke! Egg i alle mulige varianter smaker godt, og er også en viktig ingrediens i mange forskjellige matvarer. Norske egg er dessuten kjent for god kvalitet, og det er trygt å bruke denne helt unike råvaren her i Norge – noe som dessverre ikke er tilfelle alle steder.

Matsikkerhet får stadig større oppmerksomhet – både fra handelen og kundene. Det blir stadig viktigere for oss å vite hva vi spiser og hvor det kommer fra. Det å ha gode rutiner for å sikre matsikkerhet i alle ledd fra produsent og frem til forbruker, er i mange tilfeller helt avgjørende for å kunne tilby friske og gode råvarer av høy kvalitet. Det er en av grunnene til at Prior har engasjert seg i arbeidet med sporbarhet for egg.

Ikke tomt skall

Et gjennomsnittsegg veier 63 gram og består av ca. 57 % eggehvite og 33 % eggeplomme. Eggeskallet utgjør de siste 10 prosentene. Egg inneholder i tillegg mange viktige vitaminer og mineraler! Egget gir deg også et helt spesielt protein som inneholder viktige aminosyrer som kroppen vår trenger – enten vi er unge eller gamle.
Egg er derfor en viktig, velsmakende og naturlig del av kostholdet vårt. Dessuten er egg en råvare som er anvendelig til det meste!

Finn ditt Prior egg

Fordi det er viktig å støtte opp om alle tiltak som bidrar til å bevare og forsterke norske eggs høye kvalitetsnivå – både når det gjelder matsikkerhet og smak – gjennomgår hvert eneste egg en rekke kontroller på veien fra bonde til forbruker. Samtlige av Priors egg blir gjennomlyst. Alle blir dessuten merket med en egen opprinnelseskode som gjør det mulig å finne ut når og hvor egget er produsert. Dette er nå gjort tilgjengelig for forbruker gjennom Priors web-side www.prior.no.
Ved å taste inn tallkoden som er stemplet på eggene, får man opp informasjon om gården hvor eggene er produsert. Dette gjelder alle typer egg som leveres fra Prior.

Matglede med Moi

For å skape oppmerksomhet rundt betydningen av opprinnelsesmerking av egg og det arbeidet som gjøres for å sikre god matkvalitet, har Prior etablert et samarbeid med kjøkkensjef Trond Moi. Forbruker inviteres til å bli med på en oppskriftskonkurranse hvor selvfølgelig egg er et naturlig tema.
Men det handler også om matglede! Det å inspirere – og la seg inspirere – av gode, trygge råvarer får frem mye spennende! Det har Trond Moi vist oss både gjennom sine kokebøker og sine menykreasjoner. En av premiene i denne konkurransen er da også en inspirasjonstur til nettopp Bølgen & Moi i Kristiansand!

Frittgående med Moi

Prior er en av Norges ledende produsenter av egg fra frittgående høner. Det blir behørig markert under årets forsommerkampanje. I denne perioden vil nemlig Trond Mois blide kontrafei også pryde emballasjen for denne type egg.
Nærmere informasjon om konkurransen finnes på Priors hjemmesider, www.prior.no. Samme sted finnes også en grundig presentasjon av hva som ligger bak arbeidet med sporbare egg.

Fakta om egg

Gjennomsnittsegget veier 63 gram og består av rundt 57 % eggevite og 33 % eggeplomme og 10% eggeskall.

Hva inneholder egget?

Egg er naturens egen vitaminpille Inne i egget finnes alle stoffene som trengs for å bygge opp et nytt liv. Ikke rart at egget er næringsrikt! Egget er spesielt rikt på JERN og D-VITAMIN, og har verdens beste PROTEIN (eggehvitestoff). Eggeproteinet er av topp kvalitet for menneskekroppen. Det er fordi kroppen får de rette AMINOSYRENE, eller ”byggesteinene”.

Hva med kolesterolet i egget?

Eggeplommen inneholder kolesterol, MEN; det betyr lite eller ingenting for kolesterolet i blodet. Mettet fett fra annen mat er det som betyr aller mest (melkefett, margarin, kjøttprodukter som pølser osv.)

Hvor mange høner finnes det i Norge?

Det finnes vel 3,5 millioner høner i Norge.

Inneholder eggehviten protein?

Eggehvitestoff = protein

Hvordan er høna sin syklus

Høna legger sitt første egg når hun er omtrent fire måneder gammel. Fra og med den dagen legger hun ca ett egg om dagen i ett og et halvt år fremover.

11 kilo i året

Hver nordmann spiser nærmere 11 kilo i året. Det vil si rundt et halvt egg per person daglig. Dette inkludere egg til baking og matlaging. Forbruket har vært stabilt i mange år, men har økt litt de siste året.

Egg fra frittgående høner

Frittgående høner lever i store hønsehus, der de fritt kan bevege seg. De går enten på store flater dekket med strø eller de har etasjer hvor de kan legge egg, spise og vagle. De har fri tilgang til mat og drikke og har reder hvor de legger eggene sine. Maksimal tetthet er 11 høner pr m².

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:585
Julekaker.Kaker.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.